Rád bych tady upřesnil vysvětlil některé nepřesnosti ve Vaší debatě o umístění kamery na multikoptéře. Myslím, že k tomu mám co dodat, má některá videa z jižní Afriky jsou zde k vidění.
Pro natáčení používám GoPro 3 B.E., umístěnou na brushless gimbalu Zenmuse H2-3D, což je gyroskopicky stabilizovaný závěs se střídavými motory. Mohu Vás ubezpečit, že nic jiného pro kvalitní video než je gimbal na jakémkoliv letadle není k dispozici (i přes jeho velmi vysokou cenu), tím i odpovídám na ten názor "...ze kdyz se zabuduje primo do coptery, to da vyladit urcite lip po vsech strankach, nez pres nejaky pridavny drzaky...". To je bohužel zcela nemožné, z jakéhokoliv letadla se do pevně vestavěné či upevněné kamery vždy přenáší řada různých vibrací, nárazů a vlnění, o čemž nikdo, kdo nelétal nic netuší. Jedná se zejména o vibrace vrtulí (i když jsou skvěle vyvážené), vibrace motorů (totéž), a nárazy větru - otřesy celého draku letadla. Je ale možné i bez gimbalu dosáhnout videa bez vibrací a Jello (viz dále), je ale nutné použít i tak speciální odpružený antijello držák kamery, samozřejmě ten ale nezajistí stabilizaci záběru, a video je tak dále roztřesené otřesy celého letadla, sic bez Jello efektu.
JELLO efekt je jako takový způsobován řadou faktoru, nejznámější příčinou jsou právě přenášené vibrace, a také tzv. "Rolling shutter", vznikající na CMOS snímači, jeho snížení či odstranění je možné pomocí ND filtru, čímž se donutí kamera k nastavení delšího expozičního času.
Dalším problém je (to můžete vidět někde na mých videích) přenos stínů z vrtulí, při letu proti ostrému slunci, proti tomu se nedá dělat nic, pouze lze experimentovat s různými slunečními clonkami, tím ale že gimbaly jsou obvykle vyvážené na přesný typ kamery jsou možnosti omezené. Já nyní experimentuji s malou clonkou z kousku starého film. negativu, což jsem nestihl si připravit na expedici do Afriky.
Největším problém zůstávájí u i s pomocí gimbalu stabilizované kamery potom horizontální YAW zákmity, což lze odstranit již jen pomocí 3. stabilizované osy na gimbalu (velké, dražší, energeticky náročnější), nebo omezeně pomocí stabilizace v postprocesu.