HAMSTER:
Objekt je nepoužitelný pro jeho majitele, což je dost podstatný, protože právě a jen majitel ho bude užívat, že?
Jak jsem se snažil naznačit - pokud majitel po nějaké době užívání přijde na to, že mu objekt nevyhovuje, tak by ho měl v prvé řadě prodat někomu, komu možná vyhovovat bude, ale v takovém případě bych i byl ochoten jeho přání a potřebu s vydatnými regulačními opatřeními akceptovat. Odmítám ale princip koupě historické budovy jako "investice" s plánem jejího zboření.
"Tvůj příklad s bytem je super, protože to je teď velkej trend v Praze. Spojování několika menších bytů v jeden, k bytu v nejvyšším patře připojit půjdní vestavbu apod. A co je na tom špatného? Chci 100-metrový byt, koupím dva 50m a spojím je, tohle jsem navrhoval na podzim v Karlíně, minulý týden byla kolaudace a vypadá to imho super."
Ano, v některých případech je to ospravedlnitelné - třeba sehnat 100 metrový byt asi není zrovna snadné. Taky se to asi dělá hlavně v případech, kdy už v tom jednom dlouho bydlím. Navíc, propojit dva byty je něco jiného, než zcela změnit charakter stavby (třeba nástavbou). To ale nic nemění na tom, že mám-li na výběr (což ve standardních případech mám), tak jdu do už hotového řešení a nevymýšlím krkolomnosti.
strašit mrakodrapama nebo dokonce důlníma věžema na Starým Městě je prostě kolosální kravinimum
Důlní věže patřily ke Karviné, kde je skutečně v eminentním zájmu OKD celou současnou Karvinou poddolovat a bohužel k tomu reálně dochází i bez vědomí veřejnosti a úřadů. Mrakodrapama nikdo nestraší, jen jsem je použil k zamyšlení nad tím, zda je opravdu zisk jediným kritériem, které bychom měli brát v úvahu.
ale uvědom si, kolik budov je v Praze starších 200 let.
Ano, to jsem přesně říkal. Dřív si lidé neuvědomovali hodnotu památek. O asanaci Starého města toho vím dost a vím, že ve většině případů byly hygienické důvody jen výmluvou. Nedocházelo totiž jen k asanaci ghetta, které na tom bylo opravdu špatně (byť nešlo o nic, co by se nedalo vyřešit i bez demolice, a výsledkem by byl takřka celosvětový unikát), ale i ke strhávání mnoha dobrých a kvalitních budov (například severní strana Staroměstského náměstí).