• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Aha, a tu uz stavus jak dlouho a kdy predpokladas dokonceni?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: jeste jsem nezacal, napadlo me to az kdyz jsi se zeptal, stavba vlastni tiskarny ma pro me prednost
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    A jak dlouho uz na tom "pracujes" ?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: tak to je hodne ve hvezdach, odhadem tento rok.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Mozna jeste dotaz na casovej odhad - kdy to budes mit hotovy a vyzkouseny?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    CYBERHIPPY: video pekne a je videt ze si s tim praic dal nicmene tam meri nesmysly. v 1:45 je videt presne ten duvod proc se strkaji srouby osazenim do lozisek a take proc je cele to mereni vcelku nesmysl. Kapacitni snimace se pouzivaji ne pro mereni ale pouze pro pritomnost neceho. Indukcnim snimacem se zasadne nenajizdi celne ale bocne. Hlinik na indukcni snimace moc nefunguje a delaji se ocelove planzety na oboustrance prave pro to kdyz to ma snimat hlinik nebo jine problematicke materialy a obvykle v datasheetu je ta presnost pro hlinik/ocel a podle dalsich parametru napsana (vcetne toho ze celni najizdeni je spatne). Indukcni snimace co tam testuje jsou levna cina prevazne take pro kontrolu je/neni a hlavne uplny lowcost, ktery funguje ruzne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: pouzivam 2mm, jako kolik loziskovou jehlu z Tobexu po korune, to je jeste nejmensi rozume vyrobitelny rozmer, 1.6mm se uz docela rychle vymackavaji v hlinikovych slitinach a jak se na vrtaku kousne sponka tak uz nemas co vystruzit, tolerance uz tam nejsou uplne takove "to udelam nejak jak to pujde" a kdyz je tam nejaka vule tak to nema smysl delat vubec :D Jo mas samozrejme pravdu, ona ta zadni mensi deska v zamcich je, kdyz si na te posledni fotce zvetsis ten druhy vozik jen s tou zadni deskou tak tam ten zamek a odvrtani v rohu uvidis. Predni desku budu delat znova, to co je na fotkach je zmetek a kdyz jsem ty diry zahloubil tak v rozich uz moc materialu nezustalo, takze dalsi budou nezahloubene. Ono to je cele tak trochu tzv. "hura" projekt, 3D tiskarnu v podstate nepotrebuju a jedinou motivaci jsou ruzne diskuze kde se tvrdi to ci ono, tak je na tom chci praktickym prikladem vyvratit no a mezitim jsem par veci k cemu by se mi tiskarna hodila nasel, takze se na ni prasit nebude a jak bude hotova, objevim dalsi uzka hrdla pro rychly tisk tak budu stavet remenovku. V podstate na tom delam jen kdyz me nekdo nekde s nejakym tvrzenim ktere si nenecha vysvetlit nasere :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: =D Teda výstružník na tak malý centrážní kolíky nemám ani já =D
    Nejmenší kolíky, co jsem použil, měly průměr 3mm, takže jsem vzal přebroušenou stopkovou frézu a po helixu jsem si postupně "vystružil" díru bez vůle =)
    A myslel jsem centráž mezi 6mm deskami a 2mm plechem, abys ty desky měl rovnoběžně a díry na pouzrdra v ose. Ale jestli tam máš miniaturní frézovaný zámek, tak je to taky na pohodu, jen ti to budou ty zapuštěný hlavy trochu vychylovat, možná by bylo pohodlnější dát tam půlkulaté, aby ti to nedeformovalo vodící hranu, ale pak zase budeš muset počítat s tím, že ti z toho plechu něco čučí...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: jo a taky nemam doma vystruznik :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: napred pouzdra, na fotkach to neni videt ale maji v sobe malou drazku abych je sesadil vsechny stejne tak jak byly frezovany, pak tyce a nakonec sesroubuju desky. Koliky na tom voziku neni nejak extra potreba, to bych tam pak musel udelat na koliky i montaz extruderu a ten budu delat novy a netusim co se tam jak vejde. Jelikoz jsem to frezoval nastrojema z prace co uz jsem vyradil tak maji trochu umetene brity, tedy kolmost sten neni perfektni vzhledem k tomu ze ty pouzdra jsou s nepatrnym presahem, jsem zjistil ze je kurva rozdil kdyz ty desky pouzder namontuju chybou kolmosti proti sobe (nehybe se to vubec) nebo souhlasne (jezdi bezproblemu) a to je tam chyba cca setinka na 6mm desce (no je to sakra moc). U velkych tuhych stroju je jasne ze vse musi byt perfektni, jinak se to nehne a u mekot jako jsou 3d tiskarny je to fuk, protoze kdyby tuhe byly, tak se opet nehnou uz jen kuli rovnobeznosti tyci. Tyce budou pevne chycene jen na jednom konci, na druhem jen radialne v pouzdru (nebudu stavet strojek jako bimetal aby se pak zkroutil celej ze) tyce budou chycene opet ve frezovanych deskach kde budou otvory pro loziska a tyce opet kuli rovnobeznosti. X1 a x2 jezdi na 10mm tycich dlouhych cca 200mm Y1 na 12mm y2 bude vozit jen kompenzacni hmotu tak je dam na 8mm a z take na 12mm. Pri tehle delkach by se to nemelo nejak zasadneji staticky prohybat, dynamicky jeste uvidim. jako kompenzacni hmota na X2 bude 3D sonda na digitalizaci, casem mozna druhy extruder nebo cokoliv co bude potreba, mozna nejake to laserove siditko na hrani, cokoliv bude lepsi nez jen kostku kuli hmote.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: docela se divím, že mezi deskami nemáš žádné žádné centrážní kolíky. Nebo to sesazuješ až s nainstalovaným vedením?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: ja to uplne moc tiche nepotrebuju, jsem radeji kdyz stroj slysim nez neslysim. Cele to bude v kostce ktera bude komplet zakrytovana a to tu hlucnost jeste dost zmensi, uvidim jak to bude az to bude nicmene hlucnost je uplne to posledni co me zajima. U tiskaren byvaji problem vibrace takze si lidi pod tiskarnu strkaj betonove dlazdice na gume, ja tam chci nacpat i kompenzatory setrvacnych sil takze by se to nemelo vubec nijak klepat pri libovolnych rychlostech a akceleraci, jen jeste nevim jak se mi tam vejdou, cele to bude v kostce 250x250x250mm a jeste netusim kolik mi z toho zbyde na tiskovy prostor.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: ja to delam cele jen doma, tedy jen s tim co mam doma, coy je mala stolni CNC frezka, spis gravirka a malej CNC soustruzek na kterem jeste budu delat osazeni sroubu. Telo voziku je ze 4 kusu, predni a zadni deska je 2mm hlinik a bocnice ve kterych jsou kluzna pouzdra 6mm hlinik.

    tady je to videt lip
    3dtisk2.jpg - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1BvuPemBeHIr-DmpTnwbnd8JtU9_SgmrW/view?usp=sharing
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Autoleveling on 3D printers: 9 myths and 12 sensors tested!
    https://youtu.be/il9bNWn66BY
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: tak to je jasny, ale se sklem bych sel do pieza napriklad, to je hodne presny a funguje to snad na vsem
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: no u mě pinda má třeba ten zásadní problém, že nefunguje se sklem :-) proto jsem šel rovnou do BLTouche a funguje to dobře...

    JVCNC: Ještě taková teoretická otázka: jak je na tom pohon šroubem s hlučností? Ono doma se ukázalo, že když je to v bytě, tak hlučnost je poměrně zásadní problém - tedy i ultrapomalá tiskárna je lepší, protože když není vůbec slyšet, tak žena neřve a nenadává :-) Na řemenu to jinak zjevně tiché udělat jde, nicméně když tam dáš šrouby s osazeními a chycenými v ložiskách, má šanci to být nějak rozumně tiché nebo to prostě bude slyšet?
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Á teď teprve jsem si pořádně všiml, že ten "domek"/"vozík" není celý frézovaný z bloku, ale z plochých dílů - to už nevypadá tak "draze nedostupně". Byť tedy pro jedince bez dílny a vybavení furt mimo :)
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: To vypadá moc pěkně. Jenom ber v potaz, že Průša jede po kolejích "reprap" filozofie. Tedy že tiskne co se dá. Co se nedá musí jít snadno opatřit, ideálně bez obrábění. Takže frézovaný vozík je super, ale na DIY bude prostě tištěný, konstrukce z hliníkových "X" profilů, protože je to snadno dostupné. Ta kolmost je pochopitelně "na pytel".
    Já si toto ve svých podmínkách bez dílny neumím představit. Leda nakoupit hotové jako stavebnici. A tady jakoby vítězí tištěný díl, který lze snadno překreslit, kdykoliv je potřeba a kdo má starý, ten si vytiskne novou verzi sám...
    Jinak souhlas naprostý. Děláme "z prdu kuličky" :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: vsak s tim pocitam, stokoruny rozhodne ne, chtel bych se vejit idealne pod stovku i ze zedexu a i pro nekoho jineho. jen ten zedex jeste spocitanej nemam materialove, napred chci zkusit POM jak se bude chovat dlouhodobe a odladit tolerance aby bylo skutecne bezudrzbove. CNC stroju mam tolik ze nevim co snima a jen se na ne prasi, takze kdyz tam hodim desku pomu a vypadne mi z toho par set kluznych pouzder na jedno zmacknuti tlacitka a par korun z toho zbyde tak budu spokojeny a ostatni snad taky. Kdyby to melo byt fakt ve velkym tak by to slo na vstrikolis ale to se mi na stroje bude zase prasit a budu zase na zacatku :D
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    Chapej - tebe vysly na par korun, protoze platis jen ten material. Ale zapocitej do toho naklady na zakoupeni a provoz CNC, tvoje skills s nim, praci s vymodelovanim...a jsi na stokorunach minimalne. A u Prusi by to nebylo jinak - taky by musel koupit CNC masinu a zapocitat naklady, taky by musel mnit cloveka co to bude modelovat a obsluhovat ten stroj.

    Ale princip je jasnej - me zajima cena za kterou to vyrobis pro "nekoho" , ne pro sebe :-) Idealne pokud ten "nekdo" budu ja :-)))
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: pouzdra me vysli na par korun, POM sice neni nejlevnejsi ale ani nejdrazsi a v tehle velikosti jedno pouzdro jsou jednotky korun za material. Casem je chci udelat z zedexu coz je jeste vyrazne lepsi kluzny material, sice o dost drazsi ale porad, v tehle velikosti to nebude za material 10kc ale treba 20kc takze porad prd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam