Marně hledám nějaké rozumné výchozí hodnoty pro rychlosti tisku. Po včerejší neplánované pauze se chystám srovnat rovinu stolku a seřízení extruderu. A tady třeba vůbec netuším, jakou rychlost extruze vzít jako výchozí. Už jsem s tím zkoušel tlačit a na nějaký hodně pomalý posun mi prolezlo cca 12 cm drátu, namísto 10 cm. Už jsem si upravil konfig, takže testnu a přeměřím. Potud jasný. Ale:
1/ Změřená tloušťka vytlačeného vlákna byla nějakých 0,25 mm, přičemž tryska má průměr 0,4 mm. To bylo ovládáním z displeje na nějakou pomalou rychlost.
2/ Při střední (výrazně větší) rychlosti už to zase nestíhalo protékat a strana mi vyjela bočním otvorem vedle kolečka. Tloušťku jsem měřil, nepamatuji se kolik, ale bylo to výrazně silnější. Myslím, že 0,45 až 0,5 mm.
K tomu bych potřeboval poradit jako rychlostí posuvu X/Y začít tisknout. V návodu k Rebelovi jsem našel "Běžný objekt snese 120mm/sec bez ztráty kvality oproti 30-40mm/sec." Tiskárna Rebel II.c, ale to si myslím, že nehraje až takovou roli. Beru to tedy jako výchozí radu pro posuny os, nicméně mi pořád uniká rychlost vytlačování struny.
Je mi jasné, že to je závislé na konkrétním materiálu, teplotě a průměru trysky. Tryska má otvor 0,4 mm a předpokládám (možná špatně - opravte mě), že když nastavím teplotu +/- podle podkladů výrobce, mělo by to jít protlačit zhruba stejně rychle pro daný typ materiálu (ABS, PETG, PLA...), ne?
Zajímalo by mě, jaké výchozí rychlosti extruze i pohybu mám začít zkoušet pro PLA, ABS-T, PET-G. Mám 1 kg cívky ABS-T a PLA od Filament PM - pokud s tím má někdo zkušenost.