• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: to je furt dokola. Jak se ti líbí představa, že tvoje dítě nakazí někoho s imunodeficiencí a dotyčný bude bojovat o život?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    OSCURO: my meli priusnice vsichni tri deti v ruznych casovych liniich v ty lehci forme, a dal se to na nikoho nepreneslo. Pamatuju si, jak to kolikrat bylo ve skole, pro nas to bylo proste neco jako chripka, jenom se to nelecilo tak dlouho. A rozhodne se pri kazdy "epidemii" nakazilo min deti. Meli je i vsichni tri bratranci, a vsichni maji deti. Riziko tu samozrejme urcity je, to nikdo nezpochybnuje.
    Hlavne nikdo nebere rodicum, co to chteji vest cestou "cokdyby" a proto naockovat co se da a pro jistotu ani nepoustet dite ven, aby ho tam nesejmulo auto nebo co ja vim co dalsiho. No a nekdo to podobne mit nechce..

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    OSCURO: mám přeočkován záškrt kvůli vízu do Ruska.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    A jen kratka glosa jeste. Zadal jste nekdo o studijni vizum do USA? Bez protilatek MMR vam ho proste nedaji.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Kam to povede? Ja doufam k uni-vakcine. Zadne smrtelne a devastujici infekcni choroby.
    A kdyz to pujde dobre, eradikaci - jako u nestovice (nebyt ruznych blbych nahod valek a antivakci-hysterie mohlo byt uz i polio)

Nebo je tu snad nekdo kdo by i treba pri 1% risku ze budu mit treba parezu leve ruky nesel do vakciny co mu zajisti dozivotni ochranu proti vsem infekcim? ( a to ockovani nyni maji ty rizika v radech desetin promile)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: na názor má právo každý, ovšem ne každý názor je správný (tj. je v souladu s vědeckými poznatky).
    ALI_EN: černý kašel probíhá u očkovaných zpravidla mnohem mírněji.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: u černýho kašle je zrovna kolektivní imunita klíčová. Očkování není zdaleka 100% a čím více se sníží počet dětí, které se jím nakazí, tím spíš se nebude šířit na ty, jimž očkování nevytvořilo dostatečnou imunitu.
    V rodině jsme to měli, 2 batolata, jeden 4 letý, já v 11 spíš ne nebo velmi slabě a ještě pár dětí ze sousedství. Jak to chytlo první z vnoučat, nakazili jsme všichni okamžitě naráz ještě dřív, než s prvním přišli od doktora s diagnózou. Díky, nechci.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Pokud je to kluk, zajisti at priusnice prodela jako batole nebo ho naockuj. Zanet varlat pri priusnicich v dospelosti ci pekna pankreatiida je fakt neco za co se te zrekne a prokleje te zes ho nenaockovala.

A me tada stacilo jako decku prodelat ty priusnice. Kdyby byla tehdy vakcina uz ji mam. Doted na to mam desive zazitky jak jsem 10 dni skoro nemohl nic jist a hybat krkem a vsichni se me smali ze vypadam jako krecek.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    EDERA: ta jsou ale v drtivé menšině (z hlavy mě napadá jen tetanus).
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    TAPINA: se jim (pokud jde o zdravotnictvi) sveruju z jinejch duvodu, a mam to s takovym tim, ze proste musim, ze oni jsou ti odbornici, a doufam. Vesmes je to pak padesat na padesat, kdy lituju a kdy ne. S tim ockovanim je to stejne.

ECLECTICA: No nerozumim tvy zarputily snaze se neco tim tvym stylem snazit vysvetlit nekomu, kdo ma trochu jinej nazor, z cehoz si vykladas, ze dotycny necemu nerozumi.

Ockovat proti nesmrtelnym nemocem by mela byt vvolba, ne povinnost. Takhle to chapu ja. Nejaka kolektivni ochrana je hezka vec a proto souhlasim s nejakym tim ockovanim, coz uz pisu pro slepy po asi ctvrty. Nechci si predstavovat, kam az to muze dojit snaha chranit vsechny za kazdou cenu, pokud na to existuje vakcina. A ted mi k tomu kamaradka vypravi, jak naockovany decka chytaj cernej kasel.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EDERA: které to jsou? Napadá mě jen tetanus. Tam vidím obří benefit i pro stát v očkování všech a minimální rizika z očkování. (Neútočím, zajímá mě to.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: OT to bys nevěřila, co všechno lidi vymyslí ve stavebnictví! Jenž etam jim úřad bez odborné bunážky nedá tu povolovací a basta.

Ale to je je přesně důvod, proč se spoléhám na radu odborníků, i kdyby to nevymysleli na 100% a i kdyby to nemysleli úplně čestně. Vím, že nic nevím. Jsem studovaná na tolik, že vidím, jak složitá medicína a farmacie je, že ani všechny nemoci, které teoreticky hrozí atd.

(Tuhle jedna alternativka nechtěla používat kypřící prášek, protože je v něm hydrogenuhličitan sodný. Místo něj radši vezme jedlou sodu. A takoví lidé chtějí rozhodovat o očkování sebe a svých dětí?)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ECLECTICA: Znovu - v očkování jsou i nemoci z člověka na člověka nepřenosné. Jak v tomhle případě moje očkování ochrání někoho, kdo očkován být nemůže?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALI_EN: Jenže v životě musíš v hodně věcem prostě někomu věřit, pokud nejsi schopna na špičkové úrovni vystudovat všechny obory. A kupodivu to lidem dělá problémy hlavně v tom zdravotnictví a ne třeba ve stavebnictví.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: ta Eleková byla použita jako pars pro toto.
    Co se táče toho ohrožování a škodění: je známo, že v populacích s nízkou/žádnu proočkovaností je incidence onemocnění, proti kterým se očkuje, významně vyšší. Tím pádem je vyšší i riziko, že se nakazí někdo, kdo se sám očkováním chránit nemůže. Čemu na tom stále nerozumíš?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ECLECTICA: trochu spatna domnenka, Elekovou jsem vzivote necetla ani neslysela ci jakym zpusobem jaka moudra roznasi.
    WITTGENSTEIN: tohle je oblibena veticka. Dost populisticka. Ty a tvoje deti treba mate i to ockovani na chripku, pocitam, abyste pripadne neohrozovali na svobode, nedejboze na zivote lidi, co by chripku nemuseli rozchodit. To chvalim, tuhle starost. Ja uprimne na ty vete nerozumim skoro nicemu. A vseobecne pocitam, ze se podle ty vety ti, co ji tak rozumi, ridi i v kazdodenim zivote. Jeste by me zajimala definice toho, kdy ohrozuje, nebo skodis ostatnim. Podle koho a ceho se nastavuje meritko. Ale klidne mi to vysvetli.

Jak jsem psala, my svy dite naockovat nechame, protoze to nepovaazuju za nejakej supervymysl a zbytecnost od zacatku do konce, ale jen zcasti. Ted budeme vybirat, cim naockujeme. Priusnice fakt ne. Napriklad tu hep B taky u novorozenat taky nechapu. Na druhou stranu, nevimjak detska vakcina, ale dospeli ji uz mivaji po trech davkach na cely zivot, ne jako driv na deset let, jak tu zaznelo. A pokud to nekomu nevadi, at si tim dite naockuje, kdyz pak bude mit lepsi spani.

Nam se ta hep B hodi z jinyho duvodu, z Cech spis driv nez pozdeji po porodu zase zmizime a do ty nasi destinace bysme hep stejne ockovali, takze nam se zrovna tohle hodi.

TAPINA: pod to bych se klidne podepsala, ale nejsem prave schopna stoprocentne verit onem kvalifikovanejm, kteri byli vybrani nebo se nekde ocitli kdovijak, jejich vyberu a podobne.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ECLECTICA: Já si to selektuju. Homeopatikům nevěnuju pozornost, Elekovou vypouštím, Vavrečku beru jako zajímavý úhel pohledu a zdroj k zamyšlení. Znám ho osobně roky, vím, že neplácá jen tak pro nic za nic a nepodloženě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vitalia přišla například s tím skandálním odhalením, že prášky do pečiva obsahují dvě soli kyselin, které najdete i v hasicích přístrojích či hnojivech.

I kdyby náhodou čerpali z relevantních zdrojů, jsou schopní omáčkou okolo informace zcela přetočit. A taky pochybuji, že dokáží posoudit důvěryhodnost zdrojů, které používají.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    EDERA: vitaliu nepovažuju za příliš důvěryhodný zdroj. Už třeba jen proto, že propaguje homeopatika, dává prostor Elekové, a ppravdě, Vavrečka, který se snad medicíně ani nevěnuje (jestli se nemýlím), taky žádným expertem na očkování není.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TAPINA: Když já právě při vědomí toho, jakým způsobem probíhá rozhodování o jakékoliv veřejné zakázce, nedokážu věřit tomu, že kvalifikovaný předvýběr proběhl podle kritérií, která jsou jen v zájmu našeho zdraví. A nedokážu ani věřit tomu, že ten předvýběr dělaly ty správné kapacity.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam