• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    FILIPANDEL: A co třeba si s tou jednou lektorkou domluvit osobní konzultace?
    FILIPANDEL
    FILIPANDEL --- ---
    Pred par lety jsem byl dioagnozovan s degeneracnim onemocnenim disku. Pred tim jsem cvicil hatha nekolik let ,ale asi 2 roky pred tou diagnozou jsem prestal. Ted uz jsou to skoro tri roky (5 let co necvicim) a diky plavani a fizio se zada lepsi a chtel bych se k joze vratit. Ziju na malem ostrove a mame tu jen jednu cvicitelku a chodi k ni budouci maminy nebo starsi zensky a ja se tam necitim dobre. Chtel bych se zeptat, jaka je moznost, ze si ty zada zhorsim kdyz budu cvicit sam podle knihy bez vedeni? Mate s tim nekdo zkusenost?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LAKSHMANA: tak jsem si říkal jestli má Eckhart Tolle svoji jógu a vono jo :)
    Eckhart Tolle Now | About - Kim
    https://www.eckharttolle.com/about/kim/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Doporucte prosim nejake dobre video podle ktereho by se doma dala cvicit vinyasa. Jsem takovy zamrzly zacatecnik, uz jsem nejakou dobu na jogu nekam chodila a umim zaklady, ale nepamatuji si jak jdou veci za sebou (krome pozdravu slunce) a potrebovala bych nejaky predcvicovani.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ahoj, filtr mlčí, možná znáte, ale pro mne je to můj malý dnešní objev :-)

VIDEA | joga z obyvaku
    http://jogazobyvaku.cz/videa/

zítra po ránu zkusím to ranní cvičení zdarma a pak se rozhodnu, zda něco koupím, cena mi přijde možná trochu nadsazená, ale zpracování se mi docela líbí...znáte, cvičíte podle toho někdo?
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    BIGG23: dost najdes i na ulozto
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    Děkuju a ještě se zeptám, v češtině o něčem na netu víte?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BIGG23: tady - http://gen.lib.rus.ec/ - bude vetsina
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BIGG23: prvni ctyri se valely nekde po netu ruzne, urco budou v pdf k sehnani. Tu patou mam v cj i eng, ale nemam ji naskenovanou :(
    BIGG23
    BIGG23 --- ---
    Ahoj,

měl by někdo z Vás tyhle knihy? Uvítám i český mutace těch, které jsou.
    Hatha Yoga Pradipika, by Swami Muktibodhananda
    The light on Yoga, by B.K.S. Iyengar
    The light on Pranayama, by B.K.S. Iyengar
    The Light on Yoga Sutras of Patanjali, by B.K.S. Iyengar
    Yoga Anatomy, by Leslie Kaminoff & Amy Matthews
    Key Muscles of Yoga: Scientific Keys, Volume 1, by Ray Long
    Key Poses of Yoga: Scientific Keys, Volume 2, by Ray Long

Díky!
    PSYKICK
    PSYKICK --- ---
    JAZZZ: hezký jako dekorace, ale na cvičení zbytečně drahý.
    By mě zajímalo i jak dlouho na tom ten potisk vydrží při pravidelné frekvenci cvičení :-)
    KAI
    KAI --- ---
    INCONOID: citim to stejne, taky by se mi to libilo spis na stenu, ale cvicit budu radeji na jednobarevne :)
    INCONOID
    INCONOID --- ---
    JAZZZ: Pěkný potisky ale na jógu je to podle mě nevhodné. Bude tě to akorát rozptylovat.
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    JAZZZ: Na zeď pěkné, ale cvičit mu na hlavě... bych z toho měla divnej pocit. :)
    KAI
    KAI --- ---
    JAZZZ: já pokukuju po Lumindala ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    já vím, že je to trochu marnivost a obrázek na podložce mi cvičit nepomůže, ale jak na ně koukám, říkám si, že bych si možná pro jednou trochu zahýřil a když bych zrovna necvičil, tak bych si to mohl pověsit na zeď místo obrazu :)
    RaveNectar Yoga Mats by Jordan Lejuwaan —Kickstarter
    https://www.kickstarter.com/projects/lejuwaan/ravenectar-yoga-mats

a jakou byste si vybrali vy?
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    HONZAL: Myslím, že by mohlo jít o svaly HSS (hlubokého stabilizačního systému, core).
    Např zde: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/hluboky-stabilizacni-system
    videa zkus dohledat podle svalových skupin HSS nebo pod heslem "core"
    UFOLOG
    UFOLOG --- ---
    Acro jóga a nejen to tento víkend na Smraďavce u Uherského Hradiště!
    [ ZEMĚZEN / ostatniother / 27.5.2016 / CR - Zlinsky kraj - Kemp Lopůch, Smraďavka u Buchlovic ]

HONZAL
    HONZAL --- ---
    nemáte nějaký tip na článek nebo nejlépe video/animaci, která by osvětlovala funkci svalů, která se zapojujou při ashtanze? Jde asi o ten střed těla, hodně těch skupin se zapojuje úpři dýchání

Pokud budu citovat Daliborův mail
    Prakticky se budeme pokoušet propojit nohy s centrem těla resp. známým řetězcem: pánevní dno - spodní břicho - spodní žebra - dolní úhel lopatek

Jde mi tedy o ten "známý řetězec". Já k Daliborovi nechodim z časových důvodů, mam u něj njen začátečnický kurz před dvěma lety, spíš se snažim cvičit doma, ale chtěl bych tomu trochu líp rozumět.)

jo ideálně česky, eng neumim moc číst, nemusí to jít do detailu, jde mi o pomoc pro cvičení, ne detailní znalost
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    TRAMVAJ_22: ne, ale kdyz ashtanga, tak asi http://kpjayi.org/ v Mysore, ne? Mohl bych se ti preptat, ma byvala ucitelka (v Irsku) tam byla. Dve, co uci ashtangu v Praze, tam taky jezdi - jedna k jednomu z bratru, druha k druhemu. Verim, ze by se s tebou taky pobavily: http://www.aysp.cz/ http://www.denisasengerova.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam