BLOODRAT: Já chápu, že to jde jedno s druhým. Když uvažuju o topení, musím chtě nechtě promýšlet i zateplení a nebráním se tomu. Mám respekt z toho, kolik se toho nevhodným vytápěním i nevhodným zateplením dá podělat a prodělat. Nestojím ani o to topit pánubohu do oken ani o plesnivej barák. Z vlastního okolí mám jenom skvělé příklady předraženého vytápění plynem i elektrikou, který jsou k tomu tak "vychytaný", že mi je málokdy teplo tam kde to potřebuju včetně plesnivých rohů a už zmiňovaných kamen, která udělají z jedné místnosti skvělou saunu. Navrch momentálně sedím v paneláku s tak "skvěle" zateplenou střechou a boky, že pixla sava na zimu je málo.
Do toho domku se stěhujem během jarních měsíců. Chceme si ho nejprve ozkoušet v původním stavu, takže stará okna, troje kamna z litiny a jestli se pod betonkem na půdě nachází něco jako zateplení asi nezjistíme dokavaď se tam nepodíváme. Je suchý ačkoliv tam nikdo nebydlí už víc jak rok a jenom se tam chalupařilo. Jak vidíš, jsem ve fázi sběru informací a úvah o ledasčem. Na 100% víme, že chcem pořádná kamna, zbytek jsou úvahy.
Netoužit tolik po kamnech, tak uvažuju třeba i o tepelným čerpadle. Cokoliv, jen nechci celou zimu nadávat na prachy a klepat kosu.
Znovu podotýkám, že o infra uvažuju jako o doplňku, kterým např. přitopím harantům v koupelně nebo v pokoji o studeném letním večeru a nechá mě vklidu když budu líná zatápět dřevem. Možná zkusím infra, možná si koupim obyč přímotop, možná se na to vyprdnu a haranti se budou otužovat a učit zatápět.