• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SYLVAENGastropeklo
    Tento klub se bude zabývat sběrem informací, recenzí, referencí, obrázků a receptů na nejhorší možné pokrmy a nápoje - ale nikoliv jako objekt úcty. V tomto klubu jde o varování a prevenci. Skutečně odstrašující případy budou zvěčněny na nástěnce. Zvláštní cenu takzvaného "Blivníka" obdrží každý měsíc ten nejotřesnější z prezentovaných gastrokotlů.
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CLUBEER: listovej špenát se jedl celou dobu před socialistickým zamražením a rozšmelcováním do protlaku, což bude záležitost nejdříve 70. let!
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    KURE: listovej spenat u nas nema moc tradici
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: teď nevím komu a do kterýho z vařicích auditek jsem to psala, ale je rozdíl mezi tradiční venkovskou kuchyní a městskou (sandtnerka, retiggová a spol), která skutečně dost splývá s tím, co se vařilo v ostatních zemí rakouska- uherska.

    Nemaje v posledních 300 letech dostatečně dlouho, dostatečně širokou vrstvu elit hlásících se k česštví, není nárok na českou vysokou kuchyni v širším záběru, než u jednotlivých nadaných kuchařů.
    KURE
    KURE --- ---
    FOSSY: tak to je asi pravda no. ale imho lepci to predelat nez se topit v minulosti....
    a stejne jako italsky nudle se delaj jinak v milane a jinak na sicilii, tak i v plzni se muzou delat jinak.
    mimochodem ona od zacatku ta nase "slavna ceska" kuchyne je vetsinou jen chudy bracha toho co vari v bavorsku a vídni.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    KURE: Až na tu drobnost, že už to bude převzaté od někoho dalšího. Prakticky cokoliv, co dneska kuchyně vyprodukuje, už vyprodukoval někdo jiný dřív. Objevit naprosto originální recept, při kterém nikdo nebude moci zařvat: To je naše národní jídlo!!! už asi nebude jen tak. Takže i když to bude v čechách všude, bude to kuchyně někoho, kdo to měl dřív...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.ladegustation.cz

    Vaří tady ne-česky a příliš těžce?
    KURE
    KURE --- ---
    TAPINA: jenze takhle to nefunguje.
    abys mela pocit ze ses dobre najedla musis do toho pytle co mas v sobe nasypat urcity mnozstvi. a "lehky" jidlo je takovy ktery ti v tom mnozstvi doda primerene malo kalorii (pro kancelarsky zivot, typicky).


    CLUBEER: proc to neni cesky? me se to docela libi.
    tak kazda moderni kuchyne vznikla na receptech pro drevorubce.
    a je jasny ze pokud se kuchyne ma zmodernizovat, musi se zmenit. no a kdyz se zmeni bude jina nez ta "klasicka ceska"
    mimochodem to ze italove taky ji listovej spenat, neznamena ze listovej spenat patri jen do italsky kuchyne.


    FOSSY: to "moderni" se stane ceskou, nebo dokonce klasickou ceskou kuchyni po nejaky dobe, az se to bude delat na kazdym rohu.
    ten strejda co privez hamburgr do ameriky taky nevedel ze prodava klasicky americky jidlo...
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    SOJKA: dat si do toho mlety maso a mas dalmatsky cufty :D
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    TAPINA: nebo ten gulas tak nezahustovat a dat si ho s ryzi.
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    SOJKA: my treba v jedny hospode zkouseli delat misto bucku se spenatem a knedlikem panenku s cerstvym spenatem a domaci bramborovy noky je to lehci ale uz to neni cesky no
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ono by možná stačilo nenandat si toho guláše nebo svíčkové dřevorubeckou porci.
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SINSEMILLA: Skoro bych řekl (IMO), že po aktualizaci na lehkou, zdravou stravu v souladu s moderními trendy už se nebude jednat o českou kuchyni :) Tahle aktualizace jako taková je jen přechod na cizí kuchyni. Když chci pikantní jídlo, udělám si "mexiko" (nebo "maďarsko", třeba), ale ne "česko s upgradem na chili a pepř"...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    SOJKA: já vůbec nevařím českou kuchyni, jen mě to zaujalo v tom článku, že by se česká kuchyně mohla nějak zaktualizovat, ale nedokázala jsem si to představit, ta se ptám, jestli někoho něco nenapadá..
    SOJKA
    SOJKA --- ---
    SINSEMILLA: opravdu me nenapada jak delat treba gulas,svickovou nebo vepro kneflo zelo lehceji. zkus varit jinou kuchyni a nemusis nic vymejslet
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    ZUZKAOU: v praze? :-O ach jo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KUNHUTA: Na Senovážném náměstí v Praze.
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    ZUZKAOU: wtf D: kde?
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    ZUZKAOU: za výděleček a podobné zrůdnosti to patří spíš sem [ Spolek proti zdrobnělinám - na začátku byl "človíček" ]
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ZUZKAOU: Hmhm, taky pravda :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SYLVAEN: um - spíš to rozděluj na kuchyni venkovskou (brambory, mléčné výrobky, obilí, sádlo, maso jen občas) a městskou (Rettigová, Sandtnerová a spol.) Podobné dělení pak najdeš jak v tradičních receptech v česky, či německy mluvících vesničanů/měšťanů, tak třeba v Rakouských zemí.

    A zrovna teda řízky - dcera šla sloužit, třeba do vídně a když si tam našla muže a vrátili se s nějakým živobytím, tak si pak holt dělali na neděli řízky, protože jsou prostě dobré. A je to české, stejně jako už třeba curry začíná být po těch letech velmi britské.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ONITSUKATIGER: Tradiční česká kuchyně je kuchyní dříčů. Zemědělců a dřevorubců, případně horníků. Je sytá, vydatná, a těžká.. ale taky chuťově poměrně nezaměnitelná. Ne že bych byl nadšený fanoušek tradičních receptů jako je třeba kuba.. ale má to svou chuť a význam.

    To co i v lepších hospodách prezentují jako "českou" kuchyni.. no, řekněme že když mi na stole přistane řízek (čti: Wiener Schnitzel) tak jak ho začali dělat generálu Radeckému, tak se škrábu na hlavě přemítaje co to má společného s tradiční českou kuchyní. :)

    Takže abychom byli hrdí na tu správnou věc, teda.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam