• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORKolapsy komplexních společností
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    nemůžu si pomoct, tohle patří sem :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vodní zákon - č. 254/2001 Sb. - Aktuální znění
    http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-254

    § 3
    Práva k vodám a právní povaha vod
    (1) Povrchové a podzemní vody nejsou předmětem vlastnictví a nejsou součástí ani příslušenstvím pozemku, na němž nebo pod nímž se vyskytují; práva k těmto vodám upravuje tento zákon.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    možná se pletu, ale zahraniční investoři koupili systém na čištění vody, ne vodní zdroje. Vodní zdroje jsou státní a voda je zdarma. To co platíme Veolii a spol je to vyčištění
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: ten článek vychází z nedostatečných informací. Všeobecně se očekává nedostatek vody a její vyšší cena. Proto firmy jako nestle kupují vodní zdroje. U nás třeba vodní zdroje zkoupili hodně zahraniční investoři, hlavně z Francie.
    Budovat funkční ekosystémy, s tím se nedá nesouhlasit, ale takové systémy by museli být produkční a z krátkodobého i dlouhodobého ekonomické. Nemá cenu vymýšlet perfektní systémy, pokud nemají šanci na přežití.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: je to sebevrazedna stupidita. misto toho, abychom budovali funkcni ekosystemy, tak zdimame posledni zbytky a jen odkladame kolaps za hranici pristi ucetni uzaverky, aby letos jeste byly odmeny ..
    Svět trápí nedostatek vody. Ohrožuje zdraví populace i zemědělskou výrobu
    http://byznys.ihned.cz/...0-svet-trapi-nedostatek-vody-ohrozuje-zdravi-populace-i-zemedelskou-vyrobu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: když římani přišli do Maroka vykácely tamní lesy, bez obnovy a zásadně tak změnili ráz krajiny. Dnes se podobně chovíme k půdě, ta pak váže meňě vody, je více ohrožena erozí, rozstliny suchem, případně města povodněmi.
    V "Potraviny na cestách" tvrdili, že v Egyptě pěstují brambory tak, že tahají vodu z podzemních neobnovitelných zásob a rozlévají ji, obohacené o umělá hnojiva do písku. Jsou pak údajně největšími exportéry brambor na světě. Pak jim nemá ta voda ubývat
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    a tady je ta mapa. koukam, ze Francie na tom neni moc dobre, ale CR je asi za vodou :)
    New NASA data show how the world is running out of water - The Washington Post
    http://www.washingtonpost.com/.../06/16/new-nasa-studies-show-how-the-world-is-running-out-of-water/
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    opět o vodě
    Světu docházejí zásoby podzemní vody, ukázaly záběry NASA - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...vycerpane-zasoby-vody-fu7-/zahranicni.aspx?c=A150626_230544_zahranicni_aba
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Kvůli pitné vodě jsou lidé v Nepálu schopní zabíjet, varují humanitární organizace – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...-vode-jsou-lide-v-nepalu-schopni-zabijet-varuji-humanitarni-organizace.html

    IRIN Middle East | SYRIA: Drought pushing millions into poverty | Syria | Early Warning | Economy | Food Security
    http://www.irinnews.org/report/90442/syria-drought-pushing-millions-into-poverty
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Overpopulation, overconsumption – in pictures | Global Development Professionals Network | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...twork/gallery/2015/apr/01/over-population-over-consumption-in-pictures
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pamatujete na ten vtip, jak na Sahaře vypukl socialismus a začal se tam dovážet písek? Skutečnost je hrozivější - v dnešním světě se prý vedou války o písek!!!
    Sandwars: the mafias whose illegal sand mines make whole islands vanish - Boing Boing
    http://boingboing.net/2015/03/26/sandwars-the-mafias-whose-ill.html
    The Deadly Global War for Sand | WIRED
    http://www.wired.com/2015/03/illegal-sand-mining/
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: ja bych u toho Gatese i veril, ze chtel nasytit africanky geneticky modifikovanymi potravinami vyrabenymi v licenci obri korporace, protoze takhle je nauceny uvazovat. ted by si mohl uvedomit, ze je potreba naucit ty africanky, aby si to pestovali doma sami a dat jim k tomu pokrocile nastroje. snad uz i on chape, ze to posledni ,co by potrebovala vyprahla africka puda, je roundupove zemedelstvi :)

    nenapada me lepsi reseni, nez to zkusit alespon na malem kousku planety udelat dobre, tak je to asi na nas. a lepsi podminky si snad ani nemuzme prat :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: Bohužel to je taky člověk co investoval do GMO. Vodu máme jen jednu, měli by sme být hlavně zodpovědnější v jejím neznečišťování.
    Problém je, že zvyšující se normy ve "vyspělém" světě jen kolikrát odsouvají výrobu jinam(známí případ, kdy se v Africe pěstují rostliny pro květinářství v Evropě, kde se díky tomu kontaminuje jediný zdroj pitné vody pro široké okolí chemkou).

    Příroda nezná odpad, to je lidský konstrukt.

    Problém je v tom, že kolikrát dobrý nápad je naprosto překroucen. Vem si že u nás postaviny mega -spalovnu na slámu. Slámu vozí odkuď to jde, dokonce až ze Srbska. Továrna patří Janouškovy mimochodem. EU platí tak co by ne.
    Je to postaveno na místě kde stála textilní továrna, ta továrna co byla zavřena když už nebyla schopná konkurovat továrnám v Číně a Bangladéši.
    Dala by se tu v kraji rozjet třeba výroba konopného oblečení- je tu ještě dost lidí co jsou vyučeni pro textilní výrobu. Konkurovat kvalitou, místo kvantity.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: jj ono se rika, ze neexistuje odpad, jen neefektivni procesy :) treba tohle vypada hodne zajimave
    Watch Bill Gates Drink Water That Was Sewage 5 Minutes Before | IFLScience
    http://www.iflscience.com/...and-medicine/watch-bill-gates-drink-water-5-minutes-after-it-was-sewage
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nemyslím, si, že to bude rychlá změna, myslím, že úpadek začal už někdy v 60. letech.
    Pokud jde o energii, máme spoustu rezerv, co nejsme schopni využívat.
    Vemte jen kolik zdrojů mělo vybudování současného kanalizačního systému, tam splachujeme obrovké množství organického "odpadu". Pokud by byl systém optimálně nastaven, tak by se z toho získávat energie ve formě bioplynu a spoustu organické hmoty pro naše pole.
    Dlouhou dobu jsem si říkal, že kompostovat "lidský hnuj" je hloupost a do jisté míry nebezpečné. Pak mi došlo, že to je jedniné rozumné co s tím můžeme dělat. Akorát se to musí zabudovat do současného kanalizačního systému. Naopak dnešní stav kdy "kal", buď vozíme na skládky, nebo rozstříkáme na pole, bez kompostování je hloupost.
    Bioplyn využívá 1/3 čínských domácností, je to alternativa k využívání zemního plynu.
    Už je v Praze i čistírna co tím uživí polovinu své spotřeby energie. A tím se dostávám k dalšímu bodu a to, že už jen "likvidace odpadu" biomechanickou čistírnou je hodně energeticky náročná. Alternativa je kořenová čistírna, která pracuje bez energie. U nás se dělají horizontální kořenovky v Rakousku a Německu prý už jedou hlavně vertikální, která je míň náročná na prostor.
    Další věc je produkce biouhlu, tedy zuhelnaťení biomasy a vytváření terra preta- černozemě. Půda pak je vzdušnejší, lépe drží vodu, hnojiva. Pak máme třeba i vermikompost, který pomáhá rostlinám v růstu díky enzimům. Je toho sjednoduše spousta.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: řešení problému v alternativní budoucnosti, kde města nezkolabují, můžeme probírat zde:
    [ Městské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají? ]

    faktem je, že i když budoucnost bude téměř určitě dost šílená a nesrozumitelná, tak v nějaký masivní kolaps v horizontu jedné generace nevěřím. menší katastrofy, nehody, válečné události, teroristické útoky... ale jistě (a obrana proti tomu bude jen záminka, jak tahat lidem peníze z kapes...). spousta dnes rozporovaných popisů světových problémů se stane naprostým mainstreamem (to vlastně už je - kritici mají status konspiračních teoretiků, trochu). myslím tím GO a Peak Oil.

    přesto si nemyslím, že nutně musí napsat kolaps: výsledné řešení bude nejspíš kompromisní, spíše než utopické, ale pořád může být pro většinu lidí přijatelnější, než obdobné kompromisy minulých staletí.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: sveho casu se to trochu reseilo v "odpojeni od sustemu". schaos ma "klub mestske utopie" .. nevim jestli ma cenu rozjizdet dalsi. klidne to hod sem , at to trochu zije :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A co založit diskuzi, kde by se navrhovali řešení ruzných problémů? Něco kde by sme se navzájem inspirovali, zkritizovali atd.? Sem to přeci jen asi nepatří...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: a jak je to s energetickou bilancí takových panelů? Pokud se započítá jejich energetická náročnost, náročnost získávání surovin, doprava z Číny a dosud příliš neřešená likvidace/recyklace.

    Dřevo roste samo...? Ono je s tím taky hromada práce, vysázet to, prorořezávat, sto let čekat, kácet, tahat z lesa, přepravovat, sušit, řezat, štípat...
    Nehledě k tomu, že spalujeme dřevo docela neefiktivně v kotlech a spousta dřevoplynu neschoří protože na to už nemá dostatek kyslíku, což je samozřejmě i v případě uhlí. (Malé tajemství, když dobře schoří dřevo, nevidíš kouř, jen žhavé plyny)

    JAZZZ: otázka je kolik lidí CO2 trápí? Máme spoustu technologií, dokonce máme něco co řeší CO2 a dalším vedlejším efektem je zkvalinění půdy- biouhel. Ale nedá se čekat, že to zachrání svět.

    Máme spoustu možností, nemusíme v domácnostích používat chemii co nám cpou na mytí všeho, od nás až po náš příbytek, nemusíme tím zatěžovat životní prostředí a nakonec i sebe samé. Nemusíme používat na stavbách kvanta betonu, chemické látky, jako v pur pěně, OSB, polystyrenu, PVC...
    Dnes ekologická výstavba vypadá tak, že když tam je slaměný balík tak je vše ok a už se nehledí na tydle věci okolo. Nemluvě o zemělodích, kdy todle vše jede dál, ale když se do betonu dají plechovky a pneumatiky tak už to je přeci ekologické :)

    Otázka vlastně je co nám vadí, poškozování životního prostředí? Rostoucí Co2? Desítky milionů lidí co nedosáhnou na slušné žívobití v Evropě, nebo neschopnost lidí v Africe dosáhnou na potraviny? Poškozování Amazonského pralesa? Dezertifikace půdy?
    Je toho spousta a vše má svoje řešení, ale otázka je jestli to je to co lidí chtějí...
    Možná bych později nadhodil, pár věcí ve světě už používaných, co by se dalo dělat na úrovni obce/jedince.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam