• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPM
    SPM --- ---
    Asi mám zase blbou otázku, ale nějaké tipy jak správně vyměnit ABS strunu za PLA, případně kolik toho před tiskem protlačit, atd? Koupil jsem si první PLA strunu, za teploty pro tisk z ABS jsem strunu vyměnil a protáčel přes trysku, dokud z toho netekla barva nové cívky, pak jsem vytočil ještě kousek. Pustil jsem tam kalibrační kostku a stává se mi to, že to při tisku přestane tlačit materiál - kolečka od extruderu se netočí, motor na extruderu syčí a ani rukou nejsem schopnej ten plast protlačit. Tipuju, že je to tím, že v tý trysce jsou ještě někde zbytky ABS, které se při těch 200C neroztaví a ucpe se to (ono i na těch výtiscích je chvílema vidět šmrnc původní barvy...). Ale nenapadá mě, jak se toho spolehlivě zbavit. Mám prostě hodně protočit při vyšší teplotě nebo mám napíču hotend, ve kterym zůstávají zbytky?
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    AXTHEB: yep
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    Na chlazení motoru se vyser. Využít motor naplno u i3 naprosto nemá smysl. Ideální je mít to nastavený přesně na hranici kdy už by to ten motor nezvládl +pár procent pro bezpečnost. Cokoli navrch nepřináší žádnou výhodu a jen to bude víc rezonovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Když je tiskárna vypnutá, dá se tim vozíkem lehce posunovat?
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    EDIT:
    jeste si s tim asi zkusim pohrat, ale stejne jsem chtel na Y ose neco co zvladne realne vyuzit naplno ten motor ( i za cenu ze ho budu msuet chladit)
    (2.5A motory)

    also, loziska na Y ose jsou tak ... mesic nova? :)
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    GRAGAGROGOG: neco je v pyci s driverem, po "pootoceni potaku doleva a pak doprava" jsem na tom ze to dela co vrstvu na modelu ve stylu tohohle

    http://i.imgur.com/etrxi3z.png

    ... objednavam 3A driver tim padem :D
    SPM
    SPM --- ---
    VEVERAK: dělaj to všechny výtisky nebo jenom některý modely? U mě to dělaj některý, postupem jsem zjistil, že se to stává na modelech, které mají větší plochu, kterou ale slic3r nevyhodnotí jako vhodnou pro výplň a dělá jí plnou. Zjevně tam pak cpe moc materiálu, tryska se v tom ňamtá a motor přeskakuje. (Tim nechci říct, že stejně nemám na svojí tiskárně něco blbě bo jsem noob, ale znásilněnim slic3ru, aby tam udělal i tak výplň, to vylezlo v pohodě).

    Jinak GRAGAGROGOG IMHO myslel spíš teplotu samotného motoru než driveru.
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    VEVERAK: Hmm, napádá mě jen špatný kontakt k STEP/DIR pinům (zkusit přehodit X a Y osu) nebo zadřené ložisko (rozebrat vozík, bude mít jiný zvuk).
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    GRAGAGROGOG: tried, stepper na maximu

    ono teplota je ssrazena nalepenym chladicem a 120mm ventilatorem na plne pecky nad tim... jakoze dava mi smysl ze to ten driver nezahreje tim padem ...

    nedavno jsem zkousel i vymenit drivery, nic se nezmenilo
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    VEVERAK: Nějak mi nejde dohromady "když na stepper dam ruku je studený" a "stepper je tak na 80% výkonu", zkus přidat proud. Limit kam by se to mělo dostat je 80 stupnů, kdy začnou degradovat neodym. magnety...
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    ok, uz mi dochazi energie/nervy a vsechno

    jak ******** zajistit at na i3 se nestane aby Y-osa vynechala kroky?

    800 accel, 50 print speed, belt perfektne v rovine, utahnuty, remenice na motoru pridelana dvema sroubky a drzi, takze ... co jeste zbyva? stepper je tak na 80% vykonnu, vic se bojim ho tlacit, poradne chlazeny
    kdyz na stepper dam ruku je studeny...
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: Spíš jsem myslel na to, že vemu nějakej spínanej regulátor (s tou bižuterií okolo jako kondíky, tlumivka, ...) a přicvaknu to na malinu jako shield. Jenom si nechat někde vyrobit na to tišťák (a překreslit krabici na malinu), ať to nějak vypadá :-)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: co predelat pc zdroj na tohle tam mas 12v na krokace a heatbed a 5 na rpi v jednom pripadne to rpi obohatit o kousek elektroniky na zapinani vypinani reset a je
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Kinematika se da v pohode vzit ze smoothieware
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    GRAGAGROGOG: no, převodník potřebuješ pouze pokud z toho chceš mít velkou tiskárnu/frézku s pravítkama. Pokud pravítka nepotřebuješ a stačí ti krokáče, tak je jednodušší DIR/STP a to jsou defakto čtyři softwarový PWM kanály a k tomu dalších 6 GPIO pinů. A ikdyby Raspi měnilo stavy jednou za 5 instukcí, tak se obávám, že bude výrazně rychlejší než arduino, který s osmibitovou sběrnicí bude dělit float, nedej bože double. A pokud to hodíš na Arch linux, tak to zvládneš hodně ořezat o zbytečný věci, nehledě na to, že na RPI2 bys měl být schopen vyčlenit jedno jádro
    K tomuhle ovládání je ideální I2S sběrnice, ale tu bohužel raspi nemá vyvedenou, ale už jsem koukal na jiné a začínám přemýšlet že bych použil armový Cortexy od ST (408F nebo 411F)

    A co se týče kinematiky, to je pro mě velmi lákavá výzva, a buď bych tam napasoval knihovny z CNCLinuxu, nebo dodělal to, co je na ATMegu, jen s tím rozdílem, že v C++

    PS: a stále můžeš použít "nice" pro nastavení vyšší priority procesu, abys měl jistotu, že to poběží opravdu přednostně (jen nevím, jestli se dá nastavít, aby dva určité procesory běžely na různých jádrech každý extra.)
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: u tý oficiální jsme ještě narazili na jeden takovej pěknej bug - ono to po čase vždycky přestalo hrát :-) Kolega se potom dopátral k tomu, že to zapnutí PWM vytvoří nový vlákno, který už se snad korektně neukončí nebo něco takovýho... takže vlákna tam zůstanou viset až to narazí na nějaký defaultní limit - pak to není schopno už vytvořit nové vlákno a tudíž to už PWM pin nesepne :-)

    Jinak místo kompu s octoprintem je to IMHO perfektní - kupoval jsem si to i k tý svojí. Jenom musim ubastlit ještě nějakou elektroniku, protože trafíčko od RPi mě dost štve, když tam mám krásnej 12V zdroj :-)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: jen ta offico neni vubec delana na real time tak si to dela kdy chce, ale sou uz prave ty knihovny optimalizovany na real time bud s pouzitim dma pripadne vypinanim preruseni etc tam se da dosahnout slusnych vysledku .... tim chci rict ze samotny raspi na rizeni 3d tisk bych nepouzil, jen misto komplu klidne :)
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: poustel jsem to z te standardni "python" (ono je to stejne cely v C) knihovny tema pwm funkcema
    SPM
    SPM --- ---
    realne jsem na rpi jednou zkousel prehrat melodii - na gpio pinu byl bzucak, sepnutim dostal napajeni, takze spinanim s nejakou frekvenci z toho lezl ton. a i to fungovalo dost na pendrek a hralo to pokazdy jinak :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam