• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: "PECA: A co odborna literatura? To uz neni umelecke dilo a daleko vic na ni sedi oznaceni "informace"."

    ano, to sedí. a jestli tím chceš říct, že beletrie by krást neměla, zatímco odborné věci ano, protože jsou to přece "už jen informace", tak ti za nás, techniky, říkám, že to je úplně stejná zlodějna a upřímně doufám, že nás, techniky, beletristi podpoří a včas jim dojde, že jsme na úplně stejné lodi.

    napsat dobrej návod, kterej něco vysvětlí a lidé z něj pochopí, i ti méně poučení, je zrovna taková fuška jako si vymyslet povídku. sice v jednom případě musíš dobře uzavřít fantazii, zatímco ve druhém "jen" umět a ještě to umět podat, ale to "jen" je tady ironie. kdepak, nekrást techniku stejně jako nekrást umění. sorry.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Prodávat něco pod cenou není řešení... existuje prostě jen omezený počet zákazníků a pokud jim to ještě prodám pod cenou, už jsem zas u bodu, kdy se mi to nevyplatí dělat.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    BOUCHI: nejlepsi je odborna literatura, ktera je uzakonena jako platna norma, ke ktere ale neni volny pristup :) jinymi slovy chces znat zakon, zaplat :D

    pred casem takhle schytala pokutu za porusovani autorskych prav brnenska VUT za to, ze si dovolila pretisknout cast normy studentum do skript, aby se to meli z ceho naucit, kdyz uz to musi znat... velmi humorne, zvlast nasledky :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Českou knížku můžu nasdílet kde chci... ale stejně si ji přečtou jen ti, co uměj česky, co je na tom k nepochopení?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Jeste k tomuhle. Vzhledem k tomu, ze internet je globalni, tak argument "ve svete to funguje, ale u nas nemuze" nic nevyresi. Pokud bude chtit nekdo ceskou knizku nasdilet, tak ji uploadne treba na web s domenou Velikonocniho ostrova, nachazejici se na serveru fyzicky umistenem v Indii a udela to anonymne pres brazilskou proxy (zeme strilim od boku), takze na nej s nasi legislativou ani s ACTA stejne nedosahnes. Proste jina sance nez konkurovat tim "rychle, snadno, kvalitne a za dostupnou cenu" me nenapada (teda krom spiclovani veskere komunikace a kriminalizace stahovani).

    FERRYH: K pravu autorskemu LZPS:
    Článek 34
    (1) Práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti jsou chráněna zákonem.
    (2) Právo přístupu ke kulturnímu bohatství je zaručeno za podmínek stanovených zákonem.

    Cili tady uz je i naznaceno, ze ma byt rovnovaha, protoze ochrana vysledku tvurci dusevni cinnosti a pristup ke kulturnimu bohatstvi jdou trochu proti sobe, tudiz to musi zakon nejak vyvazit.

    PECA: A co odborna literatura? To uz neni umelecke dilo a daleko vic na ni sedi oznaceni "informace".
    PECA
    PECA --- ---
    FERRYH: ALRAUNE správně podotýká, že beletrie je především umělecké dílo.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    FERRYH: LZPS:
    Článek 17
    (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
    (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
    (3) Cenzura je nepřípustná.
    (4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
    (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

    Prostě první 3 body ti dovolují vše a ve čtvrtém bodě ti zase úplně vše můžou zakázat - stačí jakékoliv zdůvodnění obsahující některé ze slov "demokracie", "právo", "svoboda", "bezpečnost", "zdraví", "mravnost".
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    mimochodem... uz sme chtel neco napsat ve smyslu ze pravo na informaci je zakotveno v nasi ustave a pak srovnat obe veci na vahach teda pravo na ochranu autorskych prav na jedne strane a na druhe strane to ustavne dane pravo na info...
    ono totiz v pravu jako takovem plati ze pokud dve veci v ustavnim zdanlive mohou kolidovat tak zakonodarce je povinej obe polozky dalsimi predpisy a zakony ZROVNOVAZIT co mozna nejvice... jenze...
    ja ted nevim jestli je pravo autorske nejak i treba jen prenesene zakotveno v ustave...
    a jsme v rozpacich..
    je?? muze mi nekdo nakopnout spravnym smerem??
    mozna neco o pravu na uhradu za svou praci? ... ty jo... zda se ze Ustavu znam fakt bidne.. stydim se.. :o(((
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Fakt by me zajimalo, co by se stalo, kdyby nekdo zkusil prodavat ebooky za dvacku. Jaky by byl pomer prodeju oproti ebookum za stovku. U tech aplikaci pro iPhone jsou pry rozdily mezi poctem nakupu dolarovych a petidolarovych hodne velke.

    ALRAUNE: Vsak ja ji pak taky neukradl (tj. nestrcil v knihkupectvi pod kabat), pujcil jsem si ji v knihovne (a legalne zhotovil rozmnozeninu pro vlastni potrebu ;-), kterou jsem ale od te doby stejne necet).
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ALRAUNE: Slovo ukradne je nesprávné. "Kradení" = porušení zákona.
    Pokud si udělá kopii pro osobní potřebu (ať už s originálu z knihovny nebo z jiné kopie), tak je to spořádaný a zákona dbalá občan, který nekrade.
    Taková je prostě realita.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHIGORBIRDMAN: No, překvapuje mě, že i tak ve mě lidé vidí ziskuchtivce, co píše pro prachy :D
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Tak si to nekoupíš, no, člověk si nekoupíš spoustu věcí, o které by stál, ale jsou pro něj moc drahé, ale to neznamená, že je pak ukradne :)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ALRAUNE: ACTA je samotnými autory = politiky prezentováno jako něco, co pomůže ochraně autorských práv - takže se to nedá nespojovat.
    Že politiky na tom zajímá hlavně ta druhá část - větší možnosti kontroly ovcí - to je jiná skutečnost.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    ALRAUNE: stat ma ze vseho vic nez ty, co te na tom prekvapuje? z neceho je ten realne socialisticky kapitalismus nutno platit
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: No, neni nakladatel jako nakladatel - a napriklad kdyz tolik vychvalovane Argo chce za reedici osmdesatistrankove knizky (pravda, v tvrde vazbe, ale zase s jednobarevnou obalkou kde je pouze jmeno autora a nazev knihy, cili usetrili za ilustraci) dve stovky, tak je to pro me uz hodne neprimerena cena, knizku si nekoupim a nakladatel ma u me cerny puntik.

    ALRAUNE: Jenze tomu spojeni AZ s digitalni casti ACTA se proste nemas jak vyhnout.
    Se zvysenim DPH na knihy souhlas, to nasi zakonodarci a vlada posrali fakt fest.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Já si hlavně myslím, že je nešťastné spojovat současný autorský zákon s ACTA. A že z hlediska spisovatelů a nakladatelů je to nešťastné zvlášť v době, kdy se zvedla dph na knihy a už tak je všude ouvej. Už tak má stát z každé mé knihy víc, než já.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    To jsou všechno jen teoretické debaty.
    Dokud bude možné něco získat zdarma a snadno bez rizika reálné trestního postihu, tak to většina lidí takto získávat bude - lidi prostě takoví jsou a kapitalismus je učí, že je to správně - maximalizace zisku při minimalizaci investice.

    Takže už zbývá debata, zda se pro uhájení současného autorského zákona budeme pořád stále dokola snažit zpřísňovat související zákony a tím ořezávat a zmenšovat skupinu těch, co se chovají takto kapitalisticky - a zároveň zvyšovat kontrolu a dohled a omezovat práva všech - nebo budeme hledat jiný model bez kamer na každém rohu, strážních věží a ostnatého drátu.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Mmch, aby se vylepšil mediální obraz nakladatelů, tak není nutné měnit autorský zákon, stačí jen, když se veřejnost dozví, jak to v Čechách funguje opravdu. Ne, jak to funguje u hudebních producentů v Americe.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: To jsou ale produkty, které jsou prodejné celosvětově a v při velkém množství prodejů je možné nastavit nízkou cenu. Pokud je pro někoho stovka za ebook moc a prodá se jich do deseti měsíčně, tak to opravdu není obchodní model, kterž by člověka zachránil. U Tiny to můžu sledovat dost přesně... na ebookforu měla tisíce stažení, na palmknihách se prodalo možná padesát kusů. To je velký nepoměr.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: "ALe proč by pak někdo za knihy platil, když je možné legálně stáhnout?"
    Protoze kdyz produkt nabidnes tak, aby byl dostupny snadno, rychle, v dobre kvalite a za prijatelnou cenu (ano, vim ze pro nekoho je jakakoli nenulova cena neprijatelna, ale nesdilim nazor, ze takovych je vetsina), tak za nej lidi v pohode zaplati nez aby ho museli nekde hledat po ulozistich. Fungujou tak iTunes, funguje tak Netflix a Hulu, fungujou tak aplikace pro IPhone, funguje Amazon (ano, DRM je zlo, nicmene i tak Amazon spada pod "snadno, rychle, v dobre kvalite a za prijatelnou cenu").
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Nezajistím to, ale chci, aby bylo jasné, že to není dobře. Řekněme, že mi jde o status quo. Mmch, myslím, že spousta problémů pramení z toho, že si lidé prostě nedovedou představit, jak to v reálu funguje. Jixipen mi psala, že doufá, že by autorům nevadilo, že si lidé jejich knihy legálně stahují zadarmo, když na nich nevydělávají. ALe proč by pak někdo za knihy platil, když je možné legálně stáhnout? A proč by někdo platil za jejich vydávání, když je nebude možné prodat?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    ALRAUNE: Vzhledem k tomu, ze uz existuji 3D tiskarny, ktere ti vyrobi treba brylove obroucky ... tak s auty to sice jeste dlouho nepujde, ale kopirovani jednodussich predmetu s asi dockame uz brzo.

    ALRAUNE: No a jak chces zjistit, zda je nectou bez placeni, a zajistit, aby to nedelali, aniz bys spehovala elektronickou komunikaci? (Ostatne striktne vzato "Pokud je číst chtějí, musí zaplatit, jinak je nebudu psát." znamena, ze tvoji knizku nesmim pujcit ani kamradovi.)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BOUCHI: Veřejnost to zajímat nemusí. Když mé knihy nebudou číst, tak prostě nebudou. Pokud je číst chtějí, musí zaplatit, jinak je nebudu psát. TO je snadné.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BLABOUS: Auta kopírovat nejdou, jejich design snadno. Daewo Nubira je tak podobná Fordu Mondeo, že až hanba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam