• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROMANONKupujeme a prodáváme nemovitosti
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ZOEL: Ano, myslim.
    ZOEL
    ZOEL --- ---
    ...ústní jednání a mistní šetření v řízení vedený katastrálním úřadem je přitom prakticky vyloučeno. nelze než doporučit oznámit katastru skutečnou adresu, kde se člověk zdržuje, a přebírat si poštu.

nově nicméně není podmínkou provedení vkladu doručení rozhodnutí o povolení, což zrychluje řízení. vklad je pravomocný již na základě provedení záznamu v evidenci katastru, o čemž pak katastr zasílá posléze jen vyrozumění. chce to tedy sledovat průběžně katastr na internetu, pokud člověk na převod spěchá. v den, kdy to úřednice zapíše na internet, si lze již vytisknout elektronický výpis jako doklad o převodu. není třeba čekat na doručení rozhodnutí jako dříve.

jinak na katastr ti stačí přinést jen podepsaný návrh na předepsaným formuláři a smlouvu s úředně ověřenými podpisy v jednom vyhotovení.
    ZOEL
    ZOEL --- ---
    GHOSTSTALKER: zákonnou lhůtou 60 dnů myslíš prodlouženou lhůtu dle § 71 správního řádu pro "zvlášť složité případy"? standardní zákonná lhůta je podle mě 30 dnů totiž, 60 dnů by mělo platit ve skutečně výjimečných případech (pokud se máme bavit alespoň v rovině zákona).

"§ 71
    Lhůty pro vydání rozhodnutí

Pokud nelze rozhodnutí vydat bezodkladně, je správní orgán povinen vydat rozhodnutí nejpozději do 30 dnů od zahájení řízení, k nimž se připočítává doba
    a) až 30 dnů, jestliže je zapotřebí nařídit ústní jednání nebo místní šetření, je-li třeba někoho předvolat, někoho nechat předvést nebo doručovat veřejnou vyhláškou osobám, jimž se prokazatelně nedaří doručovat, nebo jde-li o zvlášť složitý případ,..."
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    a co vše teda musim mít kromě kupní smlouvy a návrhu na vklad?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GHOSTSTALKER: Bohužel to tak je. Zrovna nedávno jsme to řešili pro klienta, který podává stovky návrhů měsíčně. Lze to podat na jednom návrhu, ale běží víc řízení, která jsou "ve frontě".
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PHAILO: Pokud vse navrhnes v ramci jednoho navrhu, vede se jedno vkladove rizeni (nehlede na pocet/druh zapisovanych prav), ktere ma byt ukonceno v jedne lhute. Neni to tak, ze pokud navrhnes vklad vlastnickeho prava a zaroven vymaz zastaveniho prava, plati nejprve lhuta 60 dni pro rozhodnuti o vlastnictvi a nasledne dalsi lhuta 60 dni pro rozhodnuti o ZP.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    tak můj případ by teoreticky měl být jednoduchý, žádná zastava, ani věcná břemena tam nejsou
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GHOSTSTALKER: Nic takového jsem netvrdil. Myslím tím to, že výmaz zástavy = 1 vklad (1 lhůta), vklad nového vlastníka = 1 vklad (2. Lhůta) atd.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PHAILO: Odkaz me pls na predpis, z ktereho vyplyvaji ruzne lhuty pro vklad ruznych prav.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    MIKATCHOU: Ono je to poněkud složitější. Záleží na tom, co všechno je třeba vymazat nebo zapsat. Co vklad, to lhůta. Takže ti to mohou typicky natáhnout zástavní práva, věčná břemena apod. Ale na to tě, předpokládám, tvůj právník upozornil. Takže tě to asi nijak zvlášť nepřekvapí.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MIKATCHOU: Ano.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    GHOSTSTALKER: cože? 60 dnů? Tak to sem teda ještě neslyšela...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MIKATCHOU: Praxe. Zakonna lhuta je 60 dnu.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    GHOSTSTALKER: když píšeš do měsíce, máš tím na mysli zákonnou lhůtu, nebo obvyklou praxi?
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    ted mi známej psal, že u jeho bytu co kupoval to trvá už dva měsíce... já mam stracch, že když se to protáhne, budou z nás bezdomovci, máme ve smlouvě o prodeji našeho bytu napsáno že se máme do konce února vystěhovat, ale dokud nebude přepis v katastru, neuvolní se mi prachy z advokátní uschovy na uhrazení jiného bytu, na který mam rezervačku...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MIKATCHOU: Do mesice. Neda.
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    prosím máte někdo zkušenost s přepisem vlastnictví v katastru nemovitostí v Praze? Jak dlouho to tak trvá a dá se zaplatit expres servis?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    EXAGE: ne
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Ahoj, netušíte někdo, zda musím někde na finančáku přiznávat nabytí nemovitosti darováním od přímé příbuzné? Darovací daň je 0,- ale jde mi o to, zda někde i tu nulu přiznávat... díky.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MMISKAM: Tak na katastru to rozhodne na stul nedostane advokat, ale katastralni pracovnik, coz je se stestim osoba aleapon s titulem Bc. z nejake soukrome VS.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam