• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: zbytecne to prilejva olej do ohne a stat a ti, kdo to urcuji za povinnost, tu nevoli ignorujou. Naopak tvrdej, ze kazda polozka v ockovacim kalebdari je nutna a zachranuje zivoty. A hrozne se divi, ze jim pak urcita cast verejnosti neveri a nechce se jejich narizenima ridit.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: to máš asi pravdu. Taky nevidím její význam u nás. Ale negativní účinky vakcinace nestoupnou s další látkou, ty vznikají promírně tím nabuzením imunity. Tělo navíc dostane informaci, jak vypadá virus hep B a že ten má taky likvidovat.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: je v ni zbytecna hep B
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PERSEEIDA: a při tom hexa je proti původním rozděleným vakcínám tak šetrná.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    ALI_EN: Moje nejstarší dítě je očkované ještě starými českými vakcínami, je fakt že se muselo chodit víckrát, ale tenkrát jsem nezaznamenala žádné negativní vlny, jako dneska. Vlastně všechny negativní emoce, které jsem kdy slyšela, jsou proti hexe a očkování proti rakovině děložního čípku (naštěstí nepovinné).
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: tohle jsou takovy reci ktery z myho pohledu maj asi takovou vahu jako moje nazory z tvyho pohledu. jakoze ani tuk. konspiracni teorie si nech pro nekoho jinyho, ani nenapises, co presne ta konspiracka je. to zatim nenapsal snad nikdo, kdo tenhle termin pouzil.
    Neslysela jsem, ze by bylo po Evrope bezny trestat neockovany dite zakazem skolky. Bolsevicky maniry.
    Pomoc slabym ma stat, ne ja. A uz vubec ne tim, ze potencialne ohrozim svoje dite, jak uz jsem tu psala. diky cau.
    Mozna kdyby ty vakciny nebyly tak sileny kontejly, tak by se tim daly ockovat alespon nekteri s ruznejma kontraindikacema. Ale vyvinout vakcinu pro tak malou skupinu lidi je samozrejme financne neefektivni, takze se povinnost statu radsi prenese na nas. A jeste to zastitujou kecama o kolektivni imunite, coz je jenom dalsi neexistujici nesmysl. Minimalne v tom kontextu, v jakym je to pouzivany. Takze zas argument nula.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOTENCE: aby na tebe měli aspoň nějakou páku. A čím starší děti v kolektivu jsou, tím spíš mají mírnější průběh nemocí, je tedy snaha co nejvíce ochránit ty 2-3leté. Podělali to tou povinnou školkou poslední rok, jinak by neočkovaní šli až do školy, kde jsou nejmladší děti 6leté.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: zrovna na tvých příspěvcích je tolik vidět, jak spoustě věcem (pochopitelně) nerozumíš do hloubyk. Třeba té iminologii a epidemiologii. A k tomu se chytáš takových polofaktů a konspirací.

Ve společnosti, ze které si něco bereš - třeba státní školku a školu, se podle odhlasovaných pravidel i něco dává - třeba platí daně a udržuje kolektivní imunita očkováním. Taková pomoc slabým to je, ty bys třeba nemohla zaplatit soukromou školku a těžký alergik nebo epileptik zas nemůže být očkován.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PETATA: Tohle uz vubec nechapu. Proc neockovany dite ve trech letech nemuze do skolky, kdyz v peti ho musej vzit tak jako tak?
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    IOM_NUKSO: podle moji logiky je nesmysl cpat do zdravyho organismu leky se silnejma vedlejsima ucinkama jenom proto, ze ty leky existujou. podle moji logiky je nesmysl nucene plosne pod pohruzkama a represema temhle ucinkum vystavovat kazdorocnerocne statisice deti proto, ze mozna jednou za x pripadne xy let by se tu mohla objevit epidemie, ktera by postihla nekolik set ci tisic lidi (dospelych i deti). epidemie stejne vznikaji i v ockovane populaci. podle myho nasilny zasah do zdraveho imunitniho systemu nabourava prirozenou imunitu, ac muze kratkodobe vyvolat imunitu umelou proti urcitym nemocem. podle moji logiky je zarazejici, ze plosny ockovani nam narikazuji lidi, kteri se podileli na vyrobe danych vakcim a tudiz nemuzou nezastavat jednostranny pohled, rika se tomu stret zajmu. Jako vedlejsi produkt jejich zajmu o verejny zdravy jim do kapes proudi mnoho milionu rocne. Ale ja jim verim, veli mi to statem vnucena logika, ze jim jde o moje dite predevsim. Nijak nepopiram, ze tihle lidi jsou urcite spickovi ve svym oboru. Ale oni maji vyvijet vakciny, provadet klinicke studie, ne rikat mne, ze jejich vakcinu musim nacpat to svyho zdravyho ditete, nebo zaplatim pokutu a dite nepojede na skolu v prirode a vetsina naroda me bude povazovat na celostatni ohrozeni. a podle moji logiky pokud se tech nemoci bojis, svy dite naockuj, a dal to prece resit nijak nemusis:]
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Mareček dostane první dávku Hexacímy ve třech měsících. Chceme jet schéma 2+1, tak aby se očkování stihlo před Mallorkou, kterou plánujeme na únor - březen. Navíc od ledna s ním chci chodit na vaničkování.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    No, my očkování posouvali na pozdější dobu, takže Pediacel 2 + 1 a Priorix bude později. Dokud není dítě v kolektivu a člověk necestuje, není to s očkováním takové drama. Ale jakmile jde dítě do kolektivu, je to za prvé ohleduplnost vůči ostatním a za druhé bych ani já nechtěla, aby starší dítě přineslo domů spalničky a nakazilo mimino. Navíc spalničky sice můžou být u většího dítěte v pohodě, ale taky můžou mít docela závažné neurologické komplikace, o kterých se, myslím, tolik nemluví, protože se neprojeví hned. A pak je teda fakt humus dostat spalničky v dospělosti. Nebo příušnice v dospělosti - měl je teď můj známý a zdá se, že už bude trvale neplodný.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    takze vlastne vysoka umrtnost jako byla tam muze bejt dusledek toho, ze ani nemocni pak nechodili k doktorovi...
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    OMNIHASH: no zas ti zminim tu letosni epidemii priusnic u nas mezi ockovanejma detma. tam bych rekla ze tomu sireni celkove nasvedcovaly podminky, koncentrce lidi uplne bez ockovani mohla samozrejme hrat jednu z roli, ale urcite to nebyl hlavni faktor.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALI_EN: nebo to bylo tím, že se na podobnejch místech koncentrujou lidi bez očkování.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ALI_EN: tim 'vic lidi..' myslim mista s vetsi koncentraci lidi..
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MAR_TINA: ty cisla umrtnosti deset procent jsem netvrdila ja, zopakovala jsem Tapinu :).
    pises o zemich nam podobnych, ted nevim presne ktere myslis. kazdopadne kdyz se epidemie spalnicek sirila nekolik let treba Francii pred par lety, ta se rada citovala protoze zemrelo uz nevim jestli 20 lidi treba behem par let, tak tam slo z velky casti o mista, kde byly treba zhorseny zivotni podminky (z naseho pohledu :) jako romsky gheta, vic lidi nez byva bezny. to jsou zase ruzny informace skryty za vystupama. stejne jako je s tou umrtnosti jak jsme se bavily predtim, a ted informace nemam ale jen predpokladam ze i pripadny tezky prubehy nemoci budou mit podobny zaklad - postihne to lidi se zhorsenou imunitou treba.
    myslim teda, ze pokud uz nekdo dela nejakou studii, mela by uvadet i informace tohodle typu, protoze je to vlastne zaklad pro to, jaky dusledky ta ktera nemoc ma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALI_EN: z doby před padesáti lety pochází poslední informace o šíření nemoci v našich podmínkách před očkováním. Použiju-li nakažlivost z neproočkovaných zemí, budu zcela mimo, jelikož se jedná o země rozvojové, s naprosto jinými podmínkami než máme my. A naopa, země nám podobné jsou proočkované.

Jiné průzkumy ukázaly, že zatímco ve vysvělém světě klesala úmrtnost, nakažlivost se držela a drží na stejné úrovni. Proto pro úmrtnost beru mně nejdostupnější data - USA konec 20. století. U nás v 50. letech byla vyšší. To je to, co se snažíš tvrdt výše a máš v tom jakýsi zmatek - nemoci už nezabijí 10% populace, ale počet / procento nakažených v ohrožené skupině je přibližně stejné dokud se nezavedou opatření - karanténa, očkování. Průběh díky dostupné péči bývá mírnější a následky menší. Stále ovšem není o co stát.

Nám nejblíž je aktuální epidemie spalniček v Rumunsku. http://www.vaccinestoday.eu/vaccines/romania-measles-outbreak-kills-two-children/ 2 úmrtí potvrzená, třetí pravděpodobné.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: prostě, snížená úmrtnost na infekční choroby, před nimiž se dnes bráníme očkováním (a kolektivní imunitou, protože vždycky bude někdo, u koho očkování nezabere, ale pokud se nemocný bude setkávat primárně s imunními, nemůže svou nákazu nijak efektivně šířit), se objevila už PŘED zavedením očkování, ale PO zlepšení životních podmínek a zpřístupnění lékařské péče obyvatelstvu, protože léčené nemoci mají vždycky lepší prognózy, než neléčené.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: myslím, že A. do toho motá ještě fakt, že třeba v 17. století podvyživená populace namačkaná ve městech bez kanalizace, léčená tak možná bylinkama a pouštěním žilou, samozřejmě padala za oběť jakékoli epidemii ve velkém, a to jak při šíření nemocí, tak co se týká následků. A v 20. století se najednou začala projevovat ta kolektivní imunita (neb není až tak těžké neonemocnět, když jsou nemocní efektivně izolovaní na infekčních odděleních, kde mají k dispozici minimálně léky na horečku, a navíc je populace je celkově zdravější, protože má dost jídla).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam