• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    456: Plytvani penezi je koupit naddimenzovane cerpadlo. Nez protopis elektrospiralou v kotli rozdil v cene, tak ti ta jednotka spis odejde. Obecne jsou odpovedi tady velice dobre.
    456
    456 --- ---
    BOREC: dotápět elektrokotlem mi příjde plýtvání penězi
    456
    456 --- ---
    PISTA1: na zemní kolektor mám plochu ale nevím zda to vyjde levněji než vrt ?
    BOREC
    BOREC --- ---
    Tak bych to u toho vzduchu viděl na kaskadu 2x 12kw.
    Případně jak píše kolega ten monoblok, dělají se kolem 18kw.
    Určitě bych si nechal spočítat tepelné ztráty a dle toho bych to napasoval. Jen tak dle výkonu plynového kotle můžeš vyhodit pár set tisíc korun zbytecne oknem pokud naddimenzujes vykon.
    BOREC
    BOREC --- ---
    BOREC: tankuje/dotápí
    BOREC
    BOREC --- ---
    456: 30 kw tepelko to už je slušná investice, jinak se to dimenzuje orientačně na 2/3 až 3/4 tepelné ztráty, zbytek tancuje elektrokotel
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    456: A na zemní kolektor plochu nemáš? Teda pokud nejsi přímo na skále.
    456
    456 --- ---
    BOREC: jsem stejného názoru, ale .... poměrně vysoké náklady na vrty a stavební řízení a povolení od baňského úřadu atd.
    456
    456 --- ---
    IV0: tedy celoročně obývané, nyní vytápím kotlem 30kW a je to OK, tedy soudím že TČ by mělo být také 30kW. podloží nevím, venkovní umístění jednotky není problém
    BOREC
    BOREC --- ---
    456: obecně: vzduch - voda se do hor a míst s vysokou vlhkostí moc nehodí. Často pak v teplotách kolem 0°C dochází k zamrznutí venkovní jednotky.
    IV0
    IV0 --- ---
    456: Celoročné obývané? Jaká je tepelná ztráta objektu? Bude se to používat i na ohřev teplé vody? Jsou nějaká omezení pro umístnění venkovní jednotky? Jaké je podloží (nemáš třeba hydrogeologický posudek od např. vrtu na pitnou vodu)? Dneska se i v takovýhle výškách spíš dělá monoblok vzduch-voda. Je to levnější a jednodušší a parametry tepelných čerpadel a moderních, celoročně obývaných budov jsou většinou takové, že to vyjde ekonomicky dobře (protože potřeba tepla na topení je srovnatelná s potřebou tepla na ohřev teplé vody, kde má vzduch-voda navrch po dobu 9 měsíců v roce).
    TANTRAMAN: Země - voda vyžaduje tolik vrtů a tak hlubokých, aby to získalo dostatečné oteplení. Dva vrty jsou potřeba na TČ voda-voda.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    456: Země voda vyžaduje dva vrty každý 130m. Jeden metr vrtu stojí až 2k.
    456
    456 --- ---
    Řeším problém - dům je v Krkonoších, nadmořská výška 833 m. Chci pořídit tepelné čerpadlo ale který typ ? Model vzduch-voda nebo země-voda ?
    Máte někdo zkušenost nebo názor na tenhle problém ? Dík za nápady
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: Jo, sypané
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TANTRAMAN: za 5 jsem viděl, ale ne pytlované.. kupuješ volně sypané?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: Já v březnu kupoval za 5.
    Záleží jak hodně to uhlí potřebuješ. Myslím že s přicházející zimou půjde Cena ještě nahoru
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    koukal jsem na ceny uhlí a docela peklo tento rok 7,7 Kč / kg, minulý rok 4.6 Kč /kg
    Hnědé uhlí ořech 2 Ridepal EKO - výhřevnější, levnější -
    https://ridepal.eu/hnede-uhli/hnede-uhli-orech-2-ridepal-eko/

má cenu čekat? vydržím tak do ledna.
    Zatím od začátku války šly ceny jen nahoru..
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To je zase kokotina na entou...
    pokud budu provozovat systém na 45°C těžko omezím legionelu. V těchto systémech se dělá vždy údržba že se ta teplota jednou za čas zvýší právě nad těch 60°C a nebo ta teplota sama na 60°C vyleze když nedochází k odběru.

Bojler kterej jede trvale nad 60°C je špatně nadimenzován

200lidí za rok? To je cca každej 50 000 kterej se tím nakazí. Žádná kreč
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    K legionelle
    Snížit teplotu vody v bojleru? Hrozí legionella - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/snizit-teplotu-vody-v-bojleru-hrozi-legionella-40404347
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: No s tímto ti moc neporadím. V pár instalacích jsem používal dálkové ovládání přes GSM, ale ani jedno nebylo úplně to co bych si představoval tak to určitě nechci doporučovat a navíc simku je důležité co 6měsíců dobíjet i když ji vůbec nepoužíváš. Což samo nastane přesně v době kdy to potřebuješ :-)

Ale právě pro největší univerzálnost si představuju dálkově ovládaný stykač případně přijímač dalších informací, který je ovládaný pomocí wifi (GSM) a to jsem zatím nenašel a nebo to stálo majlant, přitom na tom není nic světoborného. Ani bych to asi nemusel ovládat přes nějakou VPNku. Ale nic takového se prostě neprodává a nebo o tom nevím. Ne že by se to nedalo vyřešit pomocí několika dalších zařízení, ale to už je takové... A bastlit už to taky nebudu, na to už čas nemám.

Ale ten termostat doporučuju fakt ten první s tím že něco takového najdeš. protože ty potřebuje to jen zapnout na dálku o nic dalšího ti nejde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam