• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    LILY
    LILY --- ---
    MILHAUZ: dělala jsem to podle návodu zde: [ VODA @ Makrobiotika - neprožívám, zajímám se ]
    Nahoře se dělala zpočátku krusta, která šla jakž takž rozmíchat, nijak divně to nesmrdělo, na chuť to bylo akorát hořkotrpké, rozhodně ne kyselé a po pár dnech to chytlo plíseň. Tak nevím. :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ahoj, diky za tento klub. Doma chovam mazlicky behem vyroby kysaneho zeli a kimči. Pestoval jsem i kulturu na vyrobu kefiru, ale po pul roce mne prestalo bavit kupovat dvakrat tydne mliko, tak to slo z domu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: třetí a dašlí krmení už klidně může být z běžné mouky, ale na rozvašení jsou ty celozrnné ideální - zůstává tam daleko víc potřebných spících kultur.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kvásek zadělávejte žitnou celozrnnou a případně tam přidejte trošku pohankové celozrnné. Bude kvasit jak blázen. Stejně tak se tam dá vrazit lžíce jogurtu jako startér.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    LILY: nerikam, ze to neni nemozne. popis mi, co jsi presne delala a co presne nazyvas "zkazennim". mama taky vyhodila kvasek protoze "divne smrdel". kdyz jsem ji pak daval u me ochutnavat muj kvasek, tak pochopila, ze to jen zacinal spravne prokvasovat.

    aneb: oddeluje se vrstva vody na povrchu kvasku? nevadi! smrdi kvasek po acetonu? nevadi! je kvasek velmi kyselej? jedine spravne!!
    LILY
    LILY --- ---
    MILHAUZ: mně se to teda po pár dnech zkazilo..takže jsem získala dojem, že to zřejmě není nic jednoduchého..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Děláte někdo rychlokvašené limonády? Jsem chtěla udělat mátovku a dneska jsem ji za stálého míchání vylila do záchoda.

    Byl to cukr, kvasnice a podrcené mátové listí. Zkvasilo to správně, ale ta máta tam nedělala mátovou chuť, ale takovou hnusnou.

    Takže co se dá zkvasit tak, aby to bylo dobré, kromě zázvorovky a bezinkovky?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    GUDRUN: ja to jeste nedelal, pisou, ze lze jakykoliv zitny chleba, s psennicno-zitnym by to melo jit, ale ze zacatku bych to udelal ze 100% zita
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MILHAUZ: zkouseli jste nekdo? je to moje oblibene piti v lete na vychode, rada bych ho ozkousela, aspon bych spotrebovala prilezitostne zbytky chleba... sel by pouzit normalni, cesky, kupovany chleba? imho jo, kdyz se tam pridava drozdi... chapu to spravne? Dik.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://rdo.psu.ac.th/sjstweb/journal/29-4/0125-3395-29-4-1135-1143.pdf

    Kořením proti křísovatění (takový ten hnusný, bílý povlak)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Aha - takže co v tom kvásku namáčíte?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    fck susenej kvasek. opravdu staci zitna mouka a voda a trochu vyssi teplota ze zacatku, kazdy den trpelive prikrmovat a nemuze se to pokazit. po par tydnech uz je naprosto nesmrtelnej
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vám se někdy ten sušenej kvásek rozjel? zkoušela jsem to asi pětkrát a pokaždé mi z toho vznikla prostě mrtvá hmota, která teda, když jsem ji přikrmila žitem začala prokvášet normálně.

    Teď je ideální počasí na pořádnej kvásek.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    tak ja jeste do kysela zamichaval nakonec zloutky a daval tam trochu kminu. a bylo to moc dobre. s tim namocenim si budu zkusit pamatovat, mozna, ze jsem to posledne ani poradne nemacel a pravda bylo dost kysele, ale ja mam rad kvasek i syrovy, takze mi to kysely nevadi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: jo tak to jo. Jinak to kyselé je ona extrzdravá kyselina mléčná.
    MILLY
    MILLY --- ---
    ZUZKAOU: 12 hodin nechat odstát rozmíchanej kvásek ve vodě. Vařili jsme taky 30 minut. Bylo to pak chutnější a míň kyselý, když jsme to nechali odstát dýl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILLY: počkej - jak 12 hodin vařit kyselo?

    Já jsem ho vždycky dělala tak, že jsem ve vodě rozmíchala něco aktivního kvásku, nakrájela do toho brambory a nalila namočené sušené houby a uvařila do měkka. Takže tak maximálně 30 minut.

    A teda kvásek normálně pěstovanej žitnej, ty sušený v prášku mi nikdy nevzešly.
    MILLY
    MILLY --- ---
    MILHAUZ: Ke kyselu: napadá mě jen, že čim dýl se nechá kvásek namočnej ve vodě (rozmíchanej), tím kratší dobu je pak třeba kyselo vařit. (tzn, např. místo 12. hodin 24)


    Zajímavá diskuze. :-) Osobně jsme zatím doma kysali jen mlíko- přičemž jsme objevily, že mu to jde líp ve skleněný láhvi než v plastový.

    Zuzkaou: díky za recepty zatím, případné zavalení dotazy přijde posléze. .-) Nechce se mi teď nic hledat...- ale případně.....- jak má vypadat vhodná nádoba na kvašení?


    VIKY_K: Zkoušeli jsme jablečný...- přidat ke strouhanejm jabkám, zalitejm vodou, kůrku chleba a denně zamíchat, ale vlezly nám do něj octomilky (vítr nám z něj odfoukl plátýnko) a ocet se zkazil.
    Byl to asi tenhle recept: http://www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/jablecny-ocet--domaci-vyroba.aspx
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    BOOK!
    kvass: http://www.enjoyyourcooking.com/beverage-recipes/russian-rye-bread-drink-kvass.html

    uz nejaky cas peceme kvaskovy chleba a neni nic jednodussiho a lepsiho. kvasek zalozen doma pouze zitna mouka a voda a je nesmrtelny a skvely.

    apropo nejake vychytane recepty na kyselo? respektive uz jsem nejake kyselo delal, bylo moc dobre, spis by me zajimaly nejake osvedcene finty.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušeli jsme jablečný, ale vznikla z toho kysele smrdící a velmi podivně chutnající hmota jdoucí přímo do záchoda. Šli jsme na to amatérsky, z premisy "nastoruháme jablka a za dostatečného přístupu vzduchu nedojde k alkoholovému, ale k ocotovému kvašení".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam