• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PISISKVOR: ahoj, muzu ti nabidnout jen takove obecnosti ze sveho pohledu. jogove cviceni dle meho neni terapie, nema resit specificke problemy. nevylucuje to, ze muze byt dovedne terapeuticky pouzite, anebo ze se clovek nekdy strefi a bude mu tak fungovat. zakladem jogoveho pristupu je kontaktovani zakladni inteligence, v tomhle pripade telesne inteligence a tim ozdravnych procesu. urcite ti v tom nekdo muze pomoct, ale to je spise varianta konzultaci jeden na jednoho a pak nejaka tva na tom zalozena praxe, spise nez obihani nejakych ruznymi lidmi ruzne vedenych cviceni. pokud nekdo doporucuje 'cviceni', je to prilis obecne a je treba najit nekoho, kdo vi co dela a zna souvislosti. zatnout zuby a vydrzet pristup, ktery ti zpusobuje diskomfort nebo bolest, neni dobra cesta. naopak, je treba jit cestou hledani funkcniho a to rozvijet. jak to delat -- rozvijet telesnou citlivost, citit a byt ochotny neustale citit, rozpoznavat co takto citim, co potrebuju, co dana oblast potrebuje, jake mikropohyby i vetsi pohyby v te oblasti i zbytku tela jsou prijemne, jemne, otevirajici, ozivujici, nebo ktere k necemu takovemu vedou. pozornost a (nijak specialny regulovany) dech do te oblasti. uprednostnit informace, ktere vychazi z toho, co citis, ktere ti tva telesna existence neustale dava, oproti tomu, co si o tom myslis a jake informace ti o tobe a tvem tele nekdo zprostredkovane poskytl.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    je tu prosim mezi vami nekdo, kdo ma osobni zkusenost s tim, ze by skutecne vyresil bolesti zad iyengar jogou? muj problem spociva v prozatim nevysvetlitelnych problemech v oblasti beder/panve. iyengar jogu jsem cvicila uz pred lety, kdy uz jsem problemy mela, ale mnohem mensiho razeni, nez ted - hlavne slo o to, ze pri cviceni jsem netrpela.
    ted jsem od zari navstevovala v jednom zarizeni dva kurzy s ruznymi uciteli. jeden ma pristup takovej, jakej jsem u teto jogy zatim nevidela - na zacatek da treba 20min aktivniho stridani asan, coz samo o sobe spatny neni, ale pokud uz na tu lekci prijdu zkriplena, tak tohle me spolehlive dorazi (protoze napr. skakani z malasany do caturangy, pak do psa a takle porad dokola je pro nekoho, koho boli bedra, fakt tortura), druhej to bere ohleduplneji, zadny skakani, pomala technicka prace tak, aby to fakt kazdej dal, a kdyz se najdou jedinci, kteri z nejakyho duvodu konkretni asanu nezvladnou vubec, vymysli alternativu. po par tydnech jsem na lekce s prvnim zminenym prestala chodit uplne, byt jsem to mela predplacene na pul roku, protoze tenhle styl pro me byl asi jako kdyz se zlomenou nohou skacete pres svihadlo.
    ted nevim kam dal, protoze mam jeste par lekci zaplacenych u druheho ucitele, a taky mam moznost vycerpat omluvene lekce. na jedne strane je mi iyengar joga velice doporucovana (shodou okolnosti doktorem, kterej vlastni/vede/nevim co presne konkretni misto:), na druhe strane mi soukroma fyzioterapeutka rekla, ze pro podobny potize, jako mam ja, je tento druh jogy vhodnej nejmin ze vsech. znejistuje me i fakt, ze to same jsme ja a jedna ma znama, ktera ma taky nejaky bolesti zad, slysely z vice zdroju (neurolog, BMT maser atd.).
    celkove to na me zacalo pusobit dojmem, ze iyengar je pro lidi, co potize nemaji (nebo jen nejake banalni zalezitosti jako takova ta bezna ztuhlost), ale neni to vhodny smer pro nekoho, kdo fakt trpi (pricemz ja nemam zadnou konkretni diagnozu, zatim mam za sebou rentgen a MR bederni patere a rentgen panve, s tim ze zadnou zjevnou pricinu neodhalili a vsichni mi stale doporucuji cviceni jako jedine reseni).
    tak se chci zeptat, zda je tu nekdo s podobnou zkusenosti a mohl by mi to potvrdit nebo vyvratit. aktualne jsem v rozpolozeni kdy si rikam, ze zatnu zuby a jeste tomu dam sanci (protoze tento zpusob pohybu je mi jinak velice sympatickej, stejne jako pristup jedoho z tech cvicitelu a vubec dojezdova vzdalenost a cas, kdy lekce probiha), ale vzhledem k vyse uvedenymu zacinam nabyvat dojmu, ze toto neni vhodnej druh jogy pro lidi jako jsem ja a nerada bych ztracela cas a/nebo si pritezovala. za pripadne rady budu velmi vdecna, dekuji a jsem s pozdravem.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Před jogovou terapii jsem schopen sníst ovoce, od doby co cvičím astangu všechno vyblinkam, hlavně když poctivě držím bandhy.
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    HONZAL: zkus třeba nějakou kaši, pokud mám po ránu hlad dávám si třeba instatní kukuřičnou, zaleješ horkou vodou, dáš do toho trochu mlíka/másla atp. dle chuti. připravený to máš za minutu. při cvičení to necejtim. připadá mi to lepší než trpět s prázdnym žaludkem nebo zbytečně vstávat o hodinu dřív.
    TRAMVAJ_22
    TRAMVAJ_22 --- ---
    Milí jogíni, máte někdo zkušenosti s nějakým kurzem "Yoga teacher" ve stylu vinyasa, flow yoga...je vůbec vinyasa vyučovaná v Indii nebo je to jen čistě zapadní záležitost?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    HONZAL: Zalezi zda pro tebe joga znamena bezduché opakovani nejakych technik, anebo sebezkusenost. Poradit ti mohu, ale to co plati pro me nemusi platit pro tebe. Napr. takovy cukrovkar to bude mit jinak nez ja.

Viz Gita
    III.35 Lepší je vlastní stezka, byť nedokonalá, nežli dokonale vyšlapaná stezka druhého. Lépe je zemřít při plnění své povinnosti, neboť stezka druhého není tvojí stezkou.
    VI.16 Avšak nenalezne Mne ten, Ardžuno, který své úsilí přepíná, kdo jí příliš mnoho nebo příliš málo, ani kdo spí příliš mnoho anebo zase příliš málo.

- kdyz telo bere ze svalu, tak uz jdes do finale.
    - obecne sportovci vyuzivaji hladoveni pro zvyseni vykonu (stimuluje to fci sympatiku), traveni nastava behem odpocinku.
    Ale joga se zas tak nezabyva kultivaci fyzickeho aspektu. Jde ji o vztah k nemu. Ale chces-li hovorit yoga fitness jazykem, tak primarnim cilem asan neni vytvorit napeti, ale jeho uvolneni, tzn. nastartovat fci parasympatiku, kdy dochazi k regeneraci organismu.

Mohu jen dodat plny zaludek by nemel byt zdrojem vyrusovani, stejne jako zaludek prazdny.
    Rad bych ti pripomel tve drivejsi rozlisovani mezi praxi asan a jogou :-). Je cilem cviceni asan vytvorit nejakou pozici, ci sekvenci, ci je ten cil jinde?

LODBROG: a pár drobností - mozna uz to bylo receno, pak me omluv.
    ale trávení souvisí s absorpcí (chces-li samanou) a souvisi s fci parasympatiku. Vykonnostni sportovci vyuzivaji hladoveni pro zvyseni vykonu (stimuluje to fci sympatiku), traveni nastava behem odpocinku (viz jak jsi popsal to stahovani do sebe).
    Problem jezeni na noc neni v tom ze se potrava znehodnocuje v zaludku, ale v tom, ze se narusuji vnitrni hodiny a organy si neodpocinou, coz je opotrebovava a ten proces neprobehne v kvalite jak by mel.

BIGG23
    BIGG23 --- ---
    Hare Krishna, učil někdo z vás jógu za peníze nebo ubytování či jídlo v JV Asii? Rád bych dostal nějaký tipy, konkrétní lokality atp. Mockrát děkuji!
    PEJR
    PEJR --- ---
    PETRUSSH
    PETRUSSH --- ---
    Ahoj, mate nekdo typ kam na jogovy pobyt v Thaisku? (nejlepe z vlastni zkusenosti). Dekuju. Pripadne info o resortech poprosim do posty :)
    IFKA
    IFKA --- ---
    ještě hledám dlouhé formy manter vztahujících se ke každé pozici čandra namaskáru (pozdravu měsíci).
    anglická transliterace nemusí být podle zkušenosti se zbytkem textu moc až skoro vůbec přesná.
    uvítám cokoliv - zdroj s českou transliterací, IAST transkripcí... pokud i český překlad, tak to bude zlatý :)

Om Kamasvaryal Namah
    Salutations to she who fulfills all desires
    Om Bhagamalinyai Namah
    Salutations to she who wears the garland of prosperity
    Om Nitaklinnayai Namah
    Salutations to she who is ever compassionate
    Om Bherundayai Namah
    Salutations to she who is fierce
    Om Vahnivasinyai Namah
    Salutations to she who resides in fire
    Om Vajreshvaryai Namah
    Salutations to she whose diamond-like vajra
    essence is indestructible power
    Om Shiva Dutyai Namah
    Salutations to she whose messenger is Shiva
    Om Tvaritayai Namah
    Salutations to she who is swiª
    Om Kulasundaryai Namah
    Salutations to she whose beauty and virtue is
    the essence of the kula family and community
    Om Nityayai Namah
    Salutations to she who is eternal
    Om Nilapatakinyai Namah
    Salutations to she who is adorned with a blue flag
    of infinite mystery
    Om Vijayayai Namah
    Salutations to she who is ever victorious
    Om Sarvamangalayai Namah
    Salutations to she who is always auspicious
    Om Jvalamalinyai Namah
    IFKA
    IFKA --- ---
    ahoj, znáte termín "ucchara"? mělo by se jednat o nějakou základní krijá techniku, ale bohužel se mi nedaří dohledat. konkrétně potřebuju její českou transkripci. děkuju předem za tipy :)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DARJEEL: Takže účel Tvé intervence je proškolit Lodbroga v debatě, jo? :P
    Vlastně potvrzuješ to co píšu, ale dostals potřebu rejpnout, chápu :)
    Neboli odpověď podle Tebe měla být (podobně jako Tadeášova) nějak takto? ;)
    HONZAL: Před jógou se nejí, ale jestli to nemůžeš vydržet nebo máš takový pocit slabosti že jinak nezacvičíš, tak se najez. Lepší cvičit po jídle než necvičit vůbec.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LODBROG: nikdo nevime vsechno, prave proto neni treba za vsech okolnosti reagovat na kdejaky prispevek;)
    Jinak sam bych si k tomu netroufnul toho moc napsat... pumpickari se cpou na noc kaseinem, aby rostly bicaky - nejake katabolicke i anabolicke procesy tedy probihaji i ve spanku. Ohanet se vztahem vegetativniho systemu a travicich procesu je trochu rocket science... mmchdm joga neni sport a s tou stimulaci sympaticu to nebude tak zhavy jako u behani (taky teda treba vinyasa vs. nejaka jemna hatha).
    Taky tezko rict, jestli misto vedy se neoprit spis o tradicni zdroje... hatha yoga pradipika ma malo instrukci? Je potreba je rozvrtat nebo zpochybnit, protoze telo ma po ranu hladecek?
    Treba iyengar resil i vyprazdnena/nevyprazdnena streva...

V tyhle situaci bych se taky spis ptal, proc se HONZAL pta;) jestli jde o laicke "hobby" cviceni jogy parkrat tydne, tak je to fakt tak zasadni?
    SNOWWHITE
    SNOWWHITE --- ---
    Máte tu někdo zkušenosti s cvičením zde http://patanjali.cz/p/kurzy/ ?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    HONZAL: co treba rostlinny mlika? spaldovy a ovesny, treba. muzes trochu ohrat, aby ti z toho rano nebyla zima, pripadne mixnout do toho trochu jablka, bananu. nezatizi, cukrik doda a na nic nemusis cekat.
    (jist hodinu pred vstavanim, to mi pripomina zakladani lsd tripu pred vstavanim, aby se clovek probudil pripraven :D )

jinak nevim na co ty velky teorie kolem toho. na cviceni jogy netreba resit jak travi medved ne? jestli mas pocit, ze chces neco snist, tak to snez .) ja jsem roky nejedl a nepil tri ctyri pet hodin po probuzeni, protoze jsem praktikoval. zalezi jak se kdo cejti a co potrebuje. (vice v prirucce life for dummies.)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    DARJEEL: Jo, ustupuju; nemůžu vědět všechno a na 100%, vždycky se mohu mýlit a nechci šířit bludy. Je to nová informace a musím ji promyslet.
    Zdroje ke sdílení nemám; tak mě to učili a nijak mi to nezdrojovali, a tak mi to dává i logiku.
    (Na druhou stranu... bez urážky, internetový článek o dvou odstavcích který vlastně jen jako projev odbornosti zmíní pojmy parasympatikus a sympatikus není neprůstřelně hodnověrný zdroj.
    Navíc je tam ta otázka evidentně špatně položena: "Tráví se líp ve spánku nebo při sportovním výkonu?" Jestli se tráví líp ve spánku nebo v bdělém stavu ale v klidu, tak se tam neptají).

Co mi smysl mého tvrzení narušuje víc než ten článek je třeba skutečnost, že hibernující zvířata v zimě taky spí, a přitom tráví. A neotráví se zevnitř.
    Medvěd se budí jen aby se nažral a pak je znova týdny v letargii. A vpohodě.
    Ale může to být specifičtějším fungování trávicího systému těchto zvířat, který nemáme my lidé.
    Had když se přežere, přežene to a spolkne větší sousto než jeho šťávy ustojí nebo se příliš vyčerpá bojem s kořistí, tak má problém:
    Buďto musí spolklé zvíře vyvrhnout zpátky a oželet, anebo mu hrozí (a nezřídka se to stane) že mu zvíře v těle shnije rychleji než ho zvládne trávit, otráví ho zevnitř a milej had uhyne.
    Jídlo jakmile je snězeno začíná kvasit a čím kvalitněji a rychleji se tráví, tím míň škody stihnou cizí bakterie natropit.
    Nemusím snad říkat že trávení začíná už v puse (čím líp se sousta rozkoušou a provlhčí slinama, tím větší má nad jídlem od začátku kontrolu naše tělo) - a to taky neděláš ve spánku; naopak se jídlem má člověk kochat, přívonět k němu, vidět jak je barevné atd. aby spustil syntézu slin.
    To není záležitost bezvědomí, ale naopak bděleného stravování.

Co Ty na to?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LODBROG: zdroje pro svoje tvrzení bys neměl?Ale je fakt, že už trochu ustupuješ z "netráví vůbec" na "netráví tak jak za bdělého vědomí" :-)
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    HONZAL: Těch důvodů konkrétně u jógy je víc.
    Zaprvé to záleží nakonkrétních ásánách. V některých to jídlo v trávicí trubici prostě překáží a tlačí, a může se ti udělat blbě (možná si ji i můžeš poškodit, záleží cos jedla co a jak brutálně cvičíš).
    U nenáročného cvičení kde se moc nekroutíš a nezaplétáš do uzlu můžeš jíst teba 5 minut před cvičením.
    Další věc je, že po jídle probíhá trávení, a pak je odkrvený mozek, a pokud chceš třeba meditovat, budeš mít tendenci usínat než mít bdělou a lehkou mysl.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    ZOBAAK: Co si pamatuju já, tak je to lehce jinak.
    Při spánku líp probíhaj rekonstrukční děje, uzdravování ran, růst a změny v kostech, nejspíš i to vstřebávání živin atd., ale ne tak trávení toho co je v žaludku (což je IMHO aktivní proces - syntéza enzymů, mechanická (dynamická) práce s potravou).
    Samozřejmě že je při spánku (realtivně) víc krve v orgánech než ve svalech, protože se všechno stahuje z periferií do tělesného jádra - ale tělo je celé v hlubokém útlumu. Jako když stromy v zimě stahují mízu do kořenů pod zem. Čím hlubší spánek, tím víc se "živost stahuje" do centra, do svého zdroje.
    Vše je ve spánku zpomaleno a konkrétně trávení neprobíhá tak jak za bdělého vědomí, za většího svalového tonu, kdy člověk jede na rychlejších frekvencích.
    Pokud se najíš - nikoliv přejíš - tak tě to naopak probere. Motor se rozjede, játra začnou pracovat, celé tělo se začne zahřívat a víc fungovat. Syntéza slin, syntéza trávicích šťáv. Jako když naleješ do auta benzín a olej.
    Když to s jídlem přeženeš, přijde únava - ale to není normální žádoucí stav.
    Nerozporuju že příliš se najíst (bílkovinama nebo tukem) před svrcholným sportovním výkonem je hloupost, protože tělo ani jedno nemůže děat pořádně - ani trávit, ani podávat výkony. To koneckonců řešíme od začátku.
    Kostka cukru tě probere, nastartuje motor, miska tvarohu tě před námahou utlumí.
    Prostě, je něco jiného se po těžkém obědě zklidnit a třeba si číst, a úplně usnout - to se vzbudíš rozlámaný a nevyspalý, protože si tělo nemělo čas odpočinout (místo toho se snažilo trávit jídlo) a zároveň s tím trávením stejně moc nepohlo (protože ve zpomaleném režimu se tráví blbě).
    Tak to učili mě, a tak to na sobě i pozoruju.
    Rozdělil bych to tak, že trávení je sympatická funkce, a vstřebávání parasympatická.
    SHIVASANTI
    SHIVASANTI --- ---
    TRAMVAJ_22: ahoj, na ČAJ si zrovna dělám učitelský kurz III. třídy a za mě velká spokojenost. Před kurzem jsem praktikovala jenom ashtangu
    a s klasickou jógou jsem neměla téměř žádnou zkušenost a musím říct, že ji čím dál tím víc přicházím na chuť. Jestli by tě zajímalo něco konkrétního, tak dej vědět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam