• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LODBROG: doporuceni 3h je mi znamo, ale spis me zajimal ten prizemne materialistickej pohled, kterej zohlednuje to, ze pokud v sobe nemam cukry, tak si to telo bere ze svalu. Z tohoto pohledu je dobry neco v sobe mit. Je pravda, ze se u toho kroutis, ale jabko nebo banan v dobe necejtim uz za pul hodky
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    HONZAL: U nás se vždy doporučovalo nejíst nejméně 3 hodiny před cvičením (narozdíl třeba od plavání kde "stačí" 1 hodina, v józe se kroutíš daleko víc, a jednotlivé části trávicí soustavy se různě muchlají a protahují, což s jídlem uvnitř není nic moc).
    Za sebe mohu říct, že ty 3 hodiny byly často málo - i tak jsem to cítil.
    Takže... záleží jaké ásány děláš.
    Jestli potřebuješ cukry aby to s Tebou po ránu nešvihlo, volil bych cukr rozpuštěný v pití. Čaj s medem nebo tak.
    Když nutně pevného, tak hrst rozinek, a hodně je proslinit a polykat totálně tekuté.

HONZAL: Nejez před spaním. Obzvlášť ne ovoce - snadný cukr pro mikroby.
    Při spánku (krom toho že se ti z těla odloguje vědomí a odlítne Šiva-ví-kam) tělo spí a netráví. Jídlo ti leží v těle bez jakéhokoliv užitku a kontroly, jen to kvasí a vznikaj jedy.
    Když se pak vzbudíš a trávení pokračuje, je to jako kdybys snědl něco nahnilého nebo zkaženého - už v tom jsou toxiny.
    Jíst se má když jsi v plné síle a máš čas trávit.
    I polední klid se po obědě má nejlépe prosedět ve vadžaásáně (nebo vydržet třeba půl hodiny) a neusnout, jen se hodně zklidnit.
    TRAMVAJ_22
    TRAMVAJ_22 --- ---
    a ještě další dotaz .) náhodou zkušenost s jogou na Bali někdo máte? jak retreaty, trenérské kurzy, regular hodiny při dlouhodobém pobytu atd....děkuju
    -boom-
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    TRAMVAJ_22: ahoj, před dávnou dobou jsem se tady rozepisovala o různých školách. Akademii jógy ne zcela, ale jiné kurzy. Zkus si vyfiltrovat mou přezdívku a dozvíš se více například o škole na FTVS a Českém svazu jógy.
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: mně by vadil i ten med, já musím nejíst aspoň 4 hodiny, aby mi to nevadilo
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY:
    JAMPA:

vlastně ono by stačilo nastavit si budík hodinu před vstávánim/cvičenim a dát si nějaký ovoce, pak ještě hodinku spánku a pak teprve cvičení
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: někdo to kdysi kdesi rozebíral říkal a může se prý třeba trochu medu (do vody nebo tak něco)
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    HONZAL: Obecně se to nedoporučuje a moje osobní zkušenost je, že mi i po malém kousku čehosi je potom při aštanze trochu na zvracení.
    TRAMVAJ_22
    TRAMVAJ_22 --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenosti s trenérskými kurzy České Akademie Jógy? Případně můžete doporučit nějaké jiné?
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    trochu fitness dotaz - před rannim cvičenim něco málo sníte a případně co? Doporučuje se to (před sportem) kvůli tomu, aby prý tělo nebralo energii ze svalů. Mluvim teda o ashtanze a dalších fyzicky náročnějších formách jogy.
    TRAMVAJ_22
    TRAMVAJ_22 --- ---
    MAGDENZII: ahoj! něco sháním, kolik se platí nájem prosím?
    MAGDENZII
    MAGDENZII --- ---
    Kdybyste někdo sháněl v Praze na Újezdě prostory na cvičení, dejte mi vědět. :) Ve studiu Zen Garden (Holečkova 5) máme volná okénka na pronájem. Většinou ranní, dopolední časy a víkendy.

OVECZK
    OVECZK --- ---
    Ahoj, pls máte někdo zkušenost s podložkami yoga lab? Ten povrch je mikrovlákno? Jak se na tom cvičí dynamické formy jógy, klouže to? Je potřeba se potit? Používáte i na na hathu?
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    MUI: Hele, mam obavu, ze takhle na dalku to vyresit nepujde, v kloubech mohlo dojit k trvalym zmenam, artroze... ja osobne bych zasla na konzultaci k fyzioterapeutovi, co zaroven dela jogu. Muze doporucit individualni sestavy asan zamereny na zpevneni povolenych a uvolneni zkracenych svalu tak, aby se klouby co nejvic setrily, mrknout na tvoje pohybovy vzorce a doporucit cviky na jejich zlepseni...
    OVECZK
    OVECZK --- ---
    MUI: jak píše CANEBRA, chce to zjistit, o které kloby a šlachy jde a které pozice ti nedělají dobře, obecně se doporučuje zmenšit rozsah pohybu, který kloub dovoluje, při zamčení kloubů se protahovat dá... zkus napsat, o jaká zranění se jedná.
    A lektor tě během lekcí neupozornil, že nemáš jít do maximálního rozsahu pohybu? Jogu můžou vklidu cvičit i hypermobilní osoby, jen to chce vědět, jak na to, na každé dobře vedené lekci by to mělo čas od času zaznít...
    CANEBRA
    CANEBRA --- ---
    MUI: A který klouby nebo části těla tě z toho bolí? Obecně, asi se nabízí vynechávat exponovaný pozice na protažení a naopak se soustředit na ty silový -> zpevnit okolí kloubu (svaly a úpony), tím pádem zajistit kloubům dostatečnou podporu. A ve všech pozicích si dávat pozor na přílišný ohýbání právě těch kloubů- např. zamykání kolen při všech polohách vestoje, při bojovnících atp., protáčení loktů dovnitř při pozicích, kdy tlačíš dlaně do země...Vždy mít kloub radši povolený a pružný, než ho, i kdyby trošku, protáčet na tu nežádoucí stranu. Určitě je spousta pozic, při kterých dochází k žádoucímu protahování svalu a nemusí se v tomhle smyslu vyvíjet takový tlak na klouby (napadá mě třeba krounchasana, různý podoby mostu, želva atd) Nebo tě to bolí i při a po cvičení takových?

Sry, pokud je odpověď stupidní nebo zbytečně očividná, beru to hodně z obecného hlediska. Samozřejmě na konkrétní rady se pohybujeme příliš po povrchu :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: v brně bude ted godfrey devereux (dynamická Joga) , nevím zda už tu bylo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam