• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    KLUZAU: nemáš něco česky?
    zrovna tohle (potlačení úzkostí, fóbií a tak) je velice potřebné a klasická terapie na to nezabírá...
    aspoň stručně česky... jaké cvičení na jaké potíže...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    je to jine vydani, ale pocitam ze to nebude moc jine. Moje vydani jsem nenasel
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    B.K.S Iyengar Yoga the Path to Holistic Health: Amazon.co.uk: B.K.S Iyengar: Books
    http://www.amazon.co.uk/...h/dp/1405322357/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1378110532&sr=8-2&keywords=Iyengar
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KLUZAU: aha, mně by stačilo jméno, velká s fotkama do googlu nezadám ,)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Darjeel: Nemam tu knihu u sebe, je to jedna z tech novejsich, velka a s barevnyma fotkama.
    STQ: Sestava na potlaceni fobie nebo uzkosti je myslim prima intervence na psychopatologicky symptom, ne? Pokud myslis reseni nejakeho traumatu, i to je imho neprimo mozne - napr. posileni sebevedomi pozici hora apod, v ramci zapadni psychologie je trauma jeden z pohledu na vec -a jde na to jit i jinak. To je to co se snazim rici
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: jj, řek bych že jo ,)
    STQ
    STQ --- ---
    KLUZAU KLUZAU: spis se mijime v ty konkretnosti :) iyengara mam ofcourse proctenyho, ale nic podobnyho jsem tam nezaregistroval, muzes byt konkretnejsi pekne prosim?
    DARJEEL: vsak to byla zjednodusujici zkratka, ale asi si rozumime ne :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: já teda si nemyslím, že je to úplně tak jednoduchý a lineárně, ale zjednodušeně řečeno ano, něco takového... my totiž v rámci somatický psychoterapie máme tzv. Strukturní cvičení, kdy se pracuje s určitýma částma těla a to probouzí určitý spektrum prožitků, navázanost na čakry, co zmínil Aim je myslím taky docela blízko...

    KLUZAU: je to nějaká konkrétní knížka od iyengara?
    AIM_FREEMAN: a ten mahašvérananda, je to něco (ta kniha) trochu nohama na zemi? Má to oporu třeba v jiných textech nebo autoritách?
    STQ
    STQ --- ---
    DAWYT: no to kazdopadne (i kdyz teda mam za to, ze to je spis z tech zaklonu a otevirani srdicka), ale po chvili (mesici, dvou) to zas zmizi...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    Když už se tady na to narazilo STQ:, Nancy Gilgoff říkala, že když se začne cvičit 2. ashtangová serie dle Joise, tak to má vliv na uvolnování agresivity (už si nepamatuji přesně, ale myslím, že ty ásany působí na játra kde prý sídlí zlost).

    Má někdo zkušenosti s tím, že by byl po delším praktikování 2. seríie více podrážděnější či nasranější?
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    tak změna stavu vědomí a odpovídající stav co pozice vyvolá je jedna věc, ale nějaký řešení konkrétních problémů jako je to v psychoterapii je věc jiná.

    Jinak ten Čumpelík je svym systémem asi nejblíž. Je to sice fyzioterapeut, ale dneska už je to dost provázaný...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ZIKE: myslim ze se s STQ mijime spis kvuli rozdilnym predstavam o psychoterapii, nez joze. Ale uvidime co napise .)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KLUZAU: v takové te klasické Yoga: iyengar way (mam ji z anglie z antikvariatu :D), je kapitola na remedial sestavy. Jsou tam ruzný - třeba na depresy, bolest hlavy nebo třeba i zacpu a atd..Ale asi to není uplne ono, co chtel darjeel.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    STQ: napadá mě vybrat ásany které ovlivňují čakru či čakry, které s daným problémem nejvíc souvisí. mahéšvaránanda to má trochu rozpracovaný ve skrytých silách v člověku.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    STQ: aaha, tak uz rozumim. Tak to doporucuju knihy Iyengara a jogove terapie, je tam toho hafo. Strach ze sexu se zrzavejma holkama nevim (i kdyz mantra jogou by to asi slo), ale deprese, uzkosti, fobie atp. vsechno je tam popsany vc konkretnich asan a sestav
    STQ
    STQ --- ---
    KLUZAU: mi prijde ze se porad mijime. jestli jsem to spravne pochopil, tak otazka znela jestli existuje nejakej manual popisujici provazanost -konkretni- asana/ -konkretni- zmena psychickyho stavu. nikdo tu myslim nepochybuje o tom, ze joga jako celek nebo system funguje a da s se ni lecit vcelku cokoliv od rakoviny po schizofrenii, ale na co jsem zatim nenarazil (a darjeel zrejme taky ne) je popis efektu -jednotlivejch- asan na urovni mysli. manualu na urovni tela jsem videl hromadu, ale nenarazil jsem na nikoho (a na to jsem odkazoval v prvni odpovedi), kdo by mi byl schopnej rict neco jako -- jestli mas strach ze sexu se zrzavejma holkama z traumatu z mladi, dej si pul hodiny mostu kazdej den a za mesic jsi ok. ale jestli neco takovyho existuje, budu jen rad kdyz se o tom dozvim...
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    STQ: aha, no nevim jak v kontextu leceni dusevnich poruch nezarazovat jogu do psychoterapie, resp. neni to lecba slovem, ale ma to konkretni dopady na symptomy podle psychiatrickeho manualu, a stejne funguje i psychoterapie. Reknem oficialne - jogova terapie? Znam studii dopadu jogy na symptomy autismu. (mimochodem na zapade je nekolik psychoterapeutickych skol ktere nepracuji s traumaty take -a jsou ted celkem hit.)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KLUZAU: lze někde ty konkrétní asany nebo sekvence sehnat?

    Ale jinak (už jsem to sem tuším psala) mám subjektivně pocit, že právě asany mi pomáhají poměrně znatelně, konkrétně proti ztuhlosti psychického původu, a tím mi nepřímo brání se dál hlouběji topit v nekonstruktivnich transech.
    STQ
    STQ --- ---
    KLUZAU: o tomhle vubec nepochybuju, ale ja psal o psychoTERAPII, ne psychiatrii :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam