• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    ARAON: A je tu někdo v CZ, kdo má doma podobný stroj a uměl by něco za odměnu vytisknout? (:
    ARAON
    ARAON --- ---
    JJOXER: Anycubic Photon S, žádný problém.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JJOXER: Jo. Na FDM to vubec nejde, moc podpor a neulames je.
    JJOXER
    JJOXER --- ---
    Zdravím, zkoušel jste někdo tisknout DnD miniatury, například nadesignované tady?

    Hero Forge Custom Miniatures
    https://www.heroforge.com/
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    dik moc za rady, objednal jsem teda MK3S a uz se nemuzu dockat :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Mne vypad nuz asi po dvou mesicich a tak tam zadnej nemam. Funguje to stejne.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VIXLE: MK3S + za me osobne souhlas s MMU2 hate
    Vetsinu casu stejne clovek tiskne jenom jeden filament a MMU akorat zavazi, miva problem se zavedenim filamentu, blika jak semafor a nikde neni jasne popsany, co to vlastne chce (jako sorry, troubleshooting podle toho, jestli blikla zelena a po ni cervena dlouze nebo kratce v dnesni dobe, kdy 128x64 OLED stoji $2) ... obcas je s tim ultravoser, jako kdyz nam treba z vypadl rezaci nuz, zarizl se do MMU a cely ten pojezd se zablokoval a nebylo to kudy poradne rozebrat, etc...
    Stejne tak souhlas, ze na podpery/dvoubarevny tisk uz je lepsi druhy hotend, protoze wipe tower je casove narocny plytvani materialem a jeste se musi resit filament buffer, aby se ty stridajici filamenty, visici na tyci vedle sebe, navzajem do sebe nezamotaly.

    Asi jedina pozitivni zprava je, ze pokud mate MK3+MMU2, tak v novym firmware pujde MMU vypnout softwarove (We planned this feature by 3.10.0(aktualni je 3.9.1)), takze kdyz vas bude srat, tak ji nemusite odpojovat kabely.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...jij, prave mi dorazil Photon MONO X ;oD ...zacinam rozbalovat ;oD este som nesundal ochrannu foliu ...musim udelat plac ...objednane v stredu, z ceskeho skladu ...zasilku rozdelili do troch balikov, este cakam Wash & Cure Machine a sadu resinov...

    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    VIXLE: mozem len doporucit, z vlastnej skusenosti ,malu SLA tiskarnu Anycubic Photon kupis z ceskeho skladu cca za 4000Kc(dodani, 3 az 7 dni), kvalita tisku, je velmi dobra, tiskova plocha je 115mm *65mm *155mm

    alebo vecsiu SLA tiskarnu Anycubic Photon Mono X, da sa kupit cca za 14000Kc ,( tiskova plocha 192mm *120mm *250mm)

    ...ale ako tu uz niekto pisal, u SLA tiskarny potrebujes urcite odvetravanie vyparov....

    SPM
    SPM --- ---
    Podle mě na multimateriál s jiným materiálem na podpory je lepší něco s druhým hotendem... nevim co to bude dělat, když to bude pořád strkat přes jednu trysku. Nicméně... já mám akorát tu chimeru, čerstvě rozchozenou konečně na oba hotendy a tohle by s tím šlo asi dobře... ale naproti tomu zase na barevný tisky je to slabší, protože ten druhý hotend má tendenci ten výtisk taky furt znečišťovat :-)

    RORSCHACH:
    To opracování je celkem v pohodě, když na to vyčleníš nějakej menší stolek, dáš přes něj nějakej plastovej ubrus kterej kdyžtak vyhodíš, podložíš ubrouskama, tak se to opracování dá dělat v pohodě i v bytě. Horší je ten smrad při tisku. To je doopravdy peklo...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAKROUSEK: no mě tohle hraní teprve čeká, ale nemám teď čas, postavil sem barák a začala mi sichta na plnej úvazek :-) takže multimaterial sem ani nevybalil
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja zkousel voba matrose na rozpustny podpory. Poctive, nekolokrat a nepodarilo se mi nic uspokojivyho ani s jednim.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VIXLE: hlasuju pro prusu. Určitě klasiku, mk3. Na šla se zatím vybodni, pokud nechceš dělát hlavně drobnosti, figurky a tak, tak ti to k ničemu není. Fdm je daleko praktičtější, dá se tisknout i věci, co člověk opravdu vyuzije
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAKROUSEK: multimaterial se hlavně hodí, když chceš tisknout podpory z něčeho ropustnyho. A prusa umí udělat z toho drahyho jen přechody, takže to tak fatalne neprodlouzi.
    Jinak máš pravdu.
    Já ho mám tady v krabici a ještě sem ho nerojel
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    VIXLE: Kam tu tiskárnu chceš dát? FDM tiskárna se celkem v pohodě dá provozovat v bytě a ani na to není potřeba moc místa, ale u SLA už to podle mě chce nějakou "dílničku". Je to taková menší chemická laboratoř (tisky musíš očistit, vytvrdit atp.) a ty pryskyřice více či méně smrdí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VIXLE: Chces doplatit a Prusu MK3S. Nejlip se ti na ni sezenou nahradni dily, proste dojedes do Holesovic. A sestav si to sam, sice budes trochu nadavat, ale pak budes vedet, kam sahnout, az se ti to pokazi. Multimaterial neni moc vyhra, budto koupis levnej Prusa a budes to par mesicu nastavovat nebo drahej Mosaic, ktery nastavovat nemusis. V kazdem pripade multimaterial ti dobu tisku prodluzuje obvykle tak 5 - 10x. Jednodussi je vytisknout to v jedne barve a koupit si revelky a domalovat, jako letadylka, kdyz byl clovek malej.
    SLA jako dobry, ale spis na mensi detailni veci a pro nekoho, kdo uz neco s tiskem umi, je to slozitejsi a znatelne drazsi, nez FDM.

    Jo a priprav se, ze to chvili bude trvat, nez to vychytas. Jako prvni tisk se ti asi podari hned, ale nez zacnes neco designovat a tisknout sam, budes par mesicu sakrovat ;-).
    VIXLE
    VIXLE --- ---
    zdravim, mam dotaz jakozto laik co se v oboru 3D tisku rozkoukava. mam moznost utratit na Alze cca 15k, tak jsem premyslel o tiskarne. nejaky recenze jsem si teda nacet, ale nejak se nemuzu rozhoupat, tak bych chtel poprosit o radu.

    z toho co ma Alza v sortimentu, co by melo nejvetsi smysl pro nejaky domaci pokusy (blbustky pro deti, ale zaroven obcas neco slozitejsiho/funcniho)? koukal jsem ze docela dobry ohlasy maji Endery, i ty levnejsi. par lidi s kteryma jsem mluvil zas tvrdi ze stoji za to doplatit si na Prusu MK3S, ze je na tom o uroven lip ve srovnani s jinyma vyrobcema. u toho se mi jeste libi ten moznej upgrade na multimaterial, ale predpokladam, ze to bude i na spoustu dalsich. na druhou stranu se mi hodne libi i SLA technologie kvuli tem peknejm detailum, ale nejsem si jistej jestli z tech levnejsich ma smysl do toho investovat.

    poradi nekdo do ceho pripadne jit? vim, ze ceny na Alze nejsou zrovna nejpriznivejsi, ale je to benefit ktery tam bud uplatnim, nebo ne, takze o to mi az tak nejde. spis abych s vyberem neslap uplne vedle a nestvalo me to pak. predem dik za nazory!
    JENDAVB
    JENDAVB --- ---
    SPM: mno je to starej mercedes Samo že to koupím v mercedesu ale 10 kousku za 400 :D roztočila se mě jarmulka mno ...
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    Mohlo by se někomu hodit. Perfektní návod na kalibraci tiskárny: https://teachingtechyt.github.io/calibration.html
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: zadal jsem "car pin" a vyjely tyhle věci. Dle toho co to má v názvu, tak ostatní nápomocná klíčová slova jsou clip, plastic rivet, fastener
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Jak se to na aliexpressu hledá, resp. jak tomu tam říkají?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam