• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: no jo - tak trošku jednoduchého krmení pro bakterie tam máš.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: cili ale tedy v repe inulin mam, kdyz tam je cesnek:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: jo. Obsahuje. Taky artyčoky ;-) A třeba lopuchový, čekankový(melta) a nebo pampeliškový kořen. Nebo topinambury.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: obsahuje cesnek inulin? Ptam se, nebot jsem k repe sice nedal cibuli, zato cesneku ale pozehnane :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: aha, jsem nevedel, ze cibule pomaha, malem jsem ji tam dal:( Uz to vim:)

    MRMNK: budu chodit upijet lak abych vedel:)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: cervena repa jen nasolena ve vode, cca 3 tydny, za 4 uz to bylo mnam :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: bez startéru buď trpěliv. A navíc v tom nemáš nic s inulínem (cibule a spol) ani jiná prebiotika a tak si chudáčci bakterie musí samy štípat složité cukry. To bude nadlouho.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: :)) Prefekt, presne takovou odpoved jsem potreboval. Zatim to mam na svetle od nedele)
    (je to pokus o vyrobu "veganskeho kvaseneho uheraku" z platkovane cervene repy a cerne redkve + bileho pepre, sladke papriky, cesneku.
    (starter jsem nedaval zadny, zatim mi vse kvasilo samovolne a k plne spokojenosti:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: to záleží na startéru, velikosti řepných kusů, additivům do nálevu (cibule, jiná zelenina, slad, cukr...), teplotě a skvrnách na slunci.

    Ale tak 10 dní v teple to chce určitě a pak ideálně ještě pár týdnů v chladu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Kdyz tu zminujete, ze cervena repa kvasi dlouho - jak asi dlouho?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SISTA: jj, teď to míchám do bobů, takže zítra bude nafermentováno.
    SISTA
    SISTA --- ---
    ZUZKAOU: budes to jeste zkouset? to by me zajimalo:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cha - zaujala mě informace, že v olomouckých tvarůžkách je stejný bacillus subtilis jako v natto. V rámci experimentu jsem mínila, že to tedy otestuju.

    Včera jsem rozmixovala dvě kolečka tvarůžků s cca 2 dcl agaru - jako že živná půda, protože jsem tam nechtěla dávat mlíko a nebo syrovátku, kvůli dalším kulturám.

    Jenže jsem doma našla spoustu starých pytlíčků cukrářského želé s agarem, cukrem a červeným barvivem(E120 - košenila). A protože jsme byla líná jít koupit neutrální, naznala jsem a co, tak budu mít červený natto, no. A cukr jen urychlí růst bakterií.

    Jenže vono to do rána v kynárně to barvivo zcela sežralo a sežralo to i tu nažloutlost tvarůžku - prostě mi z toho vylezlo sněhobílá hmota.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZATAMOKO: od chlapika jsem kupoval 4,8litrovy
    Je to fakt precizni prace. Jen na zatizeni by to chtelo leteckou gumu :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TWORBO: myslim, ze pomery dava od oka :)
    Proklada cele listy cinskeho zeli platky zazvoru a do toho pridava chilli.

    Kvasi to tak, ze ma dva kyble. Na dno vnejsiho dava prosoleny martos a ten pak zatizi stejne velkym kyblem naplnenym vodou.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRMNK: taky to nezalevam. Nakrouham zeleninu a prosypavam ji morskou soli.
    Necham hodku dve tri odlezet a laduju do kvasaku od http://www.keramikara.estranky.cz/clanky/kvasaky-minikvasaky-zelaky.html
    Pod prokvaseni zeleninu prendavam do 720ml sklenic a ukladma v lednici, kde behem mesice krasne dojdou.
    Nejlepsi zelenina byla v zapomenuty sklenici po pul roce :)

    Ted mi dojizdi zeli, cibule, paprika (vse na nudlicky) a mrkev na 1 mm silna kolecka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: řepa trvá dlouho, a zejména pokud ji máš na větší kusy a zelí nakrouhané. Sůl procesy zpomaluje. Kdyžtak ji oslaď a dolej tam nějaký startér - třeba z toho zelí.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZATAMOKO: ja sem nekdy koncem listopadu nalozil smes zeleniny (co trh dal: daikon, zeli, brokolice, mrkev) .. nedavam to do slanyho nalevu ale postupuju jako u kimchi, tzn nejdriv zeleninu nasolim a necham tak 4 hodiny poustet vodu, pak lehce omyju a zaleju prevarenou vodou, pridal jsem par susenych cili a pikantni je to tak akorat ... pouzil jsem suseny co prodavaji vietnamci, nejsou prehnne palivy a laj prijemnou chut

    jinak nejlepsi pikantni smes je kimchi :)
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    ZATAMOKO: recept na kamovo zeli se zazvorem a chilli by me zaujimalo...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kurnik, repe se zatim vubec nechce kvasit, potvore. Zeli jede dobre, ale tomuhle vubec. Muze byt na vine vyssi mnozstvi soli? Neni to presolene, ale je tam citit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam