• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPM
    SPM --- ---
    Tiskne tu někdo na ABS džus? Mám trochu džusu vyrobeného rozpuštěným naturálním (bíloprůhledným ABS), několik prvních výtisků jsem sundal prakticky úplně čisté, ale poslední dva už mají vespod nablemcanou bílou barvu (tisknu aktuálně černé ABS, takže je to tam vidět dost). Je nějaký faktor, který ovlivňuje kolik toho džusu zůstane na tom výtisku? Nalejval jsem to stále ze stejné skleničky; sklo na začátku bylo odmaštěné acetonem a potřené koresem. Případně existuje nějaký dobrý důvod dělat ten džus z naturálního ABS místo toho abych si ho vyrobil v barvě, kterou zrovna tisknu (a tím pádem to na tom nebylo vidět)?

    Jo, vím, že odpověď je i kapton, ale po tom co jsem četl příhody, jak to z toho nejde sundat, kapton se roztrhá a musí se to přelepovat znova, tak mě to moc neláká :-)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    AXTHEB: pravděpodobně mu shořelo nějaké vinutí, cukal se na místě, netočil se (omlouvám se za terminologii, moc do elektroniky nevidím), byl testován i po vytažení z tiskárny i ještě v tiskárně... prostě umřel - Rainbof z toho byl tenkrát taky tuším překvapený - nejdříve taky tvrdil, že se to nestává a zkoušel jsem spoustu jiných postupů s "přítelem na telefonu", nakonec se mi na to podíval sám a můj amatérský odhad potvrdil...
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    MICA: dik :)
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    Cus, takovej trosku OT: nevite, kde a za kolik by se dalo neco vyrezat laserovou rezackou z korku podle myho navrhu a donesenyho materialu? (jestli vubec neco takovyho existuje jako sluzba)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MEJLA77: Co se mu stalo?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    AXTHEB: už mi jeden krokový motor na extruderu umřel a to nejsem veletiskař, ačkoliv zrovna tehdy jsem tiskl trochu větší kousky...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Může, ovlivňuje to jestli ti fachá mikrokrokování
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: hádám ale, že množství proudu puštěnýho do motoru na tohle vliv nemá, že?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    No to úplně pravda není, pokud bys přišel na to proč to vibruje tak by to bylo prima, nebo se ti vyšroubujou matičky :)
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: ok, díky :) Beru to teda tak, že pokud nebude mít takovou teplotu, že se pod nim bude tavit tiskárna a nebude to vibrovat tak, že to netrefí vrstvu na sebe, tak je to v pohodě :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Tak zrovna krokovej motor je něco o co se nemusíš bát, pokud ho nevezmeš kladivem tak tě přežije.
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: extruder blok na dotyk citelně vibroval, na tyčích jsem to nezkoušel, zkusím si na ně šáhnout, jak to bude dělat znova. Jinak motorek by měl jet na 32 mikrokroků, takže víc jich z toho už asi nedostanu. Ono ten zvuk jako není tak hrozný, že by se to nedalo vydržet, spíš jsem měl strach, abych nepálil a neničil motor :-)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: Ad vibrace/ bzučivý zvuk - Pokud necítíš vibrace na tyčích, tak ten zvuk může být z toho, jak se ti indukuje proud v cívce motoru - záleží na frekvenci spínání napájení krokáče a pravděpodobně s tím nic neuděláš. Jestli ti tyče vibrují, tak to rozkmitává krokáč a pak bych to chtělo buď zvýšit tuhost, nebo používat jemnější krokování.
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: Rebelix, wade's gear extruder na tom. V době kdy to dělalo přímo ty zvuky jsem se nepodíval :/ jinak to úspěšně drží na hotendu +- 1C.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: Co to je za tiskárnu? + Koukal jsi na průběhy teploty na hot-endu?
    SPM
    SPM --- ---
    tak už mi ten zázrak i tiskne :-) Teď ještě dolaďuju detaily. Vytisknul jsem nějaké malé kraviny vcelku OK. Pak jsem dal tisknout něco většího a při plné výplni plochy se začalo z extruderu ozývat cvakání, kola nadskakovala a na výtisku to vynechávalo (prostě to nervalo filament přes trysku). Vyhodnotil jsem to jako nedostatečný proud do motoru pro extruder (domněnku potvrzovalo i to, že stačilo na kolo položit prst a jemně ho tlačit ve směru otáčení a už to nepřeskakovalo) a přidal jsem napětí na driveru (z 0,09V na nějakých 0,12V, dle mého laciného multimetru, takže ty hodnoty můžou znamenat cokoliv :-) ). To se zdá, že problém vyřešilo (tisknu znova tu samou věc a nevynechává to), ale zase se občas ozývá takový bzučivý rezonanční zvuk, odněkud z extruderu, chvílemi i značně hlasitý. Co může způsobovat tohle? Moc proudu a mám trefit nějakou hodnotu mezi? Nebo to prostě jenom někde vibruje na konstrukci? Motor se jinak na dotyk nijak nezahřívá.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    GRAGAGROGOG: Ještě by to šlo celkem jednoduše s cívkou a diodou, to záleží hlavně na tom jak velkou pwm frekvenci dostaneš z řadiče, ale pokud vim, normální marlin softPWM dává 1kHz což je málo, při pár megahertzích by se o tom už dalo uvažovat.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    ZELENY_CAJ: Ne, pokud zapojíš kondík s větrákem paralelně na pwm zdroj, tak v době PWM ON pojede větrák na max a kondík se bude nabíjet. V PWM OFF se kondík vybije do větráku.

    Rozumně se mi jeví ledatak low pas filter a na to napojít voltage follower(OP amp/NPN transistor). To by vyšlo na pár korun, ale je otázka jestli to má smysl, pokud větráčku vadí PWM, tak imo bude vadit i nižší stálé napětí a třeba ti z toho zbyde jen použitelný rozsah 70-100%, který ještě osekáš shora jestli ti vadí hlučnost.

    Jestli ti jde jen o snížení hluku/výkonu tak stačí do série 50-150 Ohm odpor co vydrží cca 2W tepla.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    GRAGAGROGOG: tak pokud spina pomoci pwm transistor na zdroji, tak by to s tim kondikem fungovat mohlo ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam