• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    FIN: kdyz odhlednu od literatury, kde je situace imho dost specificka a podivam se na to treba z pohledu hudebniho, filmoveho nebo herniho prumyslu, tak imho distribuce predstavuje jeden z problemu....a imho jsou tohlavne zajmy tehle molochu, co paskvil jako ACTA haji. Jsou to prave distributori, kdo sroubuje ceny, aby si mohl dovolit jinak ztratovy produkty a celkove masovou produkci, ktera mu umoznuje drzet se pri zivote. Vysroubovany ceny a neschopnost zarucit kvalitu je imho jeden z duvodu, ze si lidi radeji nejdriv vec stahnou nez si ji nasledne poridi.
    FIN
    FIN --- ---
    dodatek k

    a) proč? námitka důvodová. proč bych měl? mám tu možnost - ale mám taky možnost tuto agendu předat k agentuře, která se tím zabývá, a to je mé právo. kdyby - kdyby je tu důležité slovo - jsem bez mezičlánku vydělal víc, ještě pořád by to bylo mé právo (to nechat na agentuře) a taky (pozor!) má škoda, že si krátím peníze.

    nemluvím vůbec o tom, že abych si sám všechno zvládl - smlouvy, licence, dohadování, výpočty, plánování, dozor nad výrobou a další - musel bych bejt děsně inteligentní superman s dnem dlouhým přibližně 80 hodin, abych během let vystudoval asi 10 škol v deseti oborech a pak to konečně všechno zvládl zajistit a udělat a uspět sám.

    což je taky blbost. ani překlad a tlumočení a korektury jazykové a editorksá práce nejsou totéž - a to to vypadá tak hezky podobně - a leckdy lidé, co výborně zvládají jedno, nemohou dělat druhé.

    a já bych měl zastat organizaci??? to můžu jít rovnou zametat.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    REINITA: ani ne, takove tvrzeni bez dukazu... Celkovy obraz nemam, ale co se IT tyce, tak patenty a ruzne monopoly rozvoji dvakrat neprospivaji. Firmy utraceji miliardy za pravniky, misto aby je daly do vyvoje. Tam co maji SW patenty tak clovek aby se bal neco vyvinout, protoze velke firmy si patentujou kazdou ptakovinu (teda ony jsou hodne, obvykle te nerozmaznou hned, pockaji jestli nahodou nevyrostes, aby z tebe bylo vic penez). Temer monopoly typu MS udelaly svym stylem fungovani tolik skody, ze to pekne neni, a vesele skodi dal...
    KLDR
    KLDR --- ---
    FIN: oki když to hazíš na jiné ,tak si nestěžuj že za to máš malo ..domluvil sis spatný podmínky ..tvoje chyba


    a to druhe ..ja vím že tvuj argument stojí na přesvědcení ze lide nebudou ochotni platit ani naprimo i male častky.

    ja si to nemyslím ..já bych to delala. a myslím že spousta rozumných lidí pochpí že
    si radši stahnu albul za 100-200 czk nez koupim cd za 500-800czk
    věřím že kdyby se tomu dal čas i lidi by to reflektovali ...
    takže nevychazej jen z výsledku z diskuzi s lidma který stahujou na černo

    myslím že i ty mas dost znamých který by to delali??
    a nebo ne??
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    FIN: "mám tu možnost - ale mám taky možnost tuto agendu předat k agentuře"
    jedna namitka - AFAIK jsou nektera prava povinne kolektivne spravovana ze zakona a jako autor to zmenit nemuzes. Tj. nemas moznost rict "zadnou prizivujici se agenturu nechci, vsechno si ohlidam sam" - bude za ttvoje veci inkasovat penize tak jako tak a pokud se u ni nezaregistrujes, rozda je tem registrovanym.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Helemese, zázraky se dějí - první věc, na které se shodneme. :-)
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: a prostituka, věř tomu, ráda odvede obolus bordelmamá, aby si pěkně vydělávala v teple v bordýlku a nechytila zánět váječníků na studené ulici. a dost možná ještě pořád radši než si platit celý byt.
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: "at si umelci vykašlou na organizace a najdou si zpusob jak dostat svoje věci mezi lidi sami "

    dvě námitky:

    a) proč? námitka důvodová. proč bych měl? mám tu možnost - ale mám taky možnost tuto agendu předat k agentuře, která se tím zabývá, a to je mé právo. kdyby - kdyby je tu důležité slovo - jsem bez mezičlánku vydělal víc, ještě pořád by to bylo mé právo (to nechat na agentuře) a taky (pozor!) má škoda, že si krátím peníze.

    b) jak? námitka praktická. jak zde od včerejška mnohokrát zaznělo, obávám se, že ty a mnozí další nemáte dobrou představu, jak nemožné anebo obtížné a taky time-consuming to může být. pomineme-li námitku principielní (1), totiž skutečnost, že to je jen jedna z možností a já si můžu vybrat (stejně jako ty si můžeš vybrat: koupím si toho autora / nekoupím, syčáka, živí systém), tak když si projdeš debatu zpět a pozorně prostuduješ jen příspěvky objasňující obtíže a nutnosti procesu výroby hudby, knihy atd. hned ti začne být jasné, jak naivní a v podstatě nesmyslný požadavek to je.

    představ si, že pekárně seberu auto, aby nám nezasmrádl vzduch, se slovy "tak si ty svý rohlíky dostaňte mezi lidi, když je chcete udat, než ztvrdnou" - to by ti dávalo smysl?
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    PIZI: ale v dnesni dobe, predevsim v USA, diky patentovym trollum a zneuzivani patentovych zakonu, jakykoli vyvoj prodrazuji, pouzivaji se jako zaminka k niceni konkurence, predevsim malych startupu, ktere proste nemaji penize na to, aby se branily... Ac patenty jako myslenku povazuju za vicemene dobrou, minimalne americky system je v soucasnem stavu takova divocina, ze by bylo lepsi ho zrusit uplne. O okazale ignoraci patentu v nekterych zemich nemluve.
    Uz ted jsou nekteri, treba Muskuv SpaceX, ktere schvalne nepatentuji a radsi zachovavaji jako sve tajemstvi.
    KLDR
    KLDR --- ---
    GANDHI: já myslím že by to šlo pravě přes ten net ..jen tomu dát nějakou formu řád ...a hlavně trochu času po tom co se odstaví ty pijavice který vysavaj z autorů jejich invenci a z lidí za to peníze ..

    to je jako proč platit poplatek bordelmama kdyz stejne praci prove prostitutka a ona ti je vlastně jen nabídne .

    omluva za drsne prirovnaní
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    KLDR: at si umelci vykašlou na organizace a najdou si zpusob jak dostat svoje věci mezi lidi sami
    a pak už nebude důvod aby za vaše práva nškdo schovával cenzuru
    na tomhle je kus pravdy, bohuzel to ale tak proste neni...koneckoncu o tom, uy tu nekde dole FIN mluvil
    PIZI
    PIZI --- ---
    REINITA: Ne. Ukázalo se maximálně, že patenty vývoj nezastaví. Vývoj probíhá i s patenty. Zda by bez nich probíhal pomaleji (patenty pomáhají), nebo rychleji (patenty škodí), to se neví.
    KLDR
    KLDR --- ---
    FIN: tak argumentuj piratům ...ja obyčejný člověk za to nemůžu ale ACTA se nevzthuje jen na piraty ale na všechny lidi .

    tak to je a řeším to v danem kontextu věci ,tam to speje a nebudu se tvárit že to tak možna nedopadne .pak bude pozdě .

    je mi líto že nas chtějí cenzurovat a aut. prava jsou tou zaminkou .
    takže je nutno to vidět v širším kontextu než vas umelcu .

    at si umelci vykašlou na organizace a najdou si zpusob jak dostat svoje věci mezi lidi sami
    a pak už nebude důvod aby za vaše práva nškdo schovával cenzuru .

    a tak to prostě je .
    KLDR
    KLDR --- ---
    PATISLAV: no když jsme se už shodli tak když šmejdi tak jsou stejný všude ..naše prava nemuzeme vymoci ...takže tim to končí

    ten zbytek co se tu chystá je hnus a osobní svobody poctivých lidí jdou do háje .
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: co celou dobu nechápeš na "to přesně ti autoři taky nechtějí, ale zároveň a taky prostě nechtějí, abyste se nekontrolovaně užívali jejich dílo nikoliv na základě jejich souhlasu/nesouhlasu, a omlouvali si to odporem proti actě"?
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    PATISLAV: V hypotetickém 100% příkladu, kdy zcela jistě VÍM, že člověk, který si knihu ode mě stáhl, přečetl a nekoupil, nemám problém říct - to je zloděj. S tím souhlasím, ale to bych musel říct jmenovitě - Franta Novák, co si stáhl, přečetl a nekoupil mou knihu je zloděj! Nemůžu ovšem TOTÉŽ říct obecně na všechny, jako to tu někteří dělají - a proto taky nemůžu říct, že kopírování je krádež, ani to srovnávat s kradením v obchodě.
    REINITA
    REINITA --- ---
    BORGDOG: to je druhá věc.

    SHINIGAMI: ok, velmi podstatně zpomalil. spokojenost?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    REINITA: což je velmi dobrá připomínka. Podívejme se, jak kultura "vzkvétá" v zemích, kde autorské právo neexistuje nebo není vůbec nijak vymahatelné.
    KLDR
    KLDR --- ---
    GANDHI: co je odborného na tom abych pochopil že mi někdo bude kontrolovat PC pod zaminkou ochrany práv kohosi ,koho jsem nikdy nevidel ,neslyšel a nečetl a nikdy nebudu ..
    pro jistotu zkontrolujem všechny

    to je cenzura ...omlouva za neodbornost všem dokalým zde na diskuzi .
    už je to jako včera..dojdou argumenty tak si budeme hrat a IQ tykve a vy nejste nic a ukažte co jste dokazali .
    REINITA
    REINITA --- ---
    PIZI: dobře, tak jinak - ukázalo se, že patentová ochrana pokroku pomáhá. v praxi. v realitě. naší. v rozvinutých zemích.
    a pak tu máme státy, kde to tak nefunguje. a to jsou některé rozvojovky.
    na to není potřeba mít stroj času.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam