• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    SASOS
    SASOS --- ---
    TANTRAMAN: No mě uhlí dorazí příští týden, ale červené Ferrári (Dakon FB2 automat 25kW) mám od pondělka ve sklepě :).
    Před chvílí jsem vylezl ze sklepa, protože jsem zapojoval tu řídící jednotku. Teď už to jen zapojit do topného okruhu a vyřezat starý Atmos.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Dostal sem od hajnýho dárkem špalíček :D
    Houbaři čuměli jak puci, když sem ho vpohodě sám naložil :)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    uhli uz mam slozeny od dubna. ale asi budu muset prikupovat pocitam v lednu. setrim na automatickej kotel na cerny uhli. automat, to je muj sen.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: ja na to letos kašlu. Objednal jsem 2 kontaky stipanyho, aby bylo na další sezonu dopředu a začnu zas dělat příští rok..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Volal me hajnej ze se zejtra stavi me ukazat jaky probirky si muzu zpracovat. A kdyz na to prave ted na tu spoust koukam tak me zacinaj brat zada.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    špaletové okno

zdvojené šroubované okno (panelákové)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: tohle je dalsi zavadejici vec. Jak presne definovat stary dreveny okno. My meli driv takovy ty klasicky panelakovy a nikde nam netahlo..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MRDAC_BEDEN: uz chapu, to asi vlastne nemam, takze pak to nemusi delat 1/2. Jsem vul diky. Mame 37 Ytong + 8 cm poly a na severu 16 cm. Na stese je 16 + 12 ty lepsi vaty od Isoveru..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: Pokud budeš mít klasický starý špaletový okno, dodatečně nezatěsněný pomocí nějakýho pryžovýho těsnění, tak je to fakt jak kdybys měl plasták otevřenej na centimetrovou škvíru. Co jsem bydlel dřív v nájmu ve starým baráku, tak sem první zimu zalepoval všechna okna (kromě jednoho křídla v místnosti aby šlo větrat) gafou. Protože jima táhlo tak strašně, že nešlo wafkama byt vůbec vytopit.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    POHODAVOLE: Ty mas nizkoenergeticky dum?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SASOS: me se jednalo o hodnoty oxidu. Budu se opakovat, ale vse zaclo tim, ze typek srovnava otevreny plastovy okno a zavreny starsi dreveny, coz je kravina. Ono dost zalezi na zpusobu vetrani. Clovek nesmi nechat ochladit zdivo. Vetrame kazdej den, tak ze udelame na par minut pruvan a rozhodne si nevyvetram 1/2 tepla, protoze po zavreni oken se teplota velice rychle vrati na puvodni hodnotu. Tezko rict z jakyho zakladniho vetrani pri vypoctech vychazej..
    SASOS
    SASOS --- ---
    POHODAVOLE: neda mi abych se nevyjadril k tomu na co narazis posledni vetou a k tomu vetraní a rekuperaci obecne. Pokud mas novy barak, kde tepelna ztrata celeho domu je napr. 4kW, tak spatnym vyvetranim rozhodis naprosto energetickou bilanci cele stavby a verim tomu, ze vyhnat 2 kW v zime neni tak velky problem. Pokud mas barak se ztratou 10kW, tak ony vyvetrane 2kW nejsou polovina ale uz jen 1/5. To jen na okraj co se tu snazil nastinit SVANC.

Kdyz stale touzis videt nejaka cisla, tak poskytnu vypocty z meho domu (stary nemecky domek z 1. republiky, setrilo se kde se dalo, zdi zdene na 45cm v obytnych castech, chodby a podkrovi 30cm.

Popis variant opatření:
    1. Nezatepleno - stávající stav
    2. Veškeré zdivo v 1. a 2. NP zatepleno PS o tloušťce 12cm.
    3. Veškeré zdivo v 1. a 2. NP zatepleno PS o tloušťce 16cm, respektive na některých stěnách je 12 nebo 20cm.
    4. Zateplení špalet, izolace tloušťky 3cm.
    5. Dodatečné zateplení podlahy půdy vatou 10cm.
    6. Zateplení sklepů a základů (1. PP).
    7. Instalace řízeného větrání s rekuperací, účinnost 75%.
    8. Výměna skel v oknech za trojskla, okno U=0,85 W/(m2.K).

Pozn. Bez zateplení kamenné podezdívky bude zateplení 1.NP neúčinné, zdivo bude promrzat zespodu. Nutno připočíst cca 2kW dodatečné teplené ztráty (vliv opatření č. 2 bude tedy o tuto hodnotu nižší, zatímco vliv opatření č. 6 o tuto hodnotu vyšší).
    Výsledné hodnoty tepelných ztrát pro jednotlivá opatření

S přirážkou
    Celkem / obytná část / změna
    1. Nezatepleno 24270 / 16590
    2. zateplení 12cm 16120 / 8870 / - 8150
    3. zateplení 16cm 15880 / 8640 / - 240
    4. špalety 3 cm 15110 / 8030 / - 770
    5. půda 10cm vata 14760 / 7680 / - 350
    6. zeteplení základů 11140/ 7680 / - 3620
    7. rekuperace 75% 9660 / 6580 / - 1480
    8. trojskla 9170 / 6140 / - 490
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SVANC: jasný, ja psal nize, že se to blbě počítá :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    COWBOY: to radši ne. Před rekonstrukcí jsme tam měli kolikrát i 4 po návratu z práce a bohate mi to stačilo. Zas pravda že od té doby už moc nemarodime :-D
    SVANC
    SVANC --- ---
    POHODAVOLE: Čistě ekonomicky je vzduchotechnika nesmysl i pro mě, protože taky topím dřevem, ale spotřebuju ho naprosté minimum, viz [ SVANC @ Vytápění rodinných domů ]. Od té doby uplynuly necelé dva roky a mezitím jsem ani jednou dřevo nekupoval, protože mi vystačí, co během roku pořežu na zahradě (velké). Navíc už teď mám - kvůli schnutí - zásobu na 3 topné sezóny, tzn. že náklady na topení (mimo el. proud pro čerpadlo topení) činí od roku 2007 do roku 2017 celkem 8000,- Kč.
    Ale jak už jsem psal, ekonomika není to hlavní...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    POHODAVOLE: Ještě se můžeš otužovat, chovat ovce a plést vlněné svetry. :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SVANC: tak ja se hlavne ridim pravidlem nevyhazovat penize z okna. V pripade, kdy misto vic jak 35k v el. protopim ve stipanym dreve pod 10k, tak mi to za ty kamna a skladani drivi stoji a vim, ze investice do kamen se mi vrati za prvni sezonu, coz jsou dle me dobre investovany penize. Stacilo by mit vic casu a drivi muzu tezit, kde se pak dostanu na rocni spotrebu okolo 1k rocne + prace + pohonny hmoty, coz me osobne za to stoji. Moje zamestnani mi neumoznuje praci doma, takze tezko rict, jakej ma cas hodnotu. Ano mohl bych chodit na nejakou brigadu, ale to samo nechci. Prace se drevem mi nevadi a pohyb mi taky neuskodi :)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SVANC: sorry, překlep. 170, ale je to už 15 let. Minimálně.
    SVANC
    SVANC --- ---
    COWBOY: To je náhoda - mě přesně stejně :)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SVANC: Je fakt, že 140 mě stála jenom okna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam