BONEMINA: křís by se na mlíce dělat neměl. Respektive i kdyby se tam udělal, tak nebude vidět - to je taková bílá blanka.
Teoreticky by to mohla být nějaká vezre dělání nových zrn.
Hele - přilej do toho kupovanej kefír, smíchej s trochou čerstvého mlíka a cukrem a nech to v teple prokysat do konce - tak dva, tři dny. A případně k tomu přisyp lžičku soli. Sůl, hodně kyselé prostředí a dostatek žádoucích kultur z kupovaného kefíru by mohly očistit vše. Pak to zceď, zrna propláchni a uvidíš, co udělá další nálev.
Se mi nějak nezdá, že by kefír zplesnivěl za tři dny v ledničce. Navíc máš ty moje zrna, a ty jsou na pomalé kysání v ledničce zvyklá.
Taky by šlo zrna vyvařit a obsadit kupovaným kefírem. Ale to jsem ještě nezkoušela.