SLAUGHTER: Mě zas fascinuje Tvoje "
zdejší "odbornost nyxáků" ve vztahu k tématům o kterých nemají ani páru - viz LODBROG" :DDD
Nikdo nepopírá že jsou fyzioterapeuti kolečkem v defektním soukolí. Nevím co máš Ty společného s fyzioterapií (že si tu "kritiku bereš tak osobně),
nicméně to co kritizuji/kritizujeme je jasná situace (a sám jsi ji ocitoval): mají před sebou pacienta, ale nejenže nejsou schopni pomoct, ale nejsou schopni ani přiznat že nepomohou a odkázat na někoho kdo pomůže.
Máme před očima pacientku, kterou si přehazují jak horký brambor nebo ji nutí dělat nefungující praktiky a doufat že to nějakou náhodou zabere - v takové situaci je těžké jim "nekřivdit".
Že nepomáhají je holý fakt. Očividná skutečnost. O omluvy/výmluvy IMHO nikdo nestojí, stačí když uznají že nejsou řešením problému, ať může dotyčná hledat sama na vlastní pěst a neztrácí s nimi čas.
Ta realita je jasná: buďto umíš pomoct (nebo aspoň odkázat na pomoc), nebo nepřekážej a nezdržuj.
"McKenzie neřeší vše" je stejně blbá věta jako "jóga neřeší vše". On někdo říkal že jo? Jsme tu první třída základky abych si museli ujasňovat že na konkrétní problém se aplikuje vždy konkrétní nástroj, podle situace a diagnózy?
Jasně že to neřeší ta metoda sama o sobě; chce to toho terapeuta co to umí aplikovat.
Chtěl bych mít Tvé sebevědomí abych mohl říct o McKenziem (nebo jiné metodě) že je to "terapie záklonama". To máš z googlu?
Já totiž kupříkladu cvičil předklony. Můj spolužák hned vedle musel cvičit nejdřív rotace, pak úklony, a pak teprv záklony - a přesně jak to komu z nás terapeutka určila: v jakém úseku, jakým způsobem, v jaké intenzitě, v jakém rozsahu, jak často,
a vše samozřejmě po důkladné anamnéze, vyšetření atd., a pod dohledem.
A metodicky.
Že nejde o metodiku ale o principy? Jde o to najít někoho kdo ty metodiky zná a umí v dané chvíli použít tu správnou.
Čehož součástí je i zjistit v čem je vlastně problém, v čemž tito fatálně selhali. Masérů je milion, doktorů co nemaj čas a ochotu je taky milion. Nikdo z nich nepomohl - kdyby pomohl, neptala by se slečna/paní v tomhle auditku.
Samotného "principu" se ještě nikdy nikdo nenajedl. Nebo aspoň já nikoho takového neznám.
Technik je jak polního kvítí - ale už je asi málo těch co je znají, když pacientce řeknou "tak cvičte jógu, to vám pomůže" (ne konkrétní cvik nebo soustavu cviků, ale prostě "jógu").
Na poslední větě co cituješ si trvám: jestliže ani za x let dotyční nebyli schopni pomoci, pak jsou špatně buď oni nebo systém - pro pacienta je výsledek tentýž.
Jsou jen ztrátou času.