• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MILHAUZ: s plísněma je to blbý, no. Setřít je moc nestačí, protože jsou to konec konců houby a kromě těch viditelných částí maj daleko větší podhoubí.

    Možná bych ještě zkusila do kvásku přidat při krmení významné množství jogurtu (nebo lépe čerstvé syrovátky), popřípadě pár kapslí lactobacilů, třeba když to bude hodně kyselé, tak je to povraždí.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    MILHAUZ: Mně chutná tenhle, v Brně ho mají ve zdravých výživách.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    KAREN: offtopic cuketa: http://www.food52.com/blog/4236_julia_childs_zucchini_tian#tian

    dotaz ke kvasku: byl jsem delsi dobu pryc a po navratu mel kvasek z obchodu (vysoke nad jizerou) nehezkou plisen a sladce, shnile vonel. sel tedy pryc. zase jsem odjel a po navratu zjistil, ze podobnou plisen, ovsem ciste bilou, krabatou, ma na sobe i nas milovany vlastni kvasek. podle rad internetu jsem to opatrne setrel a zivim dal. ovsem stale se tam po par dnech, kdy nezivim intenzivne, plisen zjevuje. kvasek je jinak chutove dobry-kysely, ale stale trochu sladce voni. jake s tim mate zkusenosti? prave jsem zadelal na chleba, tak uvidime, zda to vubec vzejde, dal jsem tam teda pro jistotu i kus noveho kvasku z vysokeho.

    jo a ad KVAS - naprosto to, piovro, ochutnej! hlavne na ukrajine mi moc chutnal. je potreba najit ten, co neni uplne limonadove sladky. ja to pil jedine z cisteren, tak nevim, ale pokud by nekdo nasel dobry kvas v lahvi v praze, sem s nim!
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemel byste nekdo tip na neco osvedceneho z cukety (treba i ve smesi)?
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Dnes naložena další sklenice, cca 2 kg. Červené zelí, cibulka, 2 mrkve a feferonky.
    Opět to krásně pustilo šťávu, parádička. Jsem zvědavý, jaké to bude mít grády :)



    & thanks to ZUZKAOU sklízíme první úrody kefíru. Žužlíky se mají k světu,
    asi se jim u nás líbí. Dnes dostali epes-ňůňos krmení: čerstvé mlíčko přímo od kraviček.



    A tady ještě jedno lehké off-topic: v neděli jsme zakládali záhon (resp. zahrádku).
    5x7 metrů, hezky uleželý hnůj na spodek, nahoru překatrovaná hlína.
    Zjara do toho přijdou brambory, ať se to ještě trochu zkultivuje, a od přespříštího roku zkusíme
    sezónní samozásobení (cibule, mrkvičky, celery, bylinky, hrášek... možná i nějaké to zelí na kvašení ;)).

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: super prima.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: sakra, donutila jsi mne to vyhledat :) za tiche vino se pro ucely zakona (§93 odst. 3 pism. c) a d) povazuje i polozka celniho sazebniku 2206 00

    "Ostatní kvašené (fermentované) nápoje (například jablečné víno, hruškové víno, medovina); směsi kvašených (fermentovaných) nápojů a směsi kvašených (fermentovaných) nápojů s nealkoholickými nápoji, jinde neuvedené ani nezahrnuté"
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: no jo, ale tam se píše konkrétně o výrobě tichého vína a víno je definované jako nápoj z hroznů. Ptala jsem se tu v právní poradně, ale odpověď nejní.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: nejsem celnik, ale tipuju, ze tyhlety veci se nebudou danit jako pivo, nybrz jako "vino" (§ 93 a nasl.). jsou to produkty podle jednotne celni nomenklatury (to jsou ty kody 2204, 2205, 2206 uvedene v zakone - jsem liny hledat, pod ktery by spadal ten cider, ale jsou tam vsechny kvasene napoje krome piva) za predpokladu, ze maji mezi 1,2% - 22% obj. alk.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: To je jednoduché - pivo je to tehdy, když to splňuje definici piva v daném zákoně (nebo v zákoně, na který se tento odkazuje). Pokud tam nikde není napsáno, co je z hlediska zákona pivo, pak pokud se nerozhodneš vařit sladový nápoj s přídavkem chmelu a yvdělávat na tom, pak jsi IMHO z obliga. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No cider je další takový - kam to patří? Do piva?
    FLU
    FLU --- ---
    FLU: ...jinymi slovy, opravdu bych chtel videt celniky, jak mi budou ve spravnim rizeni prokazovat, ze jsem vyrobil a nenahlasil a tudiz se stavam platcem dane ve smyslu ust. § 80 odst. 3 ZSpD. zkratka nehlasit nic a hotovo.
    FLU
    FLU --- ---
    minuly rok jsme delali cider (dohromady cca 50 litru) a vubec mne teda nenapadlo, abych se nekde registroval :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: nijak nekomplikuju a hlásit se nikam nebudu, jen mě to zajímá, odkdy to je pivo a jak je to třeba s kvasem ;-)

    Pokud se dělá domácí pivo z koncentrátů, kde se nic nevaří, tak to už by nahlášený být mělo. Sladovit je sladovej výtažek - tedy mladina a kdybych do toho neházela šištice na studenou maceraci, ale chmelový výluh, tak už je to jasné ;-)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Mě překvapuje, že si to chceš vážně tolik komplikovat :) Přidáš chmel a už je to pivo? :) IMHO to s pivem nemá nic moc společného. Vaříš to potom nějak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ehm, tak teda mrkev se zázvore a pomerančovou kůrou patří k nepovedeným experimentům. Ta kůra tam do toho dodala takovou mýdlovou chuť a ani nepomohlo, když jsem ji po dvou dnech vyndala a vyměnila nálev. brrr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - Před zahájením výroby piva je třeba mít na paměti, že tato činnost je v Česku zákonem regulována. Dle zákona 353/2003 Sb. o spotřebních daních, § 80, je třeba zahájení výroby piva ohlásit na místně příslušném celním úřadu.

    Vztahuje se to i na kvas? A teď jsem do pampeliškovo-lopuchového základu přidala sladovit a chmel. Mám to jít hlásit? Daně jako takové se na to nebudou vztahovat, protože "... Od daně je dále osvobozeno pivo, které je vyrobeno fyzickou osobou v zařízení pro domácí výrobu piva výhradně pro vlastní spotřebu její a osob s ní tvořících domácnost, osob jí blízkých nebo jejích hostů, až do množství, které nepřesáhne 200 l za kalendářní rok, za podmínky, že nedojde k jeho prodeji...."
    Ale podle všeho bych se měla nechat zaevidovat... A nebo nebudu ale překládat jako pivo, nýbrž jako limonáda a bude.

    LA_PIOVRA: jestli si v praze, tak otestuj v takových těch prodejných ruských lahůdek koupit flašku. V PETu to je vlastně limonáda. Uznávám, že třeba na ukrajině ty cisterny nevzbuzují důvěru.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: pekny, treba se taky odvazim.
    Kvas je pro me zahadou, nikdy jsem nemel odvahu ho ochutnat a jinak ochutnam, cokoli. Vzdy jsem koukal na ty velky cisteny podel cesty a sbiral odvahu a marne:)
    Kdyz jsem treba videl prodavat a pripravovat kocky nebo larvy, tak me az trochu sralo, ze nejim maso - ale kvas nevim proc nedam:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kvas v blogýskové podobě se skoro přesnými ingrediencemi. A odkazy na další zdroje

    A dá se to zkvasit?: Kvas
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kvas.html

    Jo a třetí den večer byl už vyloženě dobrej, byť bublinky už téměř ustaly. A obsah alkoholu se taky dost zvýšil. Naštěstí už došel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FLU: Jako dneska jsem ochutala první várku, prokvašený je to výrazně lepší, než na začátku, ale teda žádnou moc chuť to nemá. Je to takový plochý.

    A to jsem, měla základ chuti v převařeným medu, té máty jsem tam dala celkem dost a přihodila tam něco chmele.
    FLU
    FLU --- ---
    ZUZKAOU: ha, to mne zajima. na domaci kvas se uz chystam delsi dobu. ale mam problem s tvrdou vodou. co jsem tak vsude cetl, tak jako jednu z nezbytnych ingredienci zminuji mekou vodu.

    jinak idealni je to s touhle veci (pocitam, ze v nejakych ruskych potravinach to pujde normalne sehnat, ale nejsem z prahy, tak nevim)
    KVASS - Kvass concentrate
    http://www.kvas.lv/en/products/kvass-concentrate/
    samozrejme, ze se tam dava chleba a ostatni ingredience, ale ten koncentrat by to mel doladit, aby to melo presne tu "kvasovou" chut
    CHANA
    CHANA --- ---
    ZUZKAOU: představuji si právě takový pěkný pytel. Loni nebo předloni jsem ho viděla na farmářských trzích na Kubáni, ale neměla jsem ještě štandlík. Letos mám připravené dva štandlíky a zelí nikde. V holešovické tržnici mi rovnou u stánku řekli, že není a nebude:(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam