• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIDDYPOROD DOMA příznivci vítáni
    rozbalit záhlaví
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GAISAKA: No, majetkem státu jsou ještě méně, že?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    YEETKA: já to schválně formuloval tak blbě, věděl sem že zareaguješ,)
    nicméně to, že ať už doma, nebo v porodnici rodíte nejenom své děti,ale i občany, zůstává. a i když jsou právně zastoupeny rodiči, má o ně a jejich wellbeing stát přirozeně zájem. Nemusí dojít ke konfliktu se zájmy atd rodičů, a je snaha je minimalizovat, ale nechcete proboha tvrdit, že děti jsou majetkem rodičů?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: ano - ale osobně si myslím, že ta klatba ČLK prostě není založena na racionálním a odborném přístupu, ale že to je důsledek toho, že systém prostě obsahuje spoustu patologie - jak systémové, tak osobnostní, kteoru podopruje.

Srovnej stanoviska z poslední doby

K léčitelům
    ČLK > / Pro lékaře / Vědecká rada / Stanoviska VR ČLK
    http://www.lkcr.cz/stanoviska-vr-clk-417.html

a k domácím porodům
    http://www.lkcr.cz/aktuality-322.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_99307

Zatímco to první obsahuje data, informace a přístup - co neškodí, to může pomoci, ale co škodí je špatně, tak ten druhý říká - zahraniční data neuznáváme, zlovolné matky chtějí zničit úsilí lékařů, nebezpečí, nebezpečí, nebezpečí. A proto to není lege artis.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GAISAKA: Nic mi nevypadlo. Děti jsem řešila v předchozím příspěvku, a navíc už jsem tady předtím psala podstatnou věc - plod je až do jeho vypuzení součástí těla matky. Čili pokud se bavíme o porodu, je nemožné zvlášť posuzovat právo dítěte. Bylo by možné nějak (snad) omezit matku, kdyby zcela zjevně ohrožovala život nenarozeného dítěte, ale to jsme zas u toho, že zatím nikdo nijak nedokázal, že by porodem doma matka apriorně život dítěte ohrožovala. Možná by to šlo nějak vyargumentovat u rizikové rodičky a předem známého závažného nebezpečí, které by muselo být nějak dokazatelné. Nechtěla bych tedy být tím, kdo by to měl žalovat. U fyziologického těhotenství a zdravé rodičky to imho není vůbec možné.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    GAISAKA: že si stát dělá nárok na mé dítě je pro mě teda úsměvnou novinkou, jsme si říkali, kdy si pro něj přijdou ti rodiče..
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    GAISAKA: o tech detech psala Blondynka o par prispevku driv (matka je zakonnym zastupcem ditete a pokdu nejedna proti zajmum ditete, nemuze po ni nikdo nic chtit ani ji nijak pronasledovat; zbytek uz si snad dohledas)
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: kdyz se ztrati, tak tam asi nebude od vice pacientu ne? Tim spis pokud se ztraceji systematicky, cemuz bych se vubec nedivila, a dale viz ZUZKAOU:
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: no, tak zrovna soudní rozhodnutí praví něco jiného. Byť si myslím, že to soudní rozhodnutí je důsledkem současné hysterie.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    BLONDYNKA: Sory, ale ty děti které z tvé argumentace jaksi vypadly, jsou tam dost podstatný.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CORNELA: co se týče té masáže hráze, tak někdo zjevně musel odtrpět svoje, aby byl umožněný pokrok, proč se tohle v principu stále opakuje..
    no a ten člověk-lékař, odrodil taky vlastní děti ? .)

..no vidím, že se debata zase posunula, nestíhám reagovat, ale to téma, které pár let sleduju a stále je koukám aktuální
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GAISAKA: Jednak do "vy" mě zahrnuješ zbytečně, já nemám v úmyslu vůbec kdy ještě rodit (pokud mě neposedne nějaká krize ztráty mládí :-), ale jednak pochop, že v našem právním systému by žena, která chce rodit doma, neměla vůbec být jakkoli za toto rozhodnutí hodnocena nebo nedejbože odsuzována, protože "každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá". Porody doma nejsou zakázány, rodit v porodnici zákon neukládá. Chápeš? Ženy domorodičky se nemusejí obhajovat, dělají jen to, co je jim Ústavou zaručeno. Tudíž považovat je za disent je přímo v rozporu s Ústavou, a když to dělají státní instituce, tak je něco špatně, ne?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    BLONDYNKA: Jistě, de lege jsi zák. zástupcem, já to bral jaksi šířeji.
    Ale ad poslední odstavec - argumentační a dokazovací míček je proboha hlavně na vaší straně. Dokud nezačnete hledat spojence mezi odborníky /někoho kdo vám VAŠE statistiky a stanoviska začne zpracovávat/, si můžete tak leda užívat společenského disentu. Pro což mám ale velké pochopení,)
    LAURA
    LAURA --- ---
    GAISAKA: a co, jaký to byl zážitek? Doporučil bys ho ženě v šestinedělí? Prozradím ti sladké tajemství: nezřídka má ženská v tomhle období sotva čas dojít se vysprchovat. No a když uběhne nějaký čas, člověk se k tomu raději nevrací.

Ale jasně, souhlasím s tebou, že by bylo dobré něco v té věci dělat. Až budu mít chvilku času, napíšu k Apolináři stížnost. Pak vám tu povím, co se s tou stížností stalo.
    LILY
    LILY --- ---
    Jak je to vlastně s porodnicemi, jsou všechny státní nebo existují i nějaké soukromé?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ILLUZE: Hele, já už Cornelu díkybohu nevidím, ale pokud si vzpomínám, tak tady psala, že ona by se s pochybením doktora levou zadní srovnala, pač špatná diagnóza je naprosto omluvitelný detail. Takže je asi zbytečné, aby ses jí ptala na tak nepravděpodobnou věc, že by snad smrt vlastních dětí nepřijala jako běžnou záležitost. Ale je to stejně hypotetické, protože inho zrovna tady někde bude důvod, proč sama nemá a nechce děti...
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: to vychazis z ceho kdyz tvrdis, ze s tim nehodlam nic delat? Je opravdu jedina moznost se jit nejdriv nechat kuchnout? Kdyz dovolis, tak ja se tady informuji, jsem v klubu Porod doma, ktery se tematu venuje, nevim jak se to vylucuje se snahou o zmenu systemu.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: no ja predevsim odmitam byt obeti vadneho systemu, o jehoz vadnosti vim, abych si teprve pak mohla na tu vadnost stezovat. Uplne mi staci, ze se nekdo obetoval prede mnou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: umíš se vžít do role rodičů, kterým právě umřely dvě děti, oba lékaři jim odmítnou pomoci?

nemyslíš, že pro ně bylo podstatnější se s tím nějak srovnat - nejen se smrtí děti, ale i přístupem lékařů, než lítat ještě po soudech a dokazovat, že jim někdo zabil děti?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    CORNELA: kontroly se samy rozebehnou :)) kolik takovych kontrol a jejich vysledku uz jsi videla, prosim te? Kdyby to tak bylo, tak uz to davno v ceskem zdravotnictvi vypada jinak.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    GAISAKA: Rizika jsou u každého porodu, to tady omíláme pořád dokola. Jedný způsob, jak je eliminovat, je množit se dělením.

A zákonným zástupcem svého dítěte jsem já, pokud mě soud rodičovské zodpovědnosti nezbaví nebo nedospěje k závaru, že moje zájmy jsou v rozporu se zájmem dítěte. A to může udělat, jen pokud prokáže mé jednání v zásadním rozporu se zájmem dítěte. A to mi neprokáže, pokud skutečně neprokáže, že domácím porodem jsem zásadně zasáhla do práv dítěte, což nemůže dokázat, když relevantně neprokáže větší škodlivost domácch porodů.

Poukazování na vyšší rizika porodů doma jsou neopodstatněná, to už jsme taky promleli dokola, a i pokud s tím nebudeš souhlasit, jistě mi dáš za pravdu, že zkreslováním údajů a neochotou zveřejnit aspoň trochu objektivní studie nebo statistiky nelze jaksi moc docílit kompromisu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CORNELA: viz mnou tady nedávno uváděný případ matky, která pochybením jedné lékařky přišla o obě děti a druhá, ač jim to sama potvrdila, jim odmítla tuto skutečnost pro trestní oznámení potvrdit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam