• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    WITTGENSTEIN: Ech, ta druhá odpověď má být ne (jakože je to zadarmo, aspoň pro mě).
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    EDERA: Tak ta úvaha je celkem jasná: chci, aby moje dítě bylo chráněno proti hepatitidě (lhostejno jakého druhu)? Platím za to něco? Je core business soudruhů z GlaxoKlineSmith otrávení jejich zákazníků?
    Pokud jsou odpovědi ano ano ne, pak nevidím jediný důvod, proč neočkovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si umím představit právní úpravu typu "naočkujeme dítě zadarmo povinně, ale smíte si požádat o výjimku". Pro většinu, která se spoléhá na rozhodnutí autorit se nic nezmění, menšina, která chce si všechno zjistit a rozhodnout, nebude krácená na právech.

Ale umím si představit i z toho vyplývající omezení pro vstup do kolektivu. Anebo třeba předpis, že některé ty vakcíny jsou povinné bez diskuze (pro zdravé děti), třeba něco velmi infenkčního a nebezpečného.

Dobrovolnosti očkování bych se tolik nebála, alternativních rodin je malé procento, jen jsou hodně slyšet.
    Bála bych se v situaci, kdy by se lékař před očkováním všech rodičů ptal, jestli to chtějí.
    EDERA
    EDERA --- ---
    WITTGENSTEIN: Akorát, že bych čekala, že se jim budeš věnovat PŘED tím, než se Tvoje dítě tomu očkování podrobí.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    EDERA: Netušil, mea culpa. Od toho tyhle diskuse jsou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    WITTGENSTEIN: Dotazy žádné, ale přiznávám, že mě celkem šokovalo, že zrovna Ty jsi ještě předevčírem zřejmě netušil, že ta povinně očkováná žloutenka není lehce přenosná "nemoc špinavých rukou". :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ATLAS: Ale já nezpochybňuju užitečnost očkování proti tetanu. Jen jsem poukázala na to, že ten argument o potřebě kolektivní imunity se nedá použít úplně vždycky.

Mně osobně by ohledně očkování třeba nejvíc vyhovovalo, kdyby byl nastaven povinný cíl, kterého je třeba dosáhnout a termín do kdy a mně jako rodiči byla dána větší svoboda v tom, jak toho cíle dosáhnout. Kdyby mi pediatr nabídl varianty a bylo na mně, jestli zvolím jednoduchost hexavakcíny nebo rozložení, které bych považovala za šetrnější.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ATLAS: Nadsazka a ukaza urcite absurdity na extremnim pripadu na urovni sci-fi.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    OSCURO: Si delas z neznalych srandu?
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    EDERA: Budme presni - jen tetanus. A patri v mnohych statech mezi povinne z jednoducheho duvodu - pokud se dite porani a ma ho nastarost nekdo jiny nez rodic a neni ockovan a chytne tetanus - kdo by byl zodpovedny? Pedagog, ze spatne osetril ranu? S 20 dalsimi detmi na krku, z nichz nekteri budou delat scenu, ze si nekdo odrel koleno, nebo napich na trn a poraneni bude jecet jak tur, ze chce na ranu jen naplast s motylkama? Ockovani je bezna podminka pro vstup do skolnich zarizeni. Kupodivu.
    ATLAS
    ATLAS --- ---
    ALI_EN ALI_EN: Priusnice se za nasich mladych let neockovali, takze je hodne deti prodelalo. Mnohe z nich ma dneska problemy. To ze to neni zrovna tvuj manzel, ani bratranec neni jaksi duvod k tomu, aby se prestalo s ockovanim. Je pravda, ze pro male deti to bylo onemocneni zpravidla lehke, pro starsi uz ne.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    nejsem si jistý, jestli rozumím jedné věci... hexavakcína je tedy teď víceméně povinná... vyrábí ji nebo alternativu, kterou by náš stát uznal, ještě i někdo jiný než GlaxoSmithKline?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: proti chřipce neočkuju - ale tam se očkování lidem se sníženou imunitou přímo doporučuje, takže tam se mohou chránit sami. Na rozdíl od jiných infekcí.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    WITTGENSTEIN: No, ani ne, na nic jsem se te neptala. Nicmene pokud mas naockovany vsechno, co je u nas mometnalne k mani, tak samozrejme si do huby vidis. Ja si o tom nechat se naockovat uplne vsim, co existuje, myslim svoje, ale do toho mi fakt nic neni.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ALI_EN: Jj, všechny vakcíny podle plánu. Ještě nějaké dotazy?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ECLECTICA: prosimte nerozbrec se
    WITTGENSTEIN: ECLECTICA: no vy dva mravokarci, doufam, ze se ridite tim, co kazete, a mate pekne naockovany vsechny vakciny, ktere jsou v cechach k dostani, a ze jich je fakt dost, abyste teda nenakazili chudaky, co se nemuzou branit. Protoze jestli nemate, ani vase deti nemaji, tak si proste nevidite do huby.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ECLECTICA: Ale to je přece úplně normální. Ali_en totiž ty chudáky v životě ani neuvidí, tak co je jí po nich? Soucit se dostaví teprve tehdy, až lidi jako Martin Š. vidíš osobně.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: to je vůči lidem, kteří musí v otmto ohledu spoléhat na ochranu ze strany ostatních, tak hnusný, sobecký a sprostý, že ani nemám slov.
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    ALI_EN: Me matka nenaockovat na prisusnice a zajistit my orchititdu uz s ni asi nepromluvim :-) Ale kazdy at si v tomhle rozhoduje, jen upozornuji na riziko.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ECLECTICA: daleko vic nez predstava, ze budu cely zivot ve strachu o vsechny okolo premyslet, co jeste dalsiho udelat na sobe ci svych ditetech pro ochranu zbytku sveta. Neco dalsiho?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ALI_EN: to je furt dokola. Jak se ti líbí představa, že tvoje dítě nakazí někoho s imunodeficiencí a dotyčný bude bojovat o život?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam