• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    STQ
    STQ --- ---
    PETJULE: ne nutne tuhle konkretni, ale jestli se ti libi, jdi do ni :)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    STQ: dík, souběžně...

    mantry myslíš asi tyto, vid http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A2l0tadiQHE ta modlitba byla v češtině a jak jsme to cvičili ve skupině, tak to mělo pro mě taky svou sílu... :)
    STQ
    STQ --- ---
    PETJULE: myslis soubezne se cvicenim? nebo predtim a potom?
    v indii se pred cvicenim a po sviceni zpivaj mantry, ty jsou taky docela pekny a funkcni a navic maj tu vyhodu, ze uz je pred tebou rikalo tak pul miliardy lidi, takze tvoje prani se pripoji k tem ostatnim a funguje to tak nejak vic :)
    ale s touhle tvoji konkretni ti urco nekdo taky poradi...
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    Ahoj, nedávno jsem někde četla, že k cvičení pozdrav slunci se může odříkávat taková modlitba, a pak je to cvičení takový víc terapeutický:) nemůžu ji v knížkách ani na internetu dohledat, ale je to něco v tom smyslu, že děkuji Slunci, děkuji Zemi...že když mě něco skácí dolu, můžu zase vstát, zvednout se a vykročit vpřed... máte prosím někdo úplné znění bo víte, kde a jak ho dohledat? díky
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    STQ: diky za skvelou odpoved :) .. mas pravdu, je treba to nechat plynout. Uvidim a jsem zvedava, jak se to bude vyvijet dal :)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Uvazuju o tom ze zajedu na kurz Yantrayogy
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    bra praxe - Ca Lung - 9 ocistnych dechu

    Devět očistných dechů | Doktorka.cz
    http://duchovno.doktorka.cz/devet-ocistnych-dechu/
    STQ
    STQ --- ---
    IOM_NUKSO: mam totiz pocit jakoby neco ve mne rostlo, okupovalo me a ovladalo muj zpusob premysleni; neco ze sfer strachu; - tak to jsi nejspis jenom citlivejsi nez bezny obcan, protoze toho taky ovlada strach, akorat to netusi :)

    neni to asi univerzalni rada, ale me se osvedcilo aktualni stavy moc neresit. vysledoval jsem casem, ze se stridaj v cyklech a nema moc smysl se jima zabejvat (nebo je chtit, ocekavat, nebo ocekavat jiny nez aktualne jsou). cviceni mi prinasi v nekterejch obdobich absolutni blazenost, kdy si rikam jestli vubec zivot muze bejt takhle krasnej, pak ale taky obdobi kdy se zacnou do vedomi dostavat hluboky potize a traumata a chtej bejt reseny a kdy si rikam co jsem to za lidskou zrudu ze mam v sobe takovydle veci. no a cokoliv mezi tim, po zaklonech nekdy bejvam podrazdenej jak vzteklej pes, casto mam pak tolik energie ze nemuzu nekolik noci po sobe spat, naopak v jinejch obdobich me uspavaj. nekdy se cvici samo, dam si vsechno vsude a jeste u toho muzu stat na jedny ruce, jindy mysl teka a misto abych se soustredil na dech tak cumim z okna a vymejslim co si dam k jidlu. no a jediny co na to vsechno funguje je trpelivost a vedomi, ze tohle taky prejde a za den, dva nebo za tejden to bude zas jinak...
    dobry ale je, ze celkova hladina energie se kterou v zivote disponuju se zvysuje, nadhled (hlavne na sebe) plusminus taky a rad bych veril ze i tech priser z hlubin postupne ubejva nebo se s nima aspon vic kamaradim :))
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    STQ:
    KAREN: diky :) Cvicim JDZ. Na vykony se moc nesoustredim, slo a jde mi spise o navozeni klidu mysle, soustredeni, aby mysl zustavala na jednom miste a aby se nedelila.
    Hm, ne, vlastne lzu. Jde mi o to se naucit prohlubovat meditacni stav, rozsirit vedomi tak, aby zasahovalo nebo-li se prekryvalo s nevedomim. Abych se seznamila s podpovrchni pravdou. Chci vykopat chore monstrum, ktere ve mne musi nekde byt, jiz z detstvi.
    Momentalne mam totiz pocit jakoby neco ve mne rostlo, okupovalo me a ovladalo muj zpusob premysleni; neco ze sfer strachu; neco, co se mnozi jako odpadky za mestem a jiz to musi byt opravdu velke, a ja jsem k tomu paradoxne slepa, i pres to, ze jedine co chci, je videt.
    Nevim ovsem jak na to.
    Chtela bych jen poznat kdo jsem.
    Pak to nechat rozpytlit a byt v tichu.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: Ta kniha mi prijde z hlediska praxe co se tyce uzemneni v poradku. Teoreticky nevim - zalezi zda sankhyovou metafyziku povazujes za uzemnenou;).
    Kde to M. vzal nejsem si jisty, ale myslim ze tu uz nekdo rikal cim presne se mahesvarananda inspiroval (bihar?). Pokud od bihar school of yoga tak tam to koukam (Asana mudra..) nejak psany je, at uz primo v benefits / spiritual nebo se to dalo vycucnout podle atribuovanych zlaz ci doporucenych koncenracnich oblasti. Satyananda to mel imo od Bohyne.
    Rekl bych ze to v nekterych pripadech je dost trivialni..jako treba ze most ci luk otviraji anahatu (jestli se nepletu hihihi;))) je myslim zjevne.
    STQ
    STQ --- ---
    IOM_NUKSO: bud v klidu, to se nam stalo v nejaky fazi vsem, ale cim dyl to vydrzis, tim bude lip. jak rika klasik: cvic a vsechno prijde :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    IOM_NUKSO: ona praxe dokaze dost rozvirit klidnejsi, "zahnilejsi" vody. se mnou to cviceni (ted sporadictejsi, zel bohu) taky zvlast v pocatcich pekne cvicilo... spis ve smyslu, ze s vetsi vnimavosti tela se mi rozjela vnimavost toho, co za tema ruznejma blokama a stazenima stoji. (jeste jsem to teda "poturbila" dost hloubkovejma masazema, kterejma se pracovalo s tema zasekama a ktery toho taky dost otevrely...)
    takze mi z toho zatim vyslo, ze je super to brat mimo jine jako hriste, na kterym se clovek pekne do hloubky uvolnuje, prodluzuje dech, je bdelejsi, pritomnejsi... zalezi, co od ty jogy vlastne chces, co si na to navesis za koncepty a predstavy, co by ti to jako "melo" davat (a co bys tomu chtela nebo "mela" davat ty). problem neni v praxi (it's all in your head...), ale v tom, co si na ni clovek navaze a jak ji sesneruje svejma predstavama, aspon takovej z toho mam dojem - naopak mi prijde, ze hlavni je klid a uvolnovani, takze to nikam netlacit, neresit "vykony" a cile a spis to delat jemne, respektovat telo a sebe celkove... co vlastne cvicis?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Jsem ve snaze jiz pul roku yogou zlepsit svuj netolerantni a netolerujici psychicky stav, hlavne roztekanou a vecne uzkostnou mysl.
    Zatim se mi zda, ze jsem porad jen ve vetsim pytli nez jsem byla :( I ono cviceni mi totiz probublalo do tech vod, kde se obsesivne bojim, kde si vytvarim tresty a hrozby.. treba za to, ze nestihnu cvicit kvuli spatnemu managmentu casu (ktery si nasledne vycitam) a tak..
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    B.K.S. Iyengar Yoga: The Path to Holistic Health mam v pdf, pokud by mel nekdo zajem tak do posty :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ještě pro úplnost:
    Amazon.co.uk: mohan yoga
    http://www.amazon.co.uk/...=search-alias%3Daps&field-keywords=mohan+yoga&rh=i%3Aaps%2Ck%3Amohan+yoga

    knihy od Mohanů jdou terapeuticky úplně..
    STQ
    STQ --- ---
    URZA KLUZAU: diky, to vypada zajimave! akorat by se uz taky mohli naucit mit tam rovnou Kindle edition, jogini liny :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KLUZAU: to už tak bohužel bývá, on by to musel někdo přeložit a překládat knihy je spíše neplacený koníček, než možnost pracovního uplatnění... bohužel :-(
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: ty časy mi příjdou zajímavý,,, co vím, tak jsou to řády minut, což je třeba hodně rozdíl oproti vinyasové józe nebo flow jogám...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CHIMERA: česky pokud vím nic nevyšlo
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    jinak pro inspiraci k tématu, ikdyž to asi neni podepřenžý autoritou z Indie, ale je to made in balkán (ikdyž Grieg má poměrně rozsáhlý znalosti psychologie i mediciny, takže to jen tak vycucaný z prstu asi nebude)
    Jóginský terapeutický průvodce (Jóga)
    http://www.jogin.cz/Joginsky-terapeuticky-pruvodce/

    často je taky nápomocnej vnímavej člověk, kterej vidí a vnímá, pokud má na mě ta která asána dobrej efekt
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam