LODBROG: Ok, jestli jsi vzal onu odbornost osobne, tak se omlouvam za sve nepresne vyjadreni. Ver never, nebylo to mireno na tebe osobne, ale obecne do eteru. V tomto ohledu jsem pouze vyuzil, cos napsal, ale stojim si za tim. Jestli jsem ti tim ublizil, omlouvam se ti. Znalost joginu o lidske lokomoci je obvykle dost mizerna a jak muzeme poznat sami sebe, kdyz nezname ani onu nadobu, kterou obyvame a skrze kterou vnimame i jedname?!
Nemusis analyovat me motivy, kdyz se chces zeptat co mam s fyzio, tak se zeptej primo. Ja mel k fyzioterapeutum dost negativni vztah a reagoval na ne podobne jako ty. Ale od doby, kdy jem zmenil pusobiste, tak jsem zacal potkavat odborniky v mnoha oborech. A za kazdym clovekem stoji pribeh a pokud je a jejich praci neznas, tak je nefer je kritizovat. V tomto ohedu napravuji sve prohresky. To, ze je to prostredi nemocne a valna vetsina z nich jsou neschopni s tim souhlasim, ale to plati obecne pro kazdy obor a v podstate pro celou populaci. ale Cz fyzio je svetova spicka a to je fakt. To ze o nich lide nevi vsak vypovida o jejich neznalosti, ne o neznalosti fyzio. Je to jako s joginy - vsichni znaji jutubove hvezdy, ktere maji dobry marketing a umi se prodat, ale co ti co na jutubu nefici protoze maji jiny motiv a jsou nede uplne jinde?!
„Mezi mnoha tisíci lidmi jen málo se jich snaží o dokonalost. A mezi těmito požehnanými snad jen jeden jediný Mne zná v Mé pravé podstatě.“
Bhagavadgíta VII.3
Statni zdravotnictvi resi pouze akutni problemy tak, aby byl clovek pouzitelnym koleckem v soukolí. Ti co to nesnesou jdou do soukromeho sektoru a to si ne kazdy muze dovolit.
Pro vhled na vztahy platí, že nelze poslouchat pribehy, ale sledovat interakci. Jako napriklad nas dva "hadajici se" mohou sledovat ostatni. Když nam PISISKVOR vyklada svuj pribeh, tak jej rika ze sveho pohledu. Jak vis, ze jej opisuje objektivne? Jak vis, ze fyzioterapeut neodvedl dobre svoji praci? Treba ho jen neposloucha, anebo ho neslysi. To vi jen ti dva. A jestli ji problemy dohnaly ke studiu sama sebe, tak jsou pokladem, nikoli bremenem.
K McKenziemu - ok, vyjadril jsem se zkratkovite. Pracuje na principu, kdy se pusobi na meziobratlové disky, ktere se zatlacuji z5 na sve misto. Presto je prace se zaklony pro McKenzieho dost typicka, coz imho souvisi s lokaci vysunuti disku.
1. Metodika neni spravna a nespravna, ale funkcni a nefunkcni. A co vic, ti rozumni je kombinuji, byt si mnohdy metodiky odporuji. To je priklad prace s principy. Ono i dle charakteru bude na kazdeho fungovat neco jine.
2. McKenzie je ti bez presne diagnostiky dost na nic. A diagnoza je diagnoza a McKenzie je McKenzie. Jablka take nejsou hrusky.
S tvym nahledem na principy mam jiny nazor. To vypovida o praxi samotne. Na tom stoji i cela joga (bez jakehokoli imho). Viz Gíta, Pataňdžali atd. taky ti nehovori co a jak, ale hovori o principech. Jak je uchopíme je na nas. Stejny rozdil je praxi modlitby a schopnosti vidět boha ve vsem kolem sebe. Stejny rozdil je v opakovani asan a sebepoznavani. Jsem mene jogin, jen proto, ze nedelam tradicni padmasanu? I tvoje srdcovka aikido neni o konkretnich technikach, ale uci necemu vic, nebo ne?
Jak rekl klasik male poznani prinasi dogmatismus, stredni poznani a velke motlitbu... stejne tak mame techniky+metodiky, principy a nakonec odevzdani.
A ne, nyx neni prvni trida, nyx je zel neco mezi materskou a jeslemi. Presto se sem rad sem tam podivam jako dite na ostatni deti.