NEMESIS: VIZ
SPIPI.
SMALLRICCIO: to je jen pravicovej argument, který říká, že stát neumí hospodařit..
HAMSTER: protože neradi žijí v centru města, které má určité atributy - to snad vysvětlovat nemusim ne?
ad 1) ok, já byt beru jako místo pro bydlení ne pouze jako investici nebo spekulaci, na které chci vydělat.
ad 2) já neříkám, že to tak nemám (subjektivně), ale jsou prostě tací, kteří to tak mají. Nemysli si, že zastáváš názor většiny. Nebo si snad myslíš, že všichni lidé, kteří nežijí v centru Prahy tam žijí z donucení? No asi ne, žejo..
Tak předpokládám, že poptávka po bytech v centru už tu nabídku překročila, když říkáš, že je o ně větší zájem, než v jiných lokalitách. Já jsem nikdy nemluvil o nějakém klíči přerozdělování či něčem takovém. Od začátku napadám současný status quo, který vede k tomu, že z těchto míst odchází život a stává se z toho skanzen nebo přepychová čtvrť, která je nepřirozená a z dlouhodobého hlediska neudržitelná. Vedle toho, že Praha není Beverly Hills.
Mluvím celou dobu o tom, že by se měla najít cesta k tomu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Často jde totiž o původní nájemníky, často jde o to, aby v bytech žili lidé a ne jen firmy nebo firemní sídla. Často prostě jde o to, aby si daná lokalita udržela svoje původní poslání. Jak k tomu dojít konkrétně nevím. Dokážu si představit, že stát může nabídnout majitelům domů a bytů nějaké kompenzace, dokážu si představit, že domy ve vlastnictví MČ budou privatizovány citlivěji, aby kopírovali sociální složení dané lokality. Dokážu si představit, že byty ve vlastnictví MČ budou z části vyčleněny na sociální byty, tak jak je tomu běžné na západě. Dokážu si prostě představit, že stát prostřednictvím obce bude umět dokázat nabídnout takové dotační programy, které budou toto umět podpořit. Nevidím důvod, proč ne. Stejně tak vnímám poměrně velký potenciál v podpoře družstevního bydlení. V jiných oblastech podnikání takové možnosti jsou. Proč to tedy nelze i v případě bytů?
Jde mi tady o diskuzi. Bohužel se tady dozvídám jen to, že jiná alternativa není možná. To mi přijde smutný.
HAMSTER: jo, kdybys znal realitu, tak tohle nenapíšeš.. zatím praxe byla taková, že radní z ODS si vesele privatizovali pod cenou a lidé, kteří žádají o zprivatizování bytu, ve kterém žijí i desítky let se zatím nedočkali ničeho. Prázdné a opuštěné byty byly privatizovány tržně... proč? no protože oni se na to asi dívají podobně, jako ty - prostě přeci na tom musí vydělat.