• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BOREC
    BOREC --- ---
    JIMIQ: LOL:) nic klesat nebude
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MAKROUSEK:
    JIMIQ:
    Na základě čeho očekáváte pokles cen?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    LAUNCHER: ackoliv si nemyslim ze ceny budou na Novy rok 23 zpatky tak bych rok pockal. Ceny TC a FVE jsou taky napalene a budou pozvolna klesat
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAUNCHER: Zbytecne. Na novy rok budou ceny zpatky.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ahoj. Mam radovku. Aktualne uspesne vytapim plynem, spotřeba plynu (vcetne vareni, ohrevu TUV) rocne ~ 23 MWh. S koncem kalendarniho roku mi skonci fix na cenu plynu a pri stavajicich cenach to bude asi hodne bolet.

Zvazuji tepelne cerpadlo + 10 kWp FVE. Tu FVE doufam vyuziji zejmena podzim a jaro, chapu ze pres zimu je v CR vytapni z FVE bez sance. Nemam idealni orientaci strechy, lokalita Pisek. Nemam dost mista na drevo a nechce se mi resit komin atp.

Jak moc je tohle dobry / spatny napad?
    IV0
    IV0 --- ---
    456: Upřímně v těchhle výkonech si nedovolím nic poradit, sorry. Spíš než na max výkon kotle se podívej na spotřebu plynu za rok (nejlépe rovnou v MWh - je to na faktuře). On ten barák asi nebude mít okamžitou ztrátu 30 kW při výpočetní teplotě (u Tebe asi -20°C), to by si v plynu protopil +250 kKč za rok. Jestli ale opravdu potřebuješ takový výkon, tak to můžou lítat vzduchem statisíce když se zafixuješ na nějakou technologii jen tak z pocitu (nebo blbé rady na NYXu). Asi bych doporučil projektanta co se specializuje na topení. Projektant bude nejspíš chtít vědět, jestli máš potřebu chladit v létě, jestli si můžeš/chceš nechat ten plyn jako bivalenci (30 kW v elektrice je už docela nářez) a jaký máš otopný systém (především na jaký teplotní spád je dimenzovaný - na TČ to chce nejlépe nízkoteplotní systém).
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: Proč diagnoza? Jinou možnost nemám, tak se starám. Já budu mít letos doma teplo :D
    Dokud je a můžu, tak beru. Klidně si dřevem zarovnám půlku pozemku, Alespoň ho nebudu muset sekat ;)
    Momentálně mám doma na 11 roků.
    BOREC
    BOREC --- ---
    456: každé tepelné čerpadlo potřebuje bivalentni zdroj, nejčastěji se dodávají s integrovaným elektrokotlem /patronou 9kw. U tebe bude patrně tepelná ztráta pocitana při -20°C, což je na horách třeba týden v roce ? Běžné ve městech je to při -12 nebo 15. A zase tudíž ten vykyv ti pokryje tepelko plus 9kw elektrokotel. Ideální je když to čerpadlo co nejmíň startuje a zatezujes kompresor, což je nejdražší komponent. U tepelka nejlepší topit furt :) a na nízkou teplotu. Pak je to efektivní a šetřis ten stroj. Vždy doporučuji akumulační nádrž.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: tohle uz je diagnoza
    CUKI
    CUKI --- ---
    456: někajej hotel?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    456: Netuším, já letos zase pořešil topení na další 4 roky klasicky :D

Ale skoromanžel jedný šéfový v práci jako melouch někomu pomáhá s tepelkama. Doma mají právě Zemní kolektor - Voda a jsou spokojený. Jsou od České Skalice
    Kdybys měl zájem, moh bych se zeptat. Kdyžtak v poště.

MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    456: Plytvani penezi je koupit naddimenzovane cerpadlo. Nez protopis elektrospiralou v kotli rozdil v cene, tak ti ta jednotka spis odejde. Obecne jsou odpovedi tady velice dobre.
    456
    456 --- ---
    BOREC: dotápět elektrokotlem mi příjde plýtvání penězi
    456
    456 --- ---
    PISTA1: na zemní kolektor mám plochu ale nevím zda to vyjde levněji než vrt ?
    BOREC
    BOREC --- ---
    Tak bych to u toho vzduchu viděl na kaskadu 2x 12kw.
    Případně jak píše kolega ten monoblok, dělají se kolem 18kw.
    Určitě bych si nechal spočítat tepelné ztráty a dle toho bych to napasoval. Jen tak dle výkonu plynového kotle můžeš vyhodit pár set tisíc korun zbytecne oknem pokud naddimenzujes vykon.
    BOREC
    BOREC --- ---
    BOREC: tankuje/dotápí
    BOREC
    BOREC --- ---
    456: 30 kw tepelko to už je slušná investice, jinak se to dimenzuje orientačně na 2/3 až 3/4 tepelné ztráty, zbytek tancuje elektrokotel
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    456: A na zemní kolektor plochu nemáš? Teda pokud nejsi přímo na skále.
    456
    456 --- ---
    BOREC: jsem stejného názoru, ale .... poměrně vysoké náklady na vrty a stavební řízení a povolení od baňského úřadu atd.
    456
    456 --- ---
    IV0: tedy celoročně obývané, nyní vytápím kotlem 30kW a je to OK, tedy soudím že TČ by mělo být také 30kW. podloží nevím, venkovní umístění jednotky není problém
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam