• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIDřevo
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    URPUTNIK: Prkýnka bych z toho každopádně nedělal, ať je to jakékoliv dřevo, dřevo je pórovité a holubi nejsou nejčistší a nejzdravější zvířata. Na vyhozeni to snad není.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    A pro prkýnka to chce jít k profíkům. Snad se MTJ nebude zlobit, že mu dělám reklamu:))

    Home / Matějova dílna!
    http://matejovadilna.bigcartel.com/
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Buk má spíš tradici u řeznickejch špalků, v podstatě dřevní varianta dneska módních endgrain prkýnek. Buk má neznatelný póry, takže se nezalepí bordelem. Endgrain jasan by byl o dost náchylnější.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    77WHITE: podle tychz bys mel plastovy prkynko vyhodit ve chvili, kdo do nej udelas prvni ryhu, pac ten antibakti povrch je jenom tenkej film na povrchu ..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZCR: tak na maso bys měl podle profíků výhradně používat umělou hmotu
    ZCR
    ZCR --- ---
    JOSEF_K: může být, vlastně nevím, z čeho mají třeba rodiče doma ta letitá krájecí prkýnka, musím se podívat... jinak já kdysi z nouze přešel na polyethylenové desky, a ty fungují taky... je to barbařina, ale co já jsem za kuchaře, žeano :-)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: No, zlatý standard je spíš třešeň. Buk naopak vůbec rád nemám. Sice se z něj všechno dělá, ale imho spíš proto, že je dostupnej av levnej. Bukový prkýnka, co jsem kdy měl nebo si vyrobil, jsou rychle prokrájený, buk hodně chlupatí a časem tak divně charakteristicky smrdí. Oproti tomu krájecí deska (edge grain), co jsem si asi dva roky zpět udělal z jasanu, se mnou asi zestárne a bude žít dál.
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: zlatý standard je tuším buk, jedno i mám, a chová se... no prostě jako kuchyňské prkýnko

    JOSEF_K: provokatére :-D
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Ale jinak jsou i borci, co ti klíďo udělaj prkýnko z lehce jedovatýho akátu, taky už jsem to viděl. Nicméně vyjmenovaná dřeva jsou přece jen vhodnější.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Buk, jasan, javor, třešeň... něco sladkýho prostě.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    ZCR: Důležitý je, že s tím dřevem se nám to vždycky povede na první dobrou, že jo:)). Nyx je vedlejší.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    to zni uveritelne :)

    a kdyz jsme u toho, z ceho se teda delaj kuchynsky prkynka?
    ZCR
    ZCR --- ---
    (koukám se nám ty příspěvky vysloveně daří hned napoprvé dokonalý ;-]
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOSEF_K: Jo, tu třísku je potřeba rozžvejkat:)).
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: ech, maso, ne dřevo.
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: řešilo se to kdysi na knife.cz ... imho jsou za tím třísloviny, kterých je v dubu požehnaně, a můžou to dřevo nějak načít.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    URPUTNIK: Jestli se zrovna kazí, to netuším, ale každopádně je dub schopnej ovlivnit chuť potravin. Zkus si uštípnout nějakou čistou třísku z tý spárovky a poznáš, o čem mluvím. Obsah tříslovin v tom dřevu je obrovskej.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZCR: na kuchynskym prkynku maso celkem nema duvod se valet dele, ne? navic jde z prkynka rovnou do nejakyho tepelnyho opracovani .. mas k tomu pripadne nejakej odkaz? nejak mi neni jasny, na jakym principu by to tak melo fungovat :)
    ZCR
    ZCR --- ---
    URPUTNIK: když se na něm to maso nechá déle, tak se pak rychleji kazí...
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZCR: pro zajimavost, co si mam predstavit pod 'nerozumi'? :)

    kazdopadne dik za reakci, vyhodim je, zjevne s tim bude vic prace nez uzitku ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam