• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    Jak vytvořit elektronickou knihu, tipy / triky. Předávání zkušeností za účelem zlepšení kvality knih Ideální zdroj informací zde: http://www.digitalbookworld.com/resources-going-from-indesign-to-ebook/
    rozbalit záhlaví
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA: Ehm, zustal mi na iPhone viset caps lock...
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PECA: Smutny je, ze Mobi Amazon ješte ořezal- třeba o podporu Java skriptu.
    S těma tabulkama chlape nevím- ideálni je asi vytvořit nové v čistým HTML. A POKUD JE MOC ŠIROKÁ, tak ji vložit jako obrázek. Tam zoom bude fungovat. Bude to hnusný, ale funkční.
    PECA
    PECA --- ---
    JYRKA: To bude tím, že mobi je tu s námi už od dob Palmů III. Tehdy nějaké čarování na displeji 160 x 160 nebylo dost dobře ani možné :-)

    Každopádně, co jsem zkoušel, tak na Opusovi se ta tabulka nedá číst. Je docela velká a nedá se rozumně posouvat, ani přibližovat. Ještě to vyzkouším a uvidím. Není to z mého zdroje a zdroj normálně slouží pro export do PDF. Nejsem si jistý, ale myslím, že je to dělaný v InDesignu.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PECA: ePub je v pohodě, co snese HTML, tak snese ePUB. Problém je v Mobi, to je mrcha divná. Někdy.
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: OK, tak jsem to nakonec našel: EVILMIND - Mobipocket Developer Center - About the good usage of Tables. Zjevně se jedná pouze o nějakou (asi původní, pre-Amazon) specifikaci implementace a doporučení Mobipocketu. Jak je to v ePub budu muset holt vygooglit...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    fakt uz asi ne... ale probehlo to tady na NYXu a na EBF -- linkovanej dotaz ctenaru na Kosmasu a jejich odpoved... tam ten clovek z Kosmasu odpovidal, ze si aktualne delali pruzkum na praporek ci blok a vyslo to nadpolovicne pro ten blok na ukor praporku...a ze na to konto uvazuji, ze budou vse delat jen do bloku...
    vic bohuzel nedam.. jen tohle si pamatuju a to ze to probehlo nekdy v prosinci... nebo leden.. zkus na kosmasu nejak zapatrat a neco jako dotazy ctenaru nebo tak..
    KAERO
    KAERO --- ---
    FERRYH: no pravda, to zarovnani je jen podle moji zkusenosti a diskuzi z s lidmi. kosmas na to ma statistiky? muzes je sehnat? by me zajimaly.
    PECA
    PECA --- ---
    JYRKA: No, já jsem zvědavý, co ta vaše čtečka bude umět. Máš alespoň nějakou možnost vyjednat aktualizace SW? Že bys tam to dělení slov dotlačil. Klidně za cenu uživatelského nahrávání hyphenation slovníků. To totiž bude asi ten kámen úrazu. Zatímco algoritmus dělení je určitě obecně známá a v OSSW mnohokráte zimplementovaná věc, tak ty slovníky asi nebudou tak docela k šíření v rámci nějakého balíku...
    Totéž pro překladové a výkladové slovníky, eventuálně funkci předčítání. :-)

    Jo, ty tabulky si nikdo nevzpomene? Sakra, kde já to tady jenom čet?
    PISHPUNTA
    PISHPUNTA --- ---
    KAERO: Čtečky s uhlopříčkou 5" se již moc neobjevují z poslední doby jen PocketBook 360 Plus, Sony už pokračuje jen s 6" modelem. Čtečka s uhlopříčkou 7" byla snad jen od Sony, tablety mezi čtečky nepočítam, na čtení knih nejsou příliš vhodné (hmotnost a displej, vím o čem mluvím mám Nook Color a iPada 2). Uhlopříčka 9,7" také není nijak masově rozšířena. Všichni výrobci čteček dělají jako svůj nosný produkt 6" čtečku. Proto si myslim, že by stačila verze pro 6" čtečky. Verze ePUB a MOBI ať jsou vedle toho.

    Formátování není jen zarovnávaní do bloku, ale i spousta dalších věcí (od jednopísmených předložek na konci řádku a nedělení slov přes nesvázání nádpisu kapitoly/podkapitoly s textem a na konci stránky zůstane jen nadpis až po problemy s tabulkami, obrázky apod). Problém s dynamickými formáty založenými na HTML je podle mě to, že nepočitají s tím, že text bude stránkován. Přeci jen webové stranky se "spojitě" skrolují, což je zasadní rozdíl oproti ebookům, kdy se text zformatuje na stránky a čtenář si listuje mezi stránkami.

    PECA, JYRKA: Souhlasím, problém je ve čtečkach, resp. v SW čteček, které neumějí věci, co jsou dávno vymyšleny. Velice by se mi líbilo, kdyby čtečka naformátovala knižku tak jako to uděla InDesign, nebo alespoň Word.

    Ad tvorba ePUB, doporučuju knížky od Elisabeth Castro.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FERRYH: Není. Velikost písma ano, ale po definovaných krocích, zarovnání ne. A pochybuju, že bude - spíš by stačilo, aby čtečky uměly rozdělovat slova. Jako to uměl Palm III v roce 1999.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    PECA: s tim se muzu bez uzaradeni ztoznit... ale je tomu tak opravdu? a na kazde ctecce? to je opravdu otazka .. ja to nevim...
    PECA
    PECA --- ---
    FERRYH: Jenze zrovna "do bloku" či "na praporek" je věc, která by měla jít nastavit na čtečce. Tohle je místo, kde "umělecký" záměr sazeče naráží na preference uživatele, stejně jako u typu a velikosti písma.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KAERO: to teda nemas pravdu s tim "do bloku"... fakt ne...
    podle realnejch statistik treba od Kosmasu to vadi vetsine ctenaru... ne nejak masivni ale vetsina to je... a vadi to hlavne tem co jsou mene "ITaci" ... lide od IT si na to proste zvykli z webu ...ale ty normalni ctenari papirovek na kere je zcela jiste trh ebooku zameren tak tem to vadi fakt hodne (zas zvyk z papirovek)... (to je zas muj vlastni pruzkum v mem okoli u vsech koho znam a ma ctecku)
    PECA
    PECA --- ---
    Měl jsem dojem, že se tu řešily tabulky v mobi vs ePub. Mám jeden ePub, u kterého je relativně velká tabulka. Kromě toho, že ji asi budu muset "restrukturalizovat", tak by mě zajímaly jemné finesy každého z formátu.
    Nemáte někdo nějaké odkazy?
    KAERO
    KAERO --- ---
    PISHPUNTA: dnes se bezne prodavaji ctecky s uhloprickou displeje 5", 6", 7", 9.7" (fuj palce! proc se to zase rozsirilo? fuj USA!). opravdu chces vyrabet nekolik verzi pdf pro nekolik uhlopricek? a uvedom si, ze ctecka se jako pristroj libi i starsim lidem - ti vetsi pismo potrebuji, ale mladi maji radeji mensi pismo. naopak zarovnani do bloku je vetsine lidi ukradene, a nevidi v tom problem.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    U6 jsem to porůznu házel, jak jsem to psal, ale třeba někdo přišel později a některé z těch článků by se mu hodily:

    http://www.pepak.net/e-books/html-jako-e-bookovy-format/
    - Proč má smysl používat pro tvorbu e-knih formát HTML a ne ostatní. Základní myšlenka mého přístupu je, že všechno připravím v HTML určitého tvaru a následně mám připravené skripty, kterým knihu převedu do cílového formátu toho kterého zařízení. Ten formát přitom může být celkem libovolný, podle toho, co mám za zařízení a jaké formáty mu "chutnají". (Proč nepoužít třeba DOC: Protože HTML je textový formát, pro jehož úpravu jde použít stovky aplikací, kterými se dá řešit skoro každá myslitelná situace; nestane se, jako u Wordu, že budu vázán tím, co umí nebo neumí Word.)

    http://www.pepak.net/e-books/h2lrf-hromadna-konverze-html/
    - Tu hromadnou konverzi dělám tímhle svým nástrojem.

    http://www.pepak.net/e-books/z-papiru-do-ctecky-5-technicka-korektura/
    - Několik doporučení a üžitečných regulárních výrazů pro základní úpravu knih.

    http://www.pepak.net/e-books/sablona-pro-e-knihu-v-html/
    - Základní HTML kostra, do které upravuji svoje knihy, aby se s nimi potom snadno pracovalo.

    http://www.pepak.net/e-books/vycisteni-html-knihy/
    - Postupy (a spousty regulárních výrazů), kterými se z OCR FineReaderu dostanu do "mého" HTML. Ale je to použitelné i pro jiné vstupy než jen OCR z FineReaderu.

    http://www.pepak.net/e-books/uvozovky-v-html/
    - Speciálně jsem se zabýval problematikou uvozovek.

    http://www.pepak.net/e-books/prevod-z-txtpdb-do-html/
    - Pokud má někdo na vstupu čistý text a chce na výstupu dostat HTML...

    http://www.pepak.net/programovani/regularni-vyrazy-1-uvod/
    - Pro úpravu knih jsou regulární výrazy velmi užitečné. Bohužel většina tutorialů se zabývá jen úplně základními použitími regexpů a opomíjí spousty pokročilých (ale velmi užitečných) možností. Tady jsem se snažil popsat regexpy co nejúplněji.

    http://www.pepak.net/e-books/tags-nastroj-pro-cisteni-html-knih/
    - Nic mi nepije krev víc, než když mám v knize spousty zbytečných tagů. Tímhle nástrojem je kontroluji.

    http://www.pepak.net/e-books/quotes-nastroj-pro-kontrolu-uvozovek/
    - A tímhle kontroluji, že jsou v pořádku (správně ukončené, správně zanořené) uvozovky.

    Pravda, má to celé jednu nevýhodu, že se člověk musí "hrabat v kódu". Ale zase tak složité to není, podařilo se mi to celkem uspokojivě naučit i moji matku - klíčem je využít nějaký programátorský editor, který dokáže zvýrazňovat syntaxi (takže jsou vidět chyby) a volat externí nástroje (takže se mu dá do menu vrazit volání Tags, Quotes a samozřejmě Xmllint).
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GIF_242: Dalo by se říct, že e-knihu tady děláme komplet mnozí. S tou konverzí se to má tak: Pokud neskenuješ a neděláš OCR, začínáš s textem, následuje typografie a prepres, kde ty stránky zkulturníš, na to jsou i na nyxu jiné diskuse. A tady začne ta specifika e-knih. Tam, kde se u papíru řeší tisk, my to musíme dostat do čtečky, ne všechno ti čtečka umožní zobrazit, něco neumí ten který formát, sazba se mění podle nastavení uživatele a něco prostě neumíme. A tohle tady často řešíme. Tedy, aby text, kterému jsme dali nějakou úpravu, ji měl i ve čtečce. Pokud by nám nezáleželo na vzhledu, stačilo by alespoň v epub zmáčknout tlačítko pluginu.

    ADD sázecí programy: Pro výstup do PDF, PS, tisk, SVG, používám kde je třeba Scribus. Formáty pro čtečky však nedokáží ani plně využít to, co nabízejí textové editory.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PISHPUNTA: Podle meho je to podstatne. Navic tady nejsou jen Kindlisti s kvalitnim zrakem.
    Proste PDF v teto podobe neplanujeme, sorry.
    PISHPUNTA
    PISHPUNTA --- ---
    K tvorbě PDF pro čtečky - osvědčil se mi rozměr 89 x 116 mm a kvůli Kindlu, protože centruje stránky i vertikálně, dát do záklaví a zápatí téměř neviditelné značky označující začátek a konec stránky.
    PISHPUNTA
    PISHPUNTA --- ---
    JYRKA: A myslíš, že změna velikosti písma je tak podstatná? Když je velikost písma v PDF pro čtečku vhodně zvolena a koreponduje s velikostí písma u tištěné knihy? Naopak získáváš kvalitní formátování. Podle mě by nebylo na škodu nabízet i PDF pro čtečky, vedle ePUB a MOBI.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MR_MITCH: Ony ty knihy v tom InDesignu už jsou. Takže přes to nejede vlak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam