DOKKTOR: Já taky nemám takovou spotřebu vody obecně. Ale teď za korony jsme se dostali možná ještě víš než ty.
Ale schválně jsem použil průměrné údaje. BTW ty normované jsou ještě mnohem vyšší.
Vycházím ze spotřeby několika bytových domů o kterých mám reálné údaje. A tady konkrétně převážně z dvou bytových domu, kde mají teplou vodu ohřívanou odděleně a mají na ní vodoměr a za výměníkem kalorimetr.
Jedná se o 120 bytů, kde odečítám 3 nejextrémnější případy nahoře i dole a zbytek zprůměruji.
Po té je rozdíl mezi těmi domy ve spotřebě 7%, což je pro výpočet přijatelné.
Těch 10°C nemám doma, ale je to zase průměrná teplota vody která ti teče pod zemí do domu a nebo ze studny. Pokud máš víc, pravděpodobně je někde chyba. Jinak jsem to zaokrouklil udává se u nás 7-10°C
Těch 40°C je přepočteno na to množství vody které spotřebuješ, protože 60°C vodou se určitě nesprchuješ. Tedy i proto se ti třeba nezdá to množství vody. Tento výpočet je pouze pro pro výpočet potřeby tepla které musíš primárně dodat na požadované množství teplé vody. A je jedno jak to uděláš ta energie tam prostě být dodána musí SMART neSMART.
Tepelné ztráty počítám odděleně pro teplotu na kterou nahřívám.
Jinak tu teplotu kterou sleduješ musíš brát hodně z rezervou. Měření je velmi orientační a navíc díky stratifikaci není všude stejné. Stratifikace se projevuje navíc nejen vertikálně, tak vlivem ochlazování i po obvodu.
DOKKTOR: Ne horké ale 40°C to znamená už po smíšení přepočteno na horkou by to bylo samo méně
DOKKTOR: Na tom se shodneme, jak píšu nic lepšího neznám a na tuto značku nedám dopustit. Teď řeším jen tu smart jednotku a její domnělou úsporu 15% jak tvrdí
JIMIQ: Já jsem psal už někde dříve, že je potřeba kvůli legionele ji nahrát jednou za čas na 60°C. Nemusí to bejt každej tejden, ale jednou za 2 měsíce je naprosto ok
DOKKTOR: Tak tohle mi prosím ještě vysvětli, protože vůbec nevím co tím chceš říct.