• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMKETTOMMalazská Kniha padlých
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Pozoruhodný Eriksonův článek k Rejoice... ta kniha mě fakt začíná zajímat.

    Ancient Astronaut Theorists Say Yes (an indirect primer to Rejoice, A Knife to the Heart) – Steven Erikson
    http://steven-erikson.org/ancient-astronaut-theorists-say-yes/
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    ULRIK: zrovna čtu a první setkání Karsy s Tiste Edur - "vyšší, než lidé z nížin, ale stále o hlavu menší než Teblor"
    SWIST
    SWIST --- ---
    ...nemáte někdo pěkný obrázek znaku Palučů mostů co by se dal použít na nášivku? Ideálně s heslem "First in, last out" Co jsem prolezl google, tak mě nic nezaujalo.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    Sbírka malazan artů :)

    Malazan - Album on Imgur
    https://imgur.com/a/X1vdO
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MICHIGAN: Jo, ty Eriksonovy názvy knih, s tím si překladatel opravdu může "užít legraci." :-) A ano, bude to zajímavé. Erikson podle toho co psal na stránkách, na tuto knihu dost "dřel", četl všechno možné o teoriích prvního kontaktu, beletrii i odbornější texty. Zdůrazňoval, že nejde o legrácku ve stylu "Spratka". Opět - může se z toho vyvinout nějaká SF verze Kharkanas plné filozofie, ale rozsah podle všeho není zas tak velký, nepůjde o "špalek". V české vydání doufám též, anglicky si na to netroufnu.
    MICHIGAN
    MICHIGAN --- ---
    BORGDOG: jsem na to hodne zvedavej. jen doufam, ze z toho nakonec nevyleze jen kritika soucasny politicky situace z pohledu ty zensky (=eriksona).
    jinak zajimavej idiom v tom nazvu, v cestine by bylo asi nejbliz 'sypat sul do rany' (anebo dyka v zadech, zalezi na kontextu), fakt jsem zvedavej, jak se to nakonec bude jmenovat u nas.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Když už to tu bylo zmíněno - kdo čte anglicky, stačí počkat do října:

    The Wertzone: Cover art for Steven Erikson's REJOICE, A KNIFE TO THE HEART
    http://thewertzone.blogspot.cz/2018/03/cover-art-for-steven-eriksons-rejoice.html
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Teda slušně jste mě odradili od koupě. Nelíbil se mi už první díl a jak to tady poslouchám tak ušetřím čas i peníze
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HATOR: "Sestimtakysmiř. Ta knížka není dobrá" - to jsem nikdy nerozporoval, protože jsem jí ještě nečetl

    "mohl ji předělat, ale musel to honem vydat, aby nepřišel o prachy" - zlý kapitalista nechci přijít o prachy, chápu

    "Kdyby ho to fakt bavilo psát (jako že ho to prostě nebaví, ukousl si velký sousto a neví, co s tím), tak podle toho, jak se tváří pro svět, si to klidně mohl vydat sám." - (s dovolením vynechávám dojmologii o tom, jak ho nebaví psát a co ví a neví) Proboha proč by to dělal? Proč by měl vydávat knížku na svoje náklady? To je argument na úrovni "když tady ty uprchlíky chcete, tak si je nastěhujte k sobě domů".

    "ale ať teda navrhne, co s tím, na nositele ideálů si hraje taky pořád" - dtto

    Upřímně, jediný co tu od tebe vidím jsou bizarně zahořklý ataky ad hominem a dojmologie typu "on to moc dobře ví"... Smutné.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Výpady ad hominem nekomentuji, za mě čistě subjektivně: Nesouhlasím, že "Pád světla" nenabízí východisko nebo alternativu. Já ho tam vidím. Nejsilněji v závěru, kde se Emral Lannear snaží vymámit z Matky noci nějaká "přikázání" pro své děti. A když je konečně dostane, je to úplně jednoduché, a jak Matka noc říká, není na to zapotřebí žádného boha: Chovat se k sobě slušně, neubližovat nikomu, kdo cítí bolest, ani světu okolo sebe. Toť vše. A analogicky s tím na jiném místě říká Korya Delat, že civilizace je hlavně kázeň. Pak to funguje. Jinak to končí, jak je vidět v knize. Ano, je to poněkud "hipíkovské", ale praxe prostě ukazuje, že to (asi) jinak nepůjde.

    Částečně souhlasím, že se v tom Erikson zamotal, ale to souvisí se ztrátou odstupu. Myšlenky, které chtěl sdělit, dá mnohem větší práci najít, než by mělo, mělo to být "čistší." Na druhou stranu ale nemyslím, že kdyby bylo, byl by komerční výsledek jiný. Současná Trumpova Amerika podobné knihy nechce - i kdyby to Erikson napsal lépe.

    Co se Karsy týče, přijde mi, že leccos v "Pádu světla" by pasovalo spíše do něj, a že Erikson v Charkanas částečně "vystřílel munici", kterou měl šetřit tam. Pokud napíše Toblakai Trilogy jen jako jinou verzi Charkanas, bude to už problém. Ale zatím není důvod něco takového předpokládat - Erikson patří k autorům, kteří se podle mě docela "učí" a jsou schopni reflexe. Věřím, že by se nepustil do Karsy, kdyby ho nechtěl napsat "jinak."
    HATOR
    HATOR --- ---
    ULRIK: Ano, všechno špatně. Sestimtakysmiř. Ta knížka není dobrá, což sám ví, mohl ji předělat, ale musel to honem vydat, aby nepřišel o prachy. Jo, je to začarovanej kruh, jiný to už nebude. Kdyby ho to fakt bavilo psát (jako že ho to prostě nebaví, ukousl si velký sousto a neví, co s tím), tak podle toho, jak se tváří pro svět, si to klidně mohl vydat sám. Mně je to upřímně fuk, jestli to napíše, nebo ne. A s Karsou se smiřuju hodně těžko, jestli víš o někom, kdo by to chtěl překládat, tak sem s ním. Jinak by mi to bylo dvakrát šumák.
    A aby bylo jasno - já mu ty peníze nezávidím, má je vydřený a zaslouží si je - jestli to snad bylo pochopeno jinak. Nicméně kritizovat umí každý - on jen kritizuje vznešenějc - ale ať teda navrhne, co s tím, na nositele ideálů si hraje taky pořád, a za tím si teda stojím.
    ULRIK
    ULRIK --- ---
    HATOR: On někde fňukal? LOL... Co jsem četl jeho vyjádření, tak prostě řekl jak to je.

    Jo, bude ti psát Karsu, kterýho nemáš ráda...#sestimsmiř Jinak tu totiž meleš pátý přes devátý, kombinuješ, že káže vodu a pije víno (takže si nemá nechávat platit nebo si má trojku vydat samonákladem?) a k tomu přidáváš, že nenachází řešení a jen kritizuje a pak zas, že se mu to literárně nepovedlo. Všechno špatně, že? :)

    A poznámka "(ehm, a že by klidně mohl, ale jsme zpátky u těch prachů)" - mi přijde úžasně ubohá a úžasně česká.

    Kristepane, nemám Eriksona za žádnej vzor, dělání idolů ze spisovatelů se mi příčí, ale tohle je prostě směšný.
    HATOR
    HATOR --- ---
    HITOMI: Ale mně nevadí, že o tom píše, je to jeho téma, prochází to všema jeho knížkama, co jsem zatím četla, a určitě to je jeden z důvodů, proč jeho knížky uchvátily tolik lidí. Ale ať pak nefňuká, že je to na něj moc a vyčerpávající a bla bla, a že se to neprodává a naklatelé to nechtějí a bla bla. Jestli fakt chce šířit svůj světonázor (a ať ho klidně šíří!a bylo by jen dobře to, co říká, občas někde - byť trochu i pro normálního smrtelníka srozumitelnějším způsobem - připomenout) takhle, tak ať si za ním taky ale stojí. V dobrým, i v tom ne tak výhodným. Prostě mi ta poslední knížka na něj přišla upocená, a teď fňuká - mohl ji klidně ještě třikrát předělat. Martina zatím taky nikdo neukamenoval, a to mu to jeho psaní jde o dost míň od ruky :)
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    HATOR: tak víceméně z toho těžíme všichni, ale opravdu je špatný o tom psát? Co by podle tebe měl člověk reálně dělat, aby tedy nepil víno? Taky mi to teda nepřijde úplně debata na internety, ale už se tu beztak leccos odhalilo.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    co jste si mysleli, že se odzbrojení malažené nechali ukřižovat na arenské highway?
    poprvé jsem to bral jako smutný fakt
    podruhé jako smutnou nutnost
    ale potřetí... vždyť nejsilnější zbraní je malazzský profesionální voják. Korbolo Dom jich měl zajatých, neozbrojencýh..10 000?

    jak mohli skončit na kříži?? všichni??
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: Tak Američani to podle mě vůbec nemohli dát. Upřímně, je mi jedno, kolik to vydělává, ale začínám mít pocit, že Steven káže vodu a pije víno. Chápu, že si potřebuje odpočinout, brala bych dalšího spratka nebo cokoliv mimo, ale trilogie o Karsovi? To prostě zavání. Navíc jemu by nikdo za zpoždění nenadával, mohl to nechat rok v šuplíku a pak předělat tak, aby z toho ta nemohoucnost (nenapadá mě vhodnější slovo, ale není taky úplně správný, pořád je to slušně napsaný) tolik netrčela. Prostě chtěl tam mít všechno a tentokrát to nezvládl. Jakože hodně nezvládl. A mě už přestává trochu bavit, že jen kritizuje, ale nenabízí absolutně žádný řešení (a sám je spokojenou součástí přesně toho, co kritizuje a z čeho těží - což mu nezávidím ani to u něj nechci kritizovat jako takové, jen už se prostě hrozně opakuje). To si můžu přečíst naše dnešní noviny, je to stejnej marast, jen míň umělecky popsanej. Mám z toho hroznou depresi z obojího. Přišlo mi, že se snažil být echt hnusný, aby nám to teda ukázal po stopadesáté páté, a je to stejný jako s odtabuizovanou kulturou násilí dneška - nefunguje to, protože lidi už jsou otrlí. Ovšem tohle není debata na net, až se zase někde potkáme, můžeme to probrat nad kafem :D
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    BORGDOG: souhlasím :) u Stevena bych se toho fakt nebála a věřím, že poslední část dopíše. Asi si na to budeme muset počkat, ale věřím, že to bude stát za to.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    HATOR: To finále bylo zjevně přepisováno víckrát (viz. ty v podstatě tři verze rozhovoru Anomandera a Dracona před bitovu), a ani pak není optimální. Ale podle mě je to únavou. Ležel v tom 5 let, to se prostě ztratí odstup, vyhoří se. Znám to. Potřebuje psát něco jiného nebo si dát pauzu, věci jako ten SF román, apod. Věřím, že to dopíše.

    A že komerční neúspěch té knihy dává jejímu "vyznění" dokonale za pravdu, je třešnička na hořkém dortu, která mě taky napadla. Myslím, že FoL bude mnohem úspěšnějších v zemích, které zažily "mizérii", ať už komunistickou nebo jinou, než v bohatších. Taky se mi zdá, že vidím MNOHEM nadšenější ohlasy od neamerických čtenářů, zejména z Latinské Ameriky, Mexika, apod. Ti mají mnohem silnější pocit, že "náš Steven nám rozumí." :-)
    HATOR
    HATOR --- ---
    BORGDOG: Já myslím, že to nenapíše. A budu hnusná, ale v souladu s jeho filozofií - civilizace (= prachy). Neprodává se to, tak mu to žádnej nakladatel nevydá, leda by si to zacáloval sám (ehm, a že by klidně mohl, ale jsme zpátky u těch prachů). A taky u toho, že je z tý knížky cítit, že už ho to nebavilo, ukousl si moc velký sousto a nevěděl moc, co s tím. Chtěl tam mít všechno, ale ten pejskokočičkovský dort se prostě nepovedl, nefunguje to, jak by mělo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam