• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAARISTAANMěstské zahradničení .:. Urban Garden
    TESSS
    TESSS --- ---
    PETEKKA: a to ze zacal obrazet v unoru nevadi? No nic, asi to dopadne, ze ho po mrazech vyndam a pak kdyby hrozili velky mrazy, tak ho prenesu dovnitr
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    TESSS: nechala bych ho na chodbě do té doby, než nebudou hrozit mrazy a pak ho šoupla zpět na balkon:)
    TESSS
    TESSS --- ---
    mam dotaz a nejsem si presne jista kam s nim, kdyz tak me presmerujte, dik

    Pestuju na balkone angrest, ted na zimu jsem ho dala zimovat na chodbu a zacal mi obrazet, coz me trochu znervoznuje, vadi to? A jestli ano co se s tim da delat?
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    LADY_LEIA: jsem čerstve přestěhovaná do Uhřínevsi a tohle splňuje. Taky Kolovraty a tohle okolí. Baráky se tam ted dost prodávaly.
    LADY_LEIA
    LADY_LEIA --- ---
    PETEKKA: ja si vybiram podle vzdalenosti od Prahy. Je pro me dulezite, abych byla do max 45min nekde rozumne na metru a nemusela 5x prestupovat. A chteli bychom uz hotovy dum, ktery je nejlepe po rekonstrukci a da se v nem hned bydlet.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    LADY_LEIA: :( to je smutný..musíme doufat, že lidi ve městech budou postupně pěstování a květinám přicházet na chuť. Musí se stát normou, že se na pozemku pěstuje. Chce je to zvykat:)

    My chceme být taky kousek od Prahy, máme rádi Posázaví, okolí Říčan,Stránčic..takže někde tam. Bude to dlouhá cesta protkaná úřady, vyřizováním, atd,ale určitě to bude stát za to:) Vás to táhne kam?
    LADY_LEIA
    LADY_LEIA --- ---
    PETEKKA: Presne tak. Ja jsem navic i povahou spis introvert, vyhovuje mi klid a soukromi, ale jsem i mestsky clovek, takze se od Prahy moc daleko hnout nechci :) Kazdopadne nemam povahu na to si pred nekym obhajovat takovou banalitu, jako (jako ty rikas) zasadit si nekde na spolecnych prostranstvich pazitku.
    A lidi jsou nenechavi. Nevim, co z toho maji. Nekde jsem cetla vypraveni pani, ktera zije v nejakem cinzaku v prizemi a pod oknem si vysadila nejaky malicky zahon kvetin. Pry je to bokem, ale stejne ji to tam nekolikrat za sezonu nekdo podupal nebo uplne znicil. Bylo mi z toho smutno. Vzdyt to prece neni nic, co by nekomu prekazelo, nebo bylo osklive. Jsou to kytky, proboha.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    LADY_LEIA: je to tak no, zřejmě je velký rozdíl mezi důchodci žijícími na vsi a mezi těmi, co jsou celý život ve městě.
    ---- taky chceme vlastní dům se zahradou- respektive postavit si svépomocí něco nízkoenergetického s tepelným čerpadlem a zabudovaným "skleníkem" přímo v domě (zimní zahrada:) . Handrkovat se s druhými, jestli si můžu před panelák zasadit pažitku, na to nemám nervy.
    LADY_LEIA
    LADY_LEIA --- ---
    PETEKKA: Je urcita skupina lidi, kterym bude vzdycky neco vadit. A mezi duchodcema je ta skupina vetsi. Oni maji nejake svoje predstavy a zabehany rad, jak to v baraku celych sto let, co oni tam bydli, funguje a tezko nesou jakykoli pokus o zmenu (byt by byla k lepsimu). Vetsinou se s nimi neda hnout. Z tohoto duvodu chceme s pritelem vlastni dum se zahradou, uz nas nebavi se prizpusobovat hloupym a zabednenym lidem.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Kamarádka bydlí v pronájmu na Letné a celý barák má k dispozici společnou zahrádku, která leží ladem. Paradoxně hlavně důchodci špatně nesou nějaké snahy o to, si tam udělat záhonek. Chtějí tam mít trávu a šňůry na prádlo (což se se záhonem nevylučuje). V rohu pozemku je letitý kompost, který se kamarádka společně s přítelem snaží obnovovat tím, že tam nosí zbytky z kuchyně (je vegoška, takže denně vyprodukujue mraky zeleninového odpadu)... Od nedávna visí na vstupních dveřích cedulka :"Kuchyňské zbytky patří do popelnice! Děkujeme". Pod to kámoščin přítel připsal "Bioodpad patří na kompost! Díky Václavík"
    Nedokážu pochopit, proč lidem vadí, že chce někdo pěstovat mrkev a hází že šlupky z brambory na kompost:((
    DARMOZRAC
    DARMOZRAC --- ---
    KRISTIII: ja by som sa rad pri zakladani komunitnej zahrady v braniku nejak angazoval. napisem ti do posty
    FANFAN
    FANFAN --- ---
    Kdyby se našla vůle měnit náš dvorek na zahrádku, tak to by bylo fajn, ale Braník je daleko...
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    KRISTIII: Komunitní zahrady ve městech jsou mi sice sympatické, ale za tu dobu (co jsem se o ně zajímal) jsem zjistil, že mi tam překáží ta komunita :-)
    Možná jsem na to moc introvert, ale nejvíc si užiju hrabání se v zemi, když jsem sám.
    Takové intimní setkání mezi mnou a Přírodou, relax a vyklidnění mysli.
    Hrabu se v zemi proto, abych si užíval to přetvoření mrtvého prázdného koutu v něco krásného zeleného, kam se pak můžu přijít schovat a užívat si uklidňující pohled na rostoucí zeleň.
    Ideálně si mezi ty rostliny a květiny sednout s otevřenou knihou a alespoň hodinu si nerušeně číst.
    Jiní lidé, byť se steným zájmem, by mě rušili.
    Narušili by to ticho a zklidněný pocit v duši.
    Přeci jen, kdybych si chtěl pokecat, půjdu si pokecat do hospody, nebo s kamarády na výlet.
    Při sázení, okopávání a udržování rostlinky jsem raději sám, nemusím se cítit divně, když rostlinku chválím, jak mi pěkně roste a jak mi dělá radost.
    Loni se mnou začal "zahradničit" syn a to se mi líbí moc.
    Jsou to takové naše milé společné chvíle a baví mě sledovat to jeho nadšení, když se ze semínka vyklube malá rostlinka.

    Proti začlenění se do komunitního zahradničení asi také mluví i moje ego.
    Chci to mít po svém.
    Mám určitou představu, jak ten můj zelený koutek má vypadat a vydlážděný dvorek s kontejnery plný hlíny, v kterých rostou bez ladu a skladu různé rostlinky, v uličkách se promenádují ostatní zahradníci, kteří klábosí o čemkoliv, prostě nesplňuje ideál mojí zenové zahrádky.

    Takže za mně komunitní zahrady určitě ano, rád bych se kolem nich procházel a obdivoval přerod hnusného místa na plácek, kde je veselo a zeleno, ale sám bych se určitě nezapojil :-)
    KRISTIII
    KRISTIII --- ---
    A co říkáte na komunitní zahrady, většinou se tady spíš řeší zahrádky na balkonech, zajímají vás? Máme v plánu v dohledné době jednu takovou založit v Braníku, tak třeba se tu najde zájemce.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TRAMIN: ja mam obecne pocit, ze se lidi az moc zabejvaj tim, kdy neco vysadit - a pritom povazuju za zasadnejhsi otazky veci jako jak hluboku, do jaky pudy, na jaky stanoviste a tak. Pokud je spravne vybrany misto, tak se vetsina veci chytne bez ohledu na dobu:)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    LA_PIOVRA: no ja se totiz na podzim stehovala a mame takovou pidizahradku. Vzadu ostruzina jedna a boruvka kerikova jedna. nejaka ta kanadska nebo jaka. A ja bych mezi ne chtela jeden ker malinu a jeden rybiz. Takze nejakou koupim v zahradnictvi a na jare pichnu do zeme. Taky mam nejake cibulky narcisu nebo tulipanu a nestihla jsem je dat do zeme pred snehem. Jsem zvedava co mi letos vyroste.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TRAMIN: idealne na podzim. Rybiz zasadis o cca 5-10 cm hloubeji nez rostla sazenice. Malinu prihrn listim, at chranis koreny opred promrznutim.
    Nicemene kdyz vysadis na jare, tak se taky prd stane:)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Prezentace z přednášky Permakulturní zahrada doma a na balkoně

    http://www.prirodni-zahrady.cz/download.php?fid=558
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam