• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEKT: Jako nevím co v důsledku znamená odstranili 2 příčky, ale dost pochybuji že při výměně oken za ty panelákové, by to nedalo dostatek energie. A pokud by jsi to chtěl zlepšit, tak pořiď kvalitní trojskla.
    Litinových radiátorů se ale nezbavuj!

Kotel je jen pro vás? Nebo nějaký centrální systém?

U tebe se dá změnit cokoliv od teplotního spádu po množství. většinou se s tím dá hodně hýbat. Ideální to nebude, ale lepší než se zbavit litiny. A pokud uvidíš někoho v baráku že se zbavuje starého topení, tak můžeš ten svůj systém repasovat-přidat žebra. Případně ubrat někde kde už zase nejsou potřeba.

Ale nechápu to odstranění příček. To v těch místnostech nebylo topení? A nebo jsi ho odstranil?
    BOREC
    BOREC --- ---
    MIKEKT: 20-30 procent. Je třeba topit na nižší teplotu, tak aby zpátečka byla max. 55 st. C
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BOREC: je tam nějaká reálná úspora? Máme tenhle kotel cca 8 let, tak nevím jestli se výměna úplně vyplatí. Ještě o tom teď čtu a nevím jestli mám kotel dobře nastaveny. Asi díky těm radiátorům dlouho trvá vytopeni bytu na požadovanou teplotu, takže topime pořád na 21,5 a teplotu vody mám na 60 stupňů. Jinak máme roční spotřebu plynu za poslední rok 14kwh. Plochu máme 70m2. Jsme krajní byt a z druhé strany máme chodbu a prázdný byt. Panelák bez zateplení, ale prý nějaké sendvič panely s polystyrenem. Říkám si, že když teď šel ten plyn nahoru jestli by s tím nešlo něco udělat. U kotle bych musel udělat i odvod kondenzátu. Komín by snad prošel bez úprav, tam už mám nějakou vložku dávanou s tím turbo kotlem.
    BOREC
    BOREC --- ---
    MIKEKT: litinový radiátory nech a kup si kondenzační kotel
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    TANTRAMAN: je to panelák bez zateplení. Druhé patro a krajní být. Okna plastová. Z jedné strany je to konec paneláku z druhé chodba a prázdný byt. Takže ztráty nebudou malé 😀 ale prý máme nějaký sendvič panel s polystyrenem uvnitř 😀 no tak radiátory zatím měnit nebudu. Dokud to nebude potřeba
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    MIKEKT: Jde hlavně o tepelné ztráty objektu. Jediné co můžeš v bytě ovlivnit je izolace oken.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Ahoj,
    Jdu si pro řadu. Máme doma staré litinové radiátory. Po rekonstrukci, kdy jsme odstranili dvě příčky máme radiátor v obýváku asi poddimenzovany. Přemýšlím, že bych vyměnil staré radiátory za nové, nejspíš asi výkonnější. Jedná se o byt 3+1 a topí se plynovým kotlem. Může to mít vliv na snížení spotřeby nebo je to blbost? A jak nejlépe nastavit kotel, aby netopil zbytečně moc? Termostat mám uprostřed obýváku nastavený na 21,5. Mám tenhle kotel https://www.navio.cz/vaillant-turbotec-plus-vuw-cz-sk-202-3-5/ teplotu vody nastavenou na 60 stupňů. Díky za rady
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: já mám teorii, že jsem možná měl nulovou poptávku po topení do radiátorů, ale oběh do boileru byl tak pomalý, že se kotel přehřál i při minimálním výkonu, a musel do to pustit i do radiátorů.
    SHIN
    SHIN --- ---
    RATTKIN: podle mě ti prostě přestane topit do topení, když bude uspokojenej z hodnot termostatu. Vloni jsem tak dotopil půlku násypky jenom na ohřev vody.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Může mi prasknout kotel, když nastavím na oběhovém čerpadle moc velkou rychlost?
    Jedná se o ohřev TUV, vstupní teplota bývá kolem 45°
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    nevíte, jak se na kotli Benekobv nastaví, aby netopil to topení, ale jen ohříval vodu?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ahoj,kdysi jsem nezlikvidoval připojení uhelného kotle na okruh ústředního topení,co kdyby něco..No a to něco tak nějak asi přišlo. Rád bych vyměnil uhlák na hnědé uhlík Dakon za kotel na dřevo(ke kterému mám zatím celkem dobrý přístup). Mátě někdo tip na kotel na dřevo,ideálně s se stejnou roztečí trubek na připojení jako starý uhláky Dakon (myslím,že mám D418)?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PEEP: Mám doma, naprosto bez problémů, natopí se jedna pak druhá...
    PEEP
    PEEP --- ---
    Provozujete nekdo seriove zapojene AKU nadrze?
    Vzhledem k rozmerum kotelny jsem nucen poridit 2AKU a jednu dat pres zed do druhe mistnosti.
    Tak uvazuju, ze by jedna byla bivalentni - nahore nerez snek na predehrev vody pred el. bojlerem a dole ocel snek pro pripadny solarni dohrev.
    Tim padem se ty AKU budou nahrivat nerovnomerne a zda se jako optimalni seriove zapojeni.
    Vsude v dokumentaci Atmosu maji jen paralelni zapojeni dvou nadrzi. Ale ty v sobe nemaji vymeniky, max maji vnoreny bojler.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    510,- za metrák ořech 2. Ledvice. A mám pocit že bude hůř.
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: jo je to možný. každopádně složitý to není.
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Myslim, ze u novejsich kotlu ani to ne, staci jen prenastavit na LPG.
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: jj o kotli (záleží ale na typu) ale i u sporáku se jen vymění ty zapalovací trysky u hořáku
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Ja vim, ze sporaky se prodavaji v obojim provedeni - mozna nemam spravny nazvoslovi - tryskou se rozumi jeste jinej dil pred horakem?

Nebo mluvis o kotli?
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: na propan stačí leckdy jen přetryskovat
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Tak LNG je snad to samé ne, jen je přepravováno v jiném skupenství. Rozdíl je pouze to odkud bereš tu surovinu. Nebo se tam něco přidává/mění?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam