• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    STQ
    STQ --- ---
    KUATO: no, ale ja se te jenom ptal, jestli jsi to sam nekdy zkoumal a zkousel jit ke zdroji :)) nic o tom, ze bych dokazal menit energii na zlaty kosticky nebo pit louh...:)
    a jeste jedna myslenka k uvaze: podle me je koncept, kterej mluvi tom, ze jsou potreba leta tvrdy prace a odrikani, pripravy a zivotospravy atd je taky jenom koncept, vymyslenej lidma, ktery to jinak neumej pro lidi, ktery vsechno todle potrebujou aby meli pocit ze si to zaslouzili.
    KUATO
    KUATO --- ---
    STQ: ad jedovate veci - premyslim jak mam zformulovat odpoved.. mam zkusenosti s pozivanim treba "ocistene rtuti". nez jsem si ji vzal prvne, pozoroval jsem jakysi "prah" strachu/obavy/neceho nevim jak to popsat, ale snad dostacujici. kdyz jsem to prekrocil, urcitym zpusobem se neco ve me zmenilo. jenze rtut je i tak malo toxicka. jako vypary jo, ale na poziti by nemela byt. arzen je jina liga. ve stredoveku to byl velmi oblibeny jed. tam kdyz se pokus dukladne nepovede umres a dalsi pokus neni (u nas eliminace debilu, kteri pro same sve sny a idealy podcenuji prakticnost). nemam problem se smrti, pac stejne umru (telesne). mam problem s nedodelanim rozdelane prace, co v tuhle chvili mam :o). s arzenem experimentovat urcite budu, ale az po zpracovani predepsanym zpusobem. ale to odbocuji od tematu. mluvim o tom, ze mi vadi velkohube prohlasovani o tom jak snadne je prekracovat bariery/limity a jak je vsechno "jinak". ja netvrdim, ze neverim, ze v urcitych chvilich prestavaji bezne zakonitosti platit. ale to jsou proste dost vyjmecne veci a rozhodne neplati pro 99,9999 populace. pripravit se k prestupu tech mezi prirozenou cestou (bez fetu, ktery je imho do jiste miry uzitecny, ale zaroven hrozne zradny prave tou iluzi snadnosti) je velmi obtizne a clovek za to musi zaplatit svoji cenu (lety tvrde prace, pripravou, zivotospravou). a stejne furt existuje riziko, ze se to nepovede. to vyvolani "zmagicneni" sveta/prolnuti se svetem metafyzickym vyzaduje imho enormni koncentraci. kazdy si muze zkusit pro vyzkouseni treba evokacni magii vyvolat nejakou bytost. neni to vubec trivialni a pritom je to dosti titernost ve srovnani s prekonanim nekterych jinych prahu vetsiho rozsahu.
    STQ
    STQ --- ---
    KUATO: akorat mam trochu pocit, ze me nectes, takze odpovidas na neco, co jsem nenapsal :) zadny zaujeti pro fotonovy pohony neprovozuju, co se mi deje je cistej uzas nad tim, jak -aspon v mym svete- muze asi mysl (vic mysli) ovlivnovat hmotu. elaborat o tom ze svet je furt stejne nahovno a ze jediny co muzeme zmenit jsme my samy ti klidne podepisu, nikde jsem to nerozporoval :)
    KUATO: a zkousels nekdy jit ke zdroji toho, proc si myslis ze je neco jedovaty a proc to pak jedovaty doopravdy je? nebo proc si myslis ze mas omezeny moznosti a pak je fakt mas?
    URZA: no ja bych rekl ze skoro jo. ze hmota je podrizena vedomi a zameru. a nez se objevi vyspelejsi vedomi nebo silnejsi zamer, muzem si s ni delat co chcem? :)))
    IOM_NUKSO: mi prijde ze proto, ze nam od malicka rikaj presnej opak - ze pravidla jsou jasne dany a nemenny. a zadalsi tu uz dlouho nebyl zadnej vzor dokazujici opak...
    KUATO
    KUATO --- ---
    STQ: kdyz Te znovu ctu, tak jsem si vzpomel na stare rceni "vesmir je iluze". znamena to, ze neexistuje? ja se domnivam, ze ne - ze to znamena, ze je jen jiny, nez by se zdalo. v podstate vsechny ty serepeticky jako technika nic zasadniho neresi. pouze trochu meni podminky pro bytosti v tele. resime s velkou pompou problemy, ktere jsme si predtim vytvorili. budeme mit fotonovy pohon a nekteri z nas se tak budou moci podivat na mars nebo do jine prdele po tom, co jsme si doma otravili vodu a vzduch! hura! co na tom, ze se tam neda zit ani dychat bez skafandru. nebo mnohem praktictejsi vec - zubari a lekari. hura jaky pokrok! - co na tom, ze nebyt moderniho zpusobu zivota, mnoho nemoci a zkazenych zubu by nebylo? diky technice a skolam mame rozvinutejsi intelekt, ale upadl intelekt socialni.. proste snazim se rici, ze nic PODSTATNEHO se nezmenilo. lide se mrcosi od narozeni k smrti, podlehaji nemocem a utrpeni, slastem i strastem jako pred tisici lety. svet forem je furt jen svet forem byt s jinyma obrazkama v promitacce. oddeleny od sveta metafyzickeho nesnadno proniknutelnou prepazkou - nasim sobectvim a spatne usazenym "tezistem bytosti". zadny vnejsi pokrok nepomuze k prekroceni teto prekazky. my v alchymii resime tento problem pri rekonstrukci Velkeho Dila - clovek, ktery nepochopi, ze "nase zlato" neni profanni zlato (Au), "nase stribro" neni profanni stribro (Ag), ze o transmutaci na vnejsi urovni vubec nejde, ten nikdy po "zebriku filosofu" do nebe nevysplha. je zvlastni i neco napovidajici, ze prvni pricku tohoto zebriku Stari nazyvali Pokora. dej pozor abys ve svem zaujeti pro "svetske picoviny" typu fotonovy pohon, chozeni po vode, teleportace a podobne "zazraky pro hlupaky" neprehledl, ze toto vsechno jsou jen "hvezdy na plasti Diany", nikoliv Diana sama.
    URZA
    URZA --- ---
    DARJEEL: jj to bylo prave jen tak pro porovnani metafyzickych pohledu ten druhy odstavec kdyby chtel STQ vedet jako to mam ja, protoze me treba prekvapilo ze on to ma takto zodpovezene :)

    jinak bych se asi drzel toho ze je to dost jedno a radsi zpatky na neklouzavku :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    URZA: tak když už máme epistemologické okénko, tak "hmota tam venku" (hmota, what a concept!) možná existuje nezávisle na lidech (navíc metafyzické tvrzení, to nevíme), ale existuje nezávisle na vědomí? A co to ta hmota je?
    (klidně mě ignoruj, stejně je to looping trolling - jen naznačuju, že Tvoje operační koncepty jsou obecný (a zastaralý) konsenzus, který nestojí na nějakém pevném základě :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    TADEAS: jj - tez mam dojem, ze obrazotvornost je nekonecne generovani velmi nestabilnich utvaru, ve kterych se lze snadno ztratit, bez konce jimi prochazet, operny stabilni bod klidu nikdy nenalezt. zda se mi dosti zradne podlehati ruznym citim a vnimam - pac mam-li navyk prilis dati na to co citim, az prilis je moje svoboda odvisla od prihodnych podminek (zda vnimane je k ziti). kdezto v okamziku, kdy jsem natolik "cinny (ve smyslu aktivni/zarici/bdely) v kazde situaci", je celkem lhostejno co je kolem mne, protoze od urcite urovne prakticky neovlivni muj vnitrni stav - na ten ma vliv jen ma vule. pripoustim, ze po opusteni tela muze faktor vule zmizet (jak naznacuji stavy mezi bdenim a spankem) a tedy pak by rozhodujicim faktorem byly tendence v bytosti. lec i ty se prebudovavaji (zaziva) lepe lidem "cinnym" nez "trpnym". ale co ja vim, ja jsem jen prosty vesnican, ktery toho zase tak nenafetoval :o).
    URZA
    URZA --- ---
    A není to z jógového pohledu jedno? :) Epistemologický (jak lidi přistupují k poznání) kontext doby a prostředí kdy vznikaly např. jogasutry atd byl to čemu my říkáme pozitivismus. Čili praktické, pragmatické nahlížení na svět. Edwin nám to vysvětloval jak je to odvozené z ostatních indických textů té doby.
    Když se dva lidi shodli na tom že "tamto je židle a lze s ní dělat to a to" tak jim to úplně stačílo a nebylo potřeba řešit co dělá židli židlí a jestli je to židle ve všech vesmírech stejná nebo jestli je v jednom vesmíru skutečnější nebo jak :)

    STQ: zajímavé že to vidíš takto, já to třeba mám naopak. Mě by přišlo hodně ego(lidsko)centrické popírat existenci skutečného vesmíru (tj ne naše interpretace, ale tu bezbarvou směs energie a hmoty tam venku, která existuje nezávisle na lidech:) Lidi "ohýbají" svoje způsoby bytí už od doby kdy se naučili rozdělávat oheň, ale znamená to že ohýbáme nebo tvoříme to jaký vesmír je a jaká má pravidla? Imho jen stále objevujeme možnosti toho co lze ve vesmíru dělat a učíme se využívat toho co tu už je... brát si za to všechen kredit?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: zenová zem vs. jogový vesmír? First rooooouuuund! :o)
    KUATO
    KUATO --- ---
    STQ: ad skutecny vesmir neexistuje - furt hledam dobrovolnika na testovani toho arzenu :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: a kterej je teda ten skutečnej? Ten Tvůj? .-)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    STQ: to je dobra myslenka. Znama jiz tisice let ;), od buddhismu pres krestanstvi ..
    A lidi tomu porad neveri, porad neveri sve sile.
    Zajimal by me ten duvod proc.
    STQ
    STQ --- ---
    TADEAS: me neprestava fascinovat, jak veci, ktery jsme pred 20ti nebo kolika lety videli ve star treku postupne zacinaj bejt realita. a nemyslim jenom technologie, u tech se to da pochopit, ale treba teleportovani (provazani pomoci kvantovy mechaniky) nebo fotonovej pohon. uz delsi dobu z toho mam pocit, ze staci nejaky mnozstvi bytosti/mysli k tomu, aby z nekonecnyho mnozstvi 'moznosti' udelaly v nasem vesmiru 'pravdepodobnost', pro kterou driv nebo pozdejc nekdo (idealne vedec, aby to bylo uveritelny pro aktualni populaci) najde nejaky racionalni vysvetleni a matematickej popis a z pravdepodobnosti udela 'realitu'. a mam i za to, ze je-li nejaka osobnost dostatecne silna, dokaze ohnout vesmir a jeho pravidla sama, navzdory mase...
    imo zadnej 'skutecnej' vesmir neexistuje.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    TADEAS: a ted si vyber. bud nerozhodujes o nicem a nebo naopak kazdym okamzikem tvoris. me se krasne realita pripodobnuje k hrnci vody a clovek ke kapce vody. spadne kapka do hrnce a udela kruhy. spadne druha kapka do hrnce a udela kruhy. hod jich tam miliardy a mas bouri. a to presne je nase realita. nase kazde vedomi/energie jsou tyto kruhy. jak jako kapka dokazes zastavit tu bouri v hrnci vody aby tve nebohe male vedomi nebylo zmitano vlnami? neni to vubec potreba, staci si uvedomit ze jsi jen voda v hrnci.
    STQ
    STQ --- ---
    SAGUS SAGUS: tak jsem ti to trochu usnadnil, mas dvoutydenniho bobrika mlceni, formu komunikace volis opravdu nevhodnou, slunickovej jogovej klub si rozvracet nenechame :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    OGMIOS: novidis, me prijde ze nekonecno moznosti jsou nase imaginarni vesmiry, ten skutecny je jen jeden, skutecny :) velmi jednoduche, cloveku se dobre zije, kdyz se vztahuje k tomu skutecnemu a ne jen k tomu imaginarnimu. nemusi si myslet, ze rozhoduje o nejakych moznostech :))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SAGUS: asana je zavedenej system. to mas jako kdyz cvicis prvni katu v karate..taky to funguje tak protoze to tak funguje :D veci fungujou jak fungujou v tomhle vesmiru, ale to neni nemenny. tyhle vesmirny zakonitosti jsou jen vysledkem/prusecikem vsech osobnich vesmiru nas zucastnenych.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARJEEL: OGMIOS: kolecko sa uzavira, samo na sebe odpovida :)

    Kto ti povedal ze verim vsemu co mi nekdo rekl? Z akej pozicie mi tu vobec davas rady? Bavili sme sa tu o konkretnych technikach a ty si tu zacal trolovat s tym ze vsetko je inak, v nejakej hypotetickej moznosti ktoru niekto niekde uskutocni. Ked ti niekto poradi ako mas praktikovat asanu, tiez mu zacnes vysvetlovat ze to vlastne muzes delat ako chces a ze ucitele nepotrebujes? Hosi dajte mi uz pokoj..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SAGUS: ja to reknu takhle..svet je "sdilena existence" a zakony jsou jen to cemu veri vetsina bytosti. proto je dneska zeme kulata a ne placata kdyz to reknu takhle. ja te jen povzbouzim neridit se tim co ti o tomhle svete rekli a neverit vsemu co ti o nem rekli. to jsou jak ty rikas ty zakonitosti. skutecnej vesmir je nekonecno moznosti. to jaka moznost nakonec bude uskutecnena je jen na tech kteri ji uskutecni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam