• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    FIN
    FIN --- ---
    ARGANNAH: "by přece měl rozhodovat hlavně autor, už jsem to jasně napsala" - ano, jsme v totální shodě, tvrdím to už od včerejška. autor - a vy ostatní se řiďte jeho přáním. když vám nevyhovuje, tak neberte a nechte bejt. já mám problém jenom s postojem "my máme právo vzít a ty, autore, nám do toho nekecej". (kromě skutečnosti, že díky investici a všemu, co by autor nikdy nedokázal sám zajistit, do toho samozřejmě má právo kecat vydavatel.)
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: ne, holuby jsem se neoháněl a otázky "jak si představuješ prosazení práva" patří do kategorie "tati, proč nejezdí tramvaj po silnici".
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: žádné nové argumenty se neobjevují. objevila se jen spousta věcí svědčících o nedomyšlení celé řady věcí v souvislostech a do důsledku. to přesně se tu stalo. například je evidentní, že celá řada lidí, ač by ráda co nejlepší produkt, nemá nebo má jen velice malou představu, co všechno, kolik práce a kolika lidí vlastně příprava dobře udělané knihy obnáší, co za náklady souvisí s muzicírováním atd. to leda se tak děje. prostě hodně a značné. a není to nijak překvapující: každá kvalitní věc chce hodně a dobré práce. to věděli již naše babičky. "nejsem tak bohatá, abych si mohla dovolit kupovat levné věci." jenže spousta lidí chce nesmysl: kvalitu za nic.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: To je pravda, ale mě by zajímalo, jak si to představuješ ty. Tímhle se oháníš pořád dokola - já mám právo, ty nemáš právo, já, já, já - jak si představuješ PROSAZENÍ toho práva? Je to, jako bys křičel na holuby - vy nemáte právo lítat, když je lítat ilegální - nebo když nelítám já. Pověz mi, co bys chtěl udělat - každého, kdo si stáhne knížku a nezaplatí, zastřelit? Zavřít na doživotí? Nebo mu zabránit ve stažení zrušením internetu? Zavedením přísnější kontroly? Povídej. Nazývat druhé zlodějem je totiž tak snadné...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    WITTGENSTEIN: No ale zato ti nabídnou u Vietnamců prošlou šunku za třetinu ceny a v Ikeji poškrábaný stůl za půlku - a taky jim to nepoškozuje stavovskou čest, přece. Normální byznys.

    FIN: No ale o tomhle by přece měl rozhodovat hlavně autor, už jsem to jasně napsala. A v závislosti na jeho postavení to pro něj může být výhoda nebo handicap. Zavedení nebo přímo slavní autoři beletrie se na to samozřejmě vykašlou, protože tím můžou jenom ztratit, ale oni zase mají výhodu, že už mají své jméno a své čtenáře a jejich knihy se prodají stejně, i když budou drahé. Začínající autor naopak může vést cenovou válku, vydávat betaverze (s čímž by se čtenáři prostě naučili počítat) bez korektury, redakce a vysázené nějakým automatickým strojem a doufat, že si časem to jméno udělá a bude mít šanci vydat knihu, která se mu aspoň trochu vyplatí. To uleví nákladům nakladatele, takže toho bude moct paradoxně vycházet mnohem víc. Usnadní to vydávání knih vlastním nákladem. Podpoří to českou literaturu, protože ta překladová bude automaticky dražší kvůli nákladům na překladatele. A jo, celkově klesne formální úroveň literatury, nad čímž se za pár desítek let už nikdo ani nepozastaví, stejně jako po tom vynálezu knihtisku.

    BOUCHI: No však právě. Manuál na něco většinou píše autor-odborník a faktické chyby si zvládne pohlídat sám. A o ty pravopisné v tomhle případě prostě nejde.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: kromě toho, že to je zhola marná debata - podstata lidská je samozřejmě přesně taková, jak níže zkonstatovala mountbaten
    [ MOUNTBATTEN @ Autorské právo v 21. století ]
    KLDR
    KLDR --- ---
    koukam nic nového ,FIN stale shaní prachy na chleba ,kopie je krádež .posune se to tu někam dál ??zatim se objevují stale nove argumenty proti tobě a ty stale opakuješ to same...jak dlouho to muže vydržet...jako politika dobrý.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BOUCHI: Dobrý příklad. Rozdíl je ale v tom, že lidé nejsou přesvědčeni o tom, že jde o stejnou či lepší kvalitu. U ukradeného uměleckého díla však jde o 100% totožný produkt a lidé to moc dobře vědí. Pokud by lidem z kohoutku tekla Mattoni, tak by si balenou koupili jenom tehdy, když by na něco potřebovali pet lahev.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Co je podle vás cílem autorského zákona? Jaké dobro se snaží konat?
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: omyl. správně je "bude čelit riziku, že se neprodá". což jsem včera řekl x-krát. a ty pořád nemáš právo mu to ukrást - ty máš právo si to nekoupit a třeba doufat, že si vás to nekoupí tolik, že krachne. vyřešeno.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Pak bude čelit riziku, že se "dokonalé verze" prodá méně nebo na ni prodělá. Je to prostě otázka rozhodnutí a volby. Když lezeš na horu, taky musíš zvážit, jestli chceš být za frajera, co tam vyleze bez kyslíku a s konopným lanem nebo se všemi vymoženostmi - ale nemůžeš čekat, že ti bude pořád někdo držet pod zadkem síť. Ty chceš JISTOTU - všechno mít, nic nedat a říkat tomu spravedlnost. Jenže jistota neexistuje.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    MOUNTBATTEN: tak tendence "autor si nemuze rozhodnout sam" snad v tehle diskusi nebyly.
    Nicmene CC je vhodna prave pro ty pripady, kdy autor neresi redakci a korektury a pusti sve dilo ven jen tak (anebio mu s tim pomuzou kamaradi zadarmo). Protoze pokud se maji redakce a korektury zaplatit a nezaplati si je autor, tak ten, kdo je zaplati (treba nakladatel) asi vetsinou nenecha autora uvolnit dilo pod CC.

    PATISLAV: Nikdy nic neni uplne zdarma. Ale OK, tak si tam dej "kdyz se rozhodnu zivit se prodejem balene vody, prestoze ji maji lidi z vodovodu skoro zdarma a mnohdy ve stejne ci lepsi kvalite". Zvlastni ze ten byznys s vodou funguje.

    ARGANNAH: jazykove chyby v navodu se prezijou, horsi jsou v prelozenem navodu ty fakticke.
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: Proti stavovske cti nic nemam. Vadi mi tvrzeni musi to byt drahe, protoze NASE naroky na kvalitu jsou dulezitejsi nez vase.
    FIN
    FIN --- ---
    ARGANNAH: ale ano, tohle všechno chápu (i když spíš nechápu, ale připouštím). ale co když se autor, byv perfekcionista, rozhodne, že prostě nechce. že chce do světa vypustit hotové dílo bez chyb (ideálně) a udržovat si dobré jméno někoho, kdo nejen vymyslel zajímavý děj, ale taky vydal vypulírovaný produkt bez chyb. a tak prostě "protoverze" za páďo nebude.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIZI: Sorry, jdi si prosím najít do slovníku heslo "stavovská čest". V Albertu ti taky nenabízejí levnou mouku s červy, i když by sis je doma mohl s trochou práce a sítkem oddělit.
    FIN
    FIN --- ---
    aha. nuže, co jsem chtěl říct, je, že takové právo má samozřejmě každý. právo, nikoliv záruku, slib a jistinu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ARGANNAH: "A hlavně, pokud mu to opravdu vadí, má šanci zaplatit si opravenou verzi."

    Proč by měl někdo investovat peníze do opravené verze, když už vydal neopravenou verzi zadarmo? Nenávratná investice.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ARGANNAH: Nedivil. Myslím, že obě skupiny (puristi i nepusristi) jsou dost velké, ale nakladatelé se ohání většinou jen tou jednou.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BOUCHI: "kdyz se rozhodnu zivit se prodejem rucne vyrezavanych drevaku a nenajdu dost lidi kteri je ode me budou kupovat, tak se tim holt neuzivim."

    Relevantní srovnání je to jen tehdy, když se svou činností nemůžeš uživit i přesto, že lidé nemají totožnou alternativu zdarma. Pak je chyba jednoznačně v tom, že o tvůj produkt buď není zájem vůbec anebo není zájem za danou cenu. Argumentovat ale tím, že výrobek není konkurenceschopný vůči gratis variantě, to už by bylo trochu přes míru, ne? Vůči gratis variantě totiž není konkurenceschopný žádný výrobek.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    dobry nastroj, kdyz potrebujete pouzit nejaky dilo do svyho. Trebas hudebni podklad. Vhodnou fotku na plakat. Obrazek na sperk...* :
    CC Search
    http://search.creativecommons.org/

    *: jako prakticky priklad to davam studentum, pze vim, kolik holek resi, ze chcou delat sperky, kde je zality nejaky obrazek. A ktery mohou pouzit? Z CC kazdy, co povoluje komercni uziti a modifikaci dila
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam