SANTAL: santal to nepekla na pečícím papíře. Taky jsem takhle tři, čtyři přilepila, protože jsem si přece říkala, že to musí jít bez něj ;-)
Myslím že za radikálním úspěchem (protože je fakt dokonalej) je i fakt, že mi došla celozrnná žitná a tak tam byl jen celozrnej kvásek a normální chlebovka-
Ale bylo to 200 g kvásku z lednice (něco celorznné žitné, něco pohanky, něco chlebové žitné) smíchat s 100g žitné chlebové, 200ml vody a nechat stát tak hodinku, dokud to neprokysá (zvětší se objem). Přidat 300g hladké 00, 10g solí, lžičku drceného kmínu, velkou špetku mletého koriandru a něco anýzu, a vyhnětat do hladké, nelepivé hmoty. Nechat kynout do zdvojnásobení objemu (2-3 hodiny), vyhnětat s troškou hladké, dát do vysypané plechové misky, nechat tak dvě hodinky kynout. Předehřát troubu na největší možnou teplotu s dvěma plechy- jeden úplně vespod, druhý o drážku nad ním.
Na horký plech dát pečící papír, na něj vyklopit chleba, naříznout vršek. Vrazit do toruby, na spodní rozpálený plech chrstnou dvě deci horké vody, rychle to zavřít. Po pěti minutách vyvětrat a po dalších 10 stáhnout na 180 stupňů. Zhruba po půl hodině pečení jsem vyměkla a přikryla alobalem, aby se hořejšek nepřipálil, protože byl dost vysoko a už byl hnědej. Po hodině a nebo 70 minutách (to si nejsem úplně jistá) jsem ho vyndala a potřela slanou vodou a nechala vychladnout na mřížce, co se dává do mikrovlnky.
Postup je okoukaný od Kláry z Kopce.
Dostatek času pro nakynutí (mívala jsem je drobivé - nedokynuté, protože, chtěla jsem po kvásku, aby kynul stejně rychle jako kvasnice)
http://conovehonakopci.cz/?p=3150
Soustava dvou plechů a zapařování trouby
http://conovehonakopci.cz/?p=4835
vyvalování chleba před druhým kynutím
http://conovehonakopci.cz/?p=5017&cpage=1#comment-8970
ještě jsem asi na pěti chlebech zkoušela je dávat dovnitř potřené vodou, aby teda tam nebyla moc tuhá vnější krusta a vyběhli do výšky, ale vedlo to jen k tomu, že se rozplizly do šířky - jednak málo lepku a druhak nekynuly v misce a ten poslední, jeden z nejplacatějších byl navíc i překynutej, protože mi to tak nějak blbě vyšlo a po prvním kynutí byla půlnoc a tak jsem naznala, že ho vrazím do ledničky a dodělám ráno. U u kasnicových baget to patří k základním trikům, ale teda tady to holt bylo už moc.
Jinak zde článek o vadách chleba
http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000770&docType=ART&nid=11327