• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    456
    456 --- ---
    Řeším problém - dům je v Krkonoších, nadmořská výška 833 m. Chci pořídit tepelné čerpadlo ale který typ ? Model vzduch-voda nebo země-voda ?
    Máte někdo zkušenost nebo názor na tenhle problém ? Dík za nápady
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: Jo, sypané
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TANTRAMAN: za 5 jsem viděl, ale ne pytlované.. kupuješ volně sypané?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: Já v březnu kupoval za 5.
    Záleží jak hodně to uhlí potřebuješ. Myslím že s přicházející zimou půjde Cena ještě nahoru
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    koukal jsem na ceny uhlí a docela peklo tento rok 7,7 Kč / kg, minulý rok 4.6 Kč /kg
    Hnědé uhlí ořech 2 Ridepal EKO - výhřevnější, levnější -
    https://ridepal.eu/hnede-uhli/hnede-uhli-orech-2-ridepal-eko/

má cenu čekat? vydržím tak do ledna.
    Zatím od začátku války šly ceny jen nahoru..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To je zase kokotina na entou...
    pokud budu provozovat systém na 45°C těžko omezím legionelu. V těchto systémech se dělá vždy údržba že se ta teplota jednou za čas zvýší právě nad těch 60°C a nebo ta teplota sama na 60°C vyleze když nedochází k odběru.

Bojler kterej jede trvale nad 60°C je špatně nadimenzován

200lidí za rok? To je cca každej 50 000 kterej se tím nakazí. Žádná kreč
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    K legionelle
    Snížit teplotu vody v bojleru? Hrozí legionella - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/snizit-teplotu-vody-v-bojleru-hrozi-legionella-40404347
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: No s tímto ti moc neporadím. V pár instalacích jsem používal dálkové ovládání přes GSM, ale ani jedno nebylo úplně to co bych si představoval tak to určitě nechci doporučovat a navíc simku je důležité co 6měsíců dobíjet i když ji vůbec nepoužíváš. Což samo nastane přesně v době kdy to potřebuješ :-)

Ale právě pro největší univerzálnost si představuju dálkově ovládaný stykač případně přijímač dalších informací, který je ovládaný pomocí wifi (GSM) a to jsem zatím nenašel a nebo to stálo majlant, přitom na tom není nic světoborného. Ani bych to asi nemusel ovládat přes nějakou VPNku. Ale nic takového se prostě neprodává a nebo o tom nevím. Ne že by se to nedalo vyřešit pomocí několika dalších zařízení, ale to už je takové... A bastlit už to taky nebudu, na to už čas nemám.

Ale ten termostat doporučuju fakt ten první s tím že něco takového najdeš. protože ty potřebuje to jen zapnout na dálku o nic dalšího ti nejde.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    CUKI: baví, ale asi nebudu mít čas se v tom hrabat. Koukal jsem na nějaké ala PLC nebo od loxone na DIN lištu mají nějaký mini PC.. chtěl bych od někoho řadu: "tohle si kup, je to nejlepší" :)
    Pročítal jsem fóra a ty heatfloe fólie všude pomlouvají, že to je předřazena zbytečnost, takže asi obyč kabely..
    Diky
    CUKI
    CUKI --- ---
    PILOT45T: Proto to bylo taky vždy v těch slepých ramenech... Tedy doma to asi problém nikdy nebude. Ve velkých provozech je na to potřeba nějaký plán údržby.

ROXTYDY_A_BIBOB: To už je poměrně dost 60W/m2. Pokud máš prostor použil bych topné kabely. Jsou mnohem odolnější. Rohože bych používal jen tam kde to jinak nejde.

Co se týče těch termostatů, tak to poslední bych asi bez čidla nepoužil. Kontrolovat teplotu v podlaze je důležité o to více, že budeš nárazově natápět.

Osobně pokud řeším dálkový MaR řeším ho spíše komplexně v rozvaděči.

Ty vlastně potřebuješ pouze včas ten objekt natopit. To se dá vyřešit pouhým zapnutím a vypnutím jinak přednastaveného termostatu. Stejně tak bych řešil ohřev vody a podobné věci.
    Pokud do toho chceš investovat a baví tě tyhle hračičky dá se vymyslet spousta věcí.
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    U te Legionelly je potreba nejen vodu ohrat, ale take je potreba otevrit vsechna odberna mista, aby doslo k dokonalemu proplachu vsech mist. To se nikde neresi nebo ve velkych provozech je i nerealne.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    CUKI: jedna se prave o chalupu, takze vzdalene ovladani je nezbytnosti (ale i doma bych uz to asi jinak nechtel - casto jsme odjeli a nechali "standardni" rezim a pak pres telefon vypli topeni).
    celkem 160m2, z toho vytápěných asi 100m2 a celkový výkon topení je 6kW. TZ mám vypočítané 5kW. Mám ještě akumulační krbová kamna...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: To jsem přehlídnul. Na tohle se zaměřují taky, mají třeba tohle: https://www.elektrobock.cz/prostorovy-wifi-termostat/p1744
    Ale nepřipojíš k tomu externí čidlo, což se u podlahovky dost hodí.

Jinak popřemejšlej kolikrát to za život použiješ. Jako dobrý u chatky kterou před příjezdem roztopíš, ale v rodinném domě? Co tam chceš měnit?

Kolik ti tedy vychází W/m2? (po odečtení zakrytých ploch)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    CUKI: díky za reakci. projektant skladbu řešil s ohledem na fakt, že bude elektro podlahovka a mám spočítaný i výkon s ohledem na TZ. spíš mi jde o konkrétní řešení. Ten termostat, cos poslal je přesně to, co nechci:) rád bych měl aplikaci, kde budu moct monitorovat a nastavovat teplotu vzdáleně... v bytě mám netatmo hlavice a je to super;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Protože, to co tu píšeš fakt nechápu ani po několikerém přečtení, odpovím si sám. Příkladem který jsi poskytl ty a s tvými spotřebami.

Je daná spotřeba 1,75MWh, TZ budou v průměru podobné jako u mě protože v průměru jedeš na stejnou teplotu. nebudeme počítat fakt, že to vyzářené teplo se ti cca v polovině roku hodí a využiješ ho. Bojler bude v koupelně, nikoli někde ve sklepě. Což je nejčastější případ.
    Odpadní teplo za ten rok je tedy 146kWh. Což samo o sobě je i u tak malé spotřeby 8%.

A teď co tedy udělá ta SMART jednotka? Pouze změní teplotu natápění o 5°C a to jen v polovině doby (a i o tom pochybuji, navíc musí taky nějak vychladnout) Tedy msto rozdílu teploty 20° by jsi měl bez SMART rozdíl 25°C tedy 20%ní úspora v naprosto ideálním případě. Co je ale důležité, je to jen z těch tepelných ztrát obalu!
    Tedy za rok ušetříš (a to jen čistě teoreticky) 29kWh Tedy nejsi ani ani na těch 2%.

A pokud by jsme na to šli obráceně a chtěli vypočítat příklad jak nám ta SMART jednotka ušetří 15% celkové spotřeby bojleru. Museli bychom použít pravděpodobně nějakou černou magii, protože se tím pláštěm ztratí jen 8% z celkově dodané energie.

Zatímco jen ten izolant když se zvětšila síla izolace na 55% udělal sám o sobě větší službu.

Pokud bych chtěl tímto způsobem řešit úsporu, dám si před bojler spínací hodiny a nastavím si kdy má vodu ohřívat a kdy ne. Budu na top pak líp, protože se tomuto režimu budu moct přizpůsobit a moci s ním počítat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VITI: Tak jednou za měsíc. na 70°C ta teplota je IMHO nastavená tak, aby s jistotou byla přes těch necelých 60°C i na nejdelším vedení.

V každém případě z toho co jsem pochytil nejde o bojler samotný, ale hlavně o nějaké slepé větve. Někde na TZB-INFO je článek právě o posledních zjištěných případech a vše je to na stejné brdo. Nepoužívaná odbočka a trvá to dost dlouho než je ji tolik aby měla nějaký efekt.

ROXTYDY_A_BIBOB: No krom povrchů je potřeba znát celou skladbu podlahy. Tepelné ztráty a tedy požadavek na měrný výkon na m2.

Obecně jakékoliv fólie jsou spíše dodatečné nouzové řešení, když už nemáš prostor, tam dát kabel.
    Co se týče termostatů, tak doporučuju PT-713 od electrobocku:
    https://www.elektrobock.cz/inteligentni-termostat-pro-podlah-topeni/p206.

Jsou celkem spolehlivé, akorát jsou citlivé na indukci, tak bacha až budeš dělat rozvody na souběh. i 10cm vzdálenost je málo.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    už jsem tady řešil téma elektrického podlahového vytápění rodinného domu. pro elektriku jsme rozhodnutí a také víme, že 40% podlah bude dřevěná plovoucí podlaha, 40% vinyl a 20% dlažba. Máte někdo zkušenosti s konkrétním řešením? Narazil jsem na heatflow fólie, různé rošty atp. Moc nevím, podle čeho si vybrat..
    a ještě k regulaci - předpokládám, že každou místnost budu řídit odděleně. máte někdo zkušenost s nějakým vhodným systémem? nepotřebuji nic high-tech, ale určitě bych využil vzdálené ovládání/monitoring..
    díkes!
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak pokud bydlíš v domově důchodců a nebo v kojeneckém ústavu, je potřeba to řešit asi víc.
    Ona se ta bakterie tak rychle nemnoží. Většinou jsou problematické slepé ramena a nepoužívané řády, což doma asi nenajdeš. Ale na tohle si najdi někoho kdo o tom něco ví.

Jinak ano dělám to takto. Dost možná, že jen 4x do roka...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: aha, já myslel že by to mělo být jednou za 10 dní... a to reguluješ ručně? čili jednou za dva měsíce příjdeš k bojleru a otočíš kolečko na 60 a po nahřátí to zase stáhneš na 40?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam