• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    GIDDY
    GIDDY --- ---
    TABBY: jake dusledky mas na mysli? ze budou delat problemy ve skolce?
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    TABBY: kdo to byl?
    TABBY
    TABBY --- ---
    TEMASU: Tohle ne, to byl zastup za nasi pediatru na jinem pracovisti. Prave proto jsem zirala. Mno, uvidime, co se dozvim stran MMR, kterou diteti nemam moc chut davat. Resp. nemam chut vubec, ovsem dusledky, co to s sebou nese, se mi taky nezamlouvaji...
    TEMASU
    TEMASU --- ---
    TABBY: musíte podepisovat při odmítnutí? u nás je to naštěstí pohoda, dopředu informace co by se mohlo dát očkovat, prostudujte rozmyslete a pak jen povíte, jak jste se rozhodli. takže máme jen tu hexu, ostatní co jsem odmítla nikdo neřešil, nekomentoval. fakt jsem ráda, že se nemusím s nikým dohadovat.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    NIENNA: ono mi to bylo řečeno člověkem z lékařské branže, takže jsem to brala jako fakt, přes který nejede vlak ;)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MAGGIE: To chápu.... Chich - já taky lékař nejsem :-)) Ale ještě si to nechám potvrdit.... a dám vědět.... tohle jsou zatím jen teoretické informace...
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    NIENNA: díky za info o stylu očkování - přišlo mi to divný, ale lékař nejsem, takže jsem tomu věřila
    LILY: a vida, někde to jde, že..
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LILY: jak kde, soukromá školka kam měl jít náš mlaďoch po mě to potvrzení chtěla
    TABBY
    TABBY --- ---
    ULILIA: OK, dik za info.

Byla jsem dneska u pediatry, co zastupuje po dobu dovolene tu nasi stalou, a ta tam mela pripravene stosy nakopirovanych reverzu. Chtela jsem si od kazdeho jeden odnest, ale sestra mi je nedala. Skoda. Bych se poucila. Ten, co jsem prostudovala nejbliz, se tyka pneumokoka...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    LILY: To je věc praxe....i když uplně legrace to není.... A je fakt, že tohle očkování je náročné.... I by to měl dělat lékař, k tomu zaškolený a měl by to dělat jen jeden.... je to přímo v pokynech....
    LILY
    LILY --- ---
    NIENNA: to teda obdivuju, že to u těch novorozenců zvládali, dkyž člověk nikdy neví, jak a kam se pohnou..
    LILY
    LILY --- ---
    MAGGIE: kámoška říkala, že v soukromých školkách očkování neřeší.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    IBERIA: Přesně tak, měla by to udělat příšlušná kalmetizační stanice...

LILY: Osobně jsem to nikdy neviděla...a ani u toho neasistovala.... Vím jen ze školy, že se to musí dělat intradermálně, což je vždycky problematické - aby to nešlo do svalu a aby to skončilo ve správné vrstvě podkoží.... Hmm, tak co jsem našla přesný postup aplikace, tak nikde o žádném seškrabování kůže není ani čárka - důležité je správně zacházet s vakcínou (tj. vyvarovat se kontaktu se sluncem, správně naředit a při natahování do stříkačky opakovaně natáhnout a vystříknout aby došlo k dokonalému promíchání.... ). Pak se dává INTRADERMÁLNÍ INJEKCE. Je potřeba, aby jehla nebyla moc hluboko (zvyšuje se riziko abscesů) a aby nezasáhla cévu....

Mimochodem, zjistila jsem zajímavou skutečnost - "Poskytuje určitou míru ochrany i proti lepře, vředu Buruli a ostatním mykobakteriozám."
    Perfektní, když bude chtít L. cestovat, bude chráněná, co to jde....
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    ULILIA
    ULILIA --- ---
    TABBY: Ak je dítko očkované v mesačných rozostupoch, tak o 2+1 bohužiaľ už vôbec nejde. Medzi prvými dvoma vakcínami majú byť aspoň dva mesiace a medzi druhou a treťou minimálne 6 mesiacov (ale kľudne i viac), takže napr. 3., 5. a 12. mesiac. Vo vašom prípade by pediater mal ako hlavný argument, že bez štvrtej dávky by dítko nemalo vytvorených dostatok protilátok. Prípadne ak booster dávku veľmi nechcete, dá sa nechať z krvi zistiť aktuálna hladina protilátok a ak sa ukáže ako dostatočná, máte to.
    Všeobecne čím dlhšia doba medzi jednotlivými vakcínami, tým lepšia odpoveď imunitného systému (laicky povedané má viac času na tvorbu protilátok - ak už teda hráme na to, že očkovanie funguje tak, ako sa bežne popisuje).
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    TABBY: co jsem tak četla, tak kvůli žloutence (? - snad se nepletu) se to právě musí přeočkovat počtvrté - kdyby tam nebyla, stačilo by prý třikrát, ale ráda se nechám vyvést z omylu
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mate nekdo zkusenost s hexou a schematem 2+1?
    V pribalaku je uvedeno, ze dle tzv. skandinavskeho schematu se vakcinuje ve 3. a 5. mesici s preockovanim do 18. mesice.
    Ditko mam vakcinovane ve 3., 4. a 5. mesici. Myslite, ze je to ockovani funkcni? Nejak se mi moc nechce nechat ji davat ctvrte pigaro, pokud to neni uplne nutne...
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    LILY: co mi tak bylo řečeno (snad to nepletu), tak se jakoby odškrábne vrchní část pokožky a na odhalené místo se kápne ta vakcína - nesmí se to udělat moc hluboko, nebo se to zanítí či jak mi to bylo popisováno, atd. - dost specifická vakcinace, žádná obyčejná injekce
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    TABBY: velice se mi zamlouvá místní lesní školka, tzn. placená, takže možná naivně věřím, že to tam tolik nebudou řešit, nebo doufám v to, že se nějak s pediatričkou dohodnu (nebo jí změním, když ne) a ona mi pro vedení školky napíše, že máme individuální očkovací plán kvůli čemusi.. no já nevím, zkrátka ještě je nějaký čas, tak to zatím neřeším. každopádně je to dobrej teror, u kterého nechápu logiku všeho - hlava 22 ;)
    NIENNA: jsem z Liberce, nepatřím mezi rizikovou skupinu, zatím očkovat nehodlám - to, co jsem psala, mi bylo bylo tlumočeno mojí máti, která dělá na hygieně a která se o tom bavila s místním "šéfem" kalmetizace
    IBERIA: jj, ale ani naše MUDr., která je posedlá veškerým očkováním, mne do tohohle nijak netlačí a i jí příjde, že je to zbytečné
    TABBY
    TABBY --- ---
    MAGGIE: No a jak sacujes sance na prijeti Jenika do skolky? Vcera jsem si cetla na Rozaliu, ze bez MMR ohne sance...
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    MAGGIE: ockuji snad kalmetizacni stanice, ne? Mudr.by te mela zaslat na priskusne pracoviste.
    LILY
    LILY --- ---
    NIENNA: a jak vlastně probíhá očkovíní proti tbc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam