• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: No, já pokud to je třeba za těch 10 Kč a je to kniha z "mé sféry zájmu", tak je otevřu a často i koupím. Kdyby byly za stovku, tak kupuji jen ty, které mne opravdu zajímají.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALRAUNE: urcita vrstva lidi jsou sberaci. Je to podobne jako kdyz si kdysi nahravali kde co z TV a pak to "meli" a mohli napr. fungovat jak Ten, co ma Vsechny filmy (muze pujcit).

    Kdyz jdes kolem publikace a nestahnes si ji dneska, zitra uz tam nemusi byt. To je celkem jasny.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    JIXIPEN: No, já to dělám taky... ale jakmile by ty knihy byly byť jen za deset korun, tak si je nevezmu a zpravidla je ani neotevřu, vyjma dětských. Prostě, vychází mi z toho nulový prospěch pro kohokoli, jen zbytečné tahání dat. Je to jako kleptománie :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHINIGAMI: v cem je rozdil pausal OSA/pausal netflix? (jak funguje netflix?)
    NYX
    NYX --- ---
    ALRAUNE: Tak pokud uz nekdo plati pausal, mel by mit rovnou pristup do sluzby, z ktere bude stahovat - pak uz zajistit pocitani stazeni problem neni, ne? Nebo ty myslis vybrat pausal a pak nechat cloveka, at si to "nekde sezene" jako to dela doted? To by pak bylo fakticky jen zpoplatneni dnesniho stavu.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Tohle není úplně pravda - jak se kolem toho začnou točit větší peníze, jako se točí kolem OSA a Intergramu, tak to skončí, jak to je teď - OSA má jako režii 1/3 vybraných peněz a pořád jen hledá, kde by koho ještě mohla "stáhnout" o prachy. Bohužel tohle jde dělat špatně tak, aby to nebyl monopol. A pokud je to monopol, tak nefunguje "zastupujeme jen ty, co se k nám upíší" - OSA by nejraději začla zastupovat zase zpátky všechny hudebníky na všech koncertech. Ona 1/3 jako režie a zbytek vrátíme jsou opravdu moc hezké peníze.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: No a jak to stažení a následnou platbu ošetříš? Nechme teď stranou různé darovací čudly na stránkách autorů, protože to je z hlediska praxe nepoužitelné.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SHINIGAMI: K poslední větě: není to zlo, jen extrémně nepraktický způsob financování další knížky. Náklady jsou jisté, ale ten výnos velmi, velmi nejistý. Notabene třeba u překladatelů,
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ALRAUNE: Mno, s těmi "knížkami u kontejneru" - každou chvíli na nějaké akci dostanu knížku zdarma, sem-tam se u nás v domě objevují knihy k rozebrání, ledaskde najdu též knihy zdarma nebo za pár korun - pokud to alespoň od pohledu vypadá zajímavě, tak si to často vezmu. Teda teď méně, protože mě chlap honí, že je knížek doma moc, ale pořád funguje, že je můžu odvézt do svého bytu, kam se pořád ještě něco vejde. Obecně to vnímám hlavně jako problém prostoru než jako problém toho, zda si je vezmu či nikoli.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: kdybys tohle vztahla na nakupy a lidi zacli kupovat jen to, co opravdu potrebuji, tak se nam zhrouti hospodarstvi hele;). Lidi se nechovaji logicky, na netu lezi volne pristupna data, tak je stahuji, a je jedno jaka data to jsou, jestli noviny, fora, porno, knizky, filmy... No co, ze uz ma doma plnej disk filmu, stejne potesi pridat dalsi do sbirky kterou nikdy neuvidi. Stejne jako nekdo nelogicky sbira kameny, tacky z hospod, krabicky od sirek nebo si koupi desaty lodicky stejny barvy;).

    ALRAUNE: Jop. S tim ze spis nez pausal typu OSA bych radsi videl pausal typu Netflix ap. Dopadlo by to tak, ze stahovat se bude dal, ale min, vetsina lidi si rada zaplati dve kila mesicne za neomezeny koukani na serialy a filmy a poslouchani hudby a knizek a vsichni budou spokojeni. Teda vsichni ne, stavajici distributori nebudou moct dal prodavad placku za litrik a budou rvat jak je to spatne. Pokud by se k tomu narovnal stav ebooku, aby tolik neomezoval a pridaly se nejake ty mikroplatby typu stahnu, libi, poslu petku, tak by to bylo pokryte dost dobre.

    Stejne nechapu, proc je takova averze k te platbe za precteni stazene knihy. Kdyz si ji stahnu a libi se mi a pujdu do knihovny, je to OK. Stazeni s naslednou, radove vetsi, platbou za precteni je ZLO.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Pořád mi připadá, že je lepší, když tohle bude spravovat nějaká společnost typu "svaz", než podnikatelský subjekt, protože tam si jako malá ryba dobré podmínky taky nevyjednáš.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Bude to forma "OSA výpalného", jinak to imho udělat nejde. Reálně zajistit, aby dostal každý podle počtu stažení, nebo shlédnutí aspoň přibližně, to myslím není technicky reálné zajistit.
    Jestli přijmeme premisu, že je normální stahovat a stahuje v podstatě každý, kdo má net... pak to "výpalné" zas tak nespravedlivé nebude. Jde spíš o vnitřní fungování organizací. Já proti koeficientům z Dilie nic nemám.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Souhlasím. Také bych neměl námitek vyřešit to podobně. Problém je spíš v tom, jak to realizovat "prakticky" (u knih bohužel asi těžko), aniž by se to nezvrhlo do nějaké formy "OSA výpalného."
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Z celé debaty mi vychází jediný závěr... cesta různých paušálů a autorských odměn z toho. Já stahuju málo, ale celá naše rodina koexistuje s youtube. Já to používám jako rádio, dcera a partner jako televizi. Zaplatit poplatek za to, že mám přístup k sekci, kde je placený obsah, by mi připadalo celkem logické a ne nepřijatelné.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ALRAUNE: Jo, to je přístup "rozumného dospěláka," který teď už taky praktikuju, bohužel k němu se člověk musí dopracovat. :-) Pamatuji se, že když ebooky začínaly, stahoval jsem bezhlavě kde co jenom proto, že to bylo a že jsem měl strach, že za týden už to tam nebude - a přece to nezabralo místo, jsou to jenom soubory a jednou to URČITĚ všechno přečtu. Hubba bubba. Přečetl jsem toho zlomek, zbytek časem smazal a leccos se mi ještě leckde válí, o čem mám celkem jistotu, že to už nikdy číst nebudu. :-) S poslední větou ovšem stoprocentní souhlas.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: No a není logické to, co nechci číst prostě nestahovat?Ano, nezabere to místo a domů si člověk taky nenatahá všechny knížky, co najde u kontejneru.

    A jasně, že mám taky doma pirátské ebooky, ale fakt stahuju jen to, co si chci přečíst a po pravdě, hlavně to, co už jsem někde četla a nemůžu to doma najít. Bratr taky stahuje, jenže taky hodně nakupuje, v papíru. Já dokážu pochopit a tolerovat "stažení v dobré víře", tj. stáhnu, kouknu, líbí, tak něco koupím. Netoleruju přístup "mám právo na stažení čehokoli a polibte mi prdel".
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    JIXIPEN: Jasně - a tím jsme zas u problému "stažení či zkopírování vs. užití či reálná škoda."
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    Nevím, jak vy, ale já mám doma mnoho tištěných knih, které jsem si koupila sice za účelem přečtení, ale nikdy nepřečetla (a dle diskusí s přáteli nejsem sama). Je mnoho, mnoho zajímavých knih, které se dají koupit, méně času na jejich čtení. Jelikož je nejenom nedostatek času, ale i místa, tak nyní již co se týče fantasy kupuji takřka výhradně české autory prostě proto, že tím podporuji kamarády. Dále sem-tam koupím knihu v antikvariátu (je-li to za pár korun). Když něco nechci mít doma, tak si to půjčím.

    A k tomu přichází e-knihy, filmy a podobně - za celý život jsem přečetla asi jen 3 knihy na počítači, čte se mi to blbě, blbě se tam dávají záložky. Jedno byl Harry Potter amatérský překlad, když Albatros vydal český překlad asi půl roku po Rowlingové, druhé byla Ave, čarodějka na zabití, kterou jsem si koupila, někomu půjčila a není (a byla jsem dost zoufalá, protože jsem měla chřipku a nemohla vylézt z postele, jak mi bylo blbě a chtěla jsem nějakou fakt oddechovku) - a třetí byla Psí zima od Alraune, kdy jsem měla za týden přednášku o české fantasy a chtěla jsem ji tam zahrnout. Pokud chci něco číst, stačí mi sáhnout do knihovny případně se poptat, ono to někde v papíru je.

    Přitom na disku mám plno e-knih i filmů. Když "jde kolem mě" nějaký film, tak si ho stáhnu. A pak ho mám dokud nerozhodnu, že ho smažu, protože na to fakt koukat nebudu - nebo dokud nenakouknu. Knih mám na disku hromadu, protože táta (který mimochodem má doma knih, že se to nevejde do třípatrového baráku) nadšeně stahuje, co kde potká - a sem-tam mi něco nakopíruje.

    Pokud mi e-kniha zabere na disku méně místa než nějaká pitomost v ppt nebo pomalu míň než pár fotek, tak proč si ji nestáhnout, když "jde kolem mě". Stáhnu.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Plus, přidám ještě něco. Pojďme si nalít čistého vína - kdo tady si NIKDY během dejme tomu posledních 7 let (neříkám "za celý život" protože to by bylo nefér - jako děti nebo teenageři uděláme spoustu konin, které už neopakujeme) nestáhl nic autorsky chráněného? Asi jedinou knihu, ani jedinou mp3 písničku, ani jediný film nebo epizodu seriálu, ani jediný počítačový program - NIC. Může to tu o sobě někdo říct? Nemyslím tu otázku jako projev alibismus či výmluvu typu "dělají to všichni, tak proč ne já." Když všichni začnou střílet a skalpovat Indiány, není to důvod, abych vzal pušku s nožem a šel na ně taky. Ovšem ze strany odpůrců stahování zde už padly takové výroky, že je podle mě na místě se zeptat - jste OPRAVDU takoví, jací chcete, aby byli ostatní??? Opravdu jednáte BEZ VÝJIMKY podle měřítek, které zde nastavujete?

    Jinak s tím, co napsal FerryH níže vcelku souhlasím. Jako autor jsem vůči stahování o dost kritičtější a fakt velmi dobře rozumím ALRAUNE, přesto v hlavních bodech MÁ podle mě pravdu. A přirovnání jako taková nejsou špatná. Mnohdy pomůžou věci líp pochopit, pokud se na nich nelpí příliš doslova - ovšem toto SIRLOON je ubohost, která si nezaslouží ani komentář, natož odpověď.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ALRAUNE: to samozrejme vim, ale bavime se o soucasnem a minulem ..a z toho se pak muzem odrazit dal jako ze startovaci cary porozumeni ...
    a ja mam prave ten dojem, ze v tohle je zasadni problem celeho toho flame...

    chapes? pokud pochopi jedna strana druhou, tak po ni nebude chtit, aby kupovala neco co NECHCE cist ... neco co uz budto davno cetla nebo cist ani nikdy nechtela...
    jen proto aby se neco koupilo... no fuj! ebook neni artefakt do knihovny ... nezamenovat!! ebookem se jen tezko bude nekdo "kochat" a brat do ruky s pocitem majetnicke pychy... to JE absurdni predstava... :)) NEPODCENOVAT tento rozdil!!

    takze se pak konecne dostavame k dulezitemu: az bude dostatecne nasyceny trh muzem se odrazit ode dna...a narust kupovanych ebooku konecne zacne byt zajimavy i pro nakladatele ...a naopak take pro ctenare...
    do te doby nam proste nechte nase ebook archivy piratske... howk...

    papirove bychom si stejne nekoupili a ani nepujcili... a nic na svete nas uz nedonuti se k papirovemu standardu vratit.

    ovsem varovani z prodleni: jde o to abychom si v tom "piratskem raji" moc nezvykli... ale to je zas na distributorech a nakladatelich... ne na nas... to ctenar ebooku neovlivni...

    ja se obavam ze urcite procento ebookaru jste vy autori, nakladatele a distributori uz proste ztratily a smirte se s tim... ebookari svou sbirku ebooku vyrabeji na kolene z papirovek uz vic jak deset let a marne cekali, kdy to nebudou konecne muset delat sami pro sebe a pratele stejne postizene... mnozi uz si na to delani si sami, tak zvykli ze uz pro ne neni cesty zpet... opravdu si myslite, ze oni za to mohou? neni to hledani zastupneho problemu, svadet to na ne? ...

    ja se obavam, ze pokud bych nekde hledal u nekoho vinu za soucasnou situaci, nehledal bych ji u tech pravovernych ebookaru ... nekdo tady podcenil situaci a stale podcenuje... a ty to vis! zkus se podivat kolik nakladatelu te tve zanrove oblasti opravdu vazne uvazuje o tom ebooky v masivnim meritku delat ... dva ? tri ctyri?
    kolik titulu mesicne? dva tri ... deset? opravdu to muze uspokojit to vetsinove procento z tech odhadovanych 100-150tisic majitelu ebook ctecek u nas ?
    objektivni problemy s pravy a moznosti vydat vice ebooku a ekonomicke ztraty z toho? ano vim o nich!
    to vsak stale neuspokoji ctenare a urcite mu to nezajisti "co na cteni" ... je to jen on s prekvapenim zjisti, ze musi jit k piratum aby mel co cist...
    atd atd...

    proste NEHLEDEJME UZ sakra vinu jen na tech ebook ctenarich a piratech... ze?? ti se jen prizpusobi ... a v tom uplnem zacatku na samem startu kazdeho majitele ebook ctecky bych v zadnem pripade nemyslel, ze to koupil s tim, ze bude mit zadara knizky a bude to piratit jak na bezicim pasu!... to snad takhle ubohou debatu vezt nemusime...
    je nam snad kazdemu jasne ze TAKHLE to neni! k piratskemu ebooku se obrati vzdy kazdej z tech normalnich sosacu AZ ve chvili kdy proste NESEZENE do ctecky to co chce cist - jinde nez u tech piratu...
    tohle je take jeden z tech "startovnich bodu" ... nezapomenout!!
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    FERRYH: bohuzel sem nestudoval fildu ani jinou podobne zamerenou skolu, ale elektrotechniku a tam sme se ucili veci prirovnavat, aby to i ti zabednenejsi chapali...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: Zvýšení nabídky legálních ebooků je imho prostě jen otázkou času. Z praktických důvodů to prostě nejde hned. Když je poptávka, vytvoří se i nabídka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam