• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Já si myslím, že kov je pověra, obzvlášť inertní nerez... spíš to slunce. A ta slaná chuŤ se bere kde?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: ještě jim dej čas v teple. V chladu fakt kysaj pomalu. V pokojové teplotě lžíce zrn prokysá tak 2 dcl za cca 30 hodin.
    Ten kov je pověra - cedím to i přes kovovej cedník, míchám lžící a nic.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    Tak. Za kvásek jsem v úterý dostala kefírová zrna. Ačkoli kvásek mi bují pěkně, s kefírem to neumím - byla zamražená, tak jsem jen na den nechala při pokojové teplotě rozmrzat v mléku a pak dala do chladu, další dva dny... Mlíko nezhoustlo, jen je takový nakyslý a trochu slaný?... Moc mi kefír nepřipomíná. Obláčky se mi zdá nemá:)
    Jediné, co mě napadá, že jsem udělala špatně je přímé slunce - já vím, blbec, ale kvásek to v pohodě dává:) - a promíchala jsem nerez vidličkou, ale prolétla jsem teď nového Katze a nic jako "vyvarujte se kovu", jako se všude na přírodních stránkách píše, v kapitolce o kefíru nepíše. Nebo nečtu pozorně:)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Pro jistotu jsem ještě to chlupaté oné pořádně vysbírala vyvařenou lžicí. Jestli to byla začínající nová zrna, čest jejich památce.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Fajn, otestuju kynárku rovnou jako resuscitační jednotku :) Díky.
    Ale jsem na sebe naštvaná, nechci být zase masový vrah kvasinek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: dej je do tepla.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Ok, zítra vyšlu muže pro čerstvý kefír a zrna dostanou lázeň.
    Do té doby je lepší nechat to v lednici, nebo dát do tepla, ať ještě kefír zabojuje?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: křís by se na mlíce dělat neměl. Respektive i kdyby se tam udělal, tak nebude vidět - to je taková bílá blanka.

    Teoreticky by to mohla být nějaká vezre dělání nových zrn.

    Hele - přilej do toho kupovanej kefír, smíchej s trochou čerstvého mlíka a cukrem a nech to v teple prokysat do konce - tak dva, tři dny. A případně k tomu přisyp lžičku soli. Sůl, hodně kyselé prostředí a dostatek žádoucích kultur z kupovaného kefíru by mohly očistit vše. Pak to zceď, zrna propláchni a uvidíš, co udělá další nálev.

    Se mi nějak nezdá, že by kefír zplesnivěl za tři dny v ledničce. Navíc máš ty moje zrna, a ty jsou na pomalé kysání v ledničce zvyklá.

    Taky by šlo zrna vyvařit a obsadit kupovaným kefírem. Ale to jsem ještě nezkoušela.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když se na kefírovém mléce udělaly obláčky něčeho bílého a jemně chlupatého, může to být něco jiného než plíseň? Pročetla jsem článek o křísu na zkvašenu, ale na ten to nevypadá.
    Mléko je ve vyvařené sklenici, asi tři dny v lednici. Po plísni zatím nepáchne.
    Pokud to plíseň je, jsou asi na odpis i kefírová zrna, co?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Už vím, jaký potřebuju sklep
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: no jo - tak trošku jednoduchého krmení pro bakterie tam máš.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: cili ale tedy v repe inulin mam, kdyz tam je cesnek:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: jo. Obsahuje. Taky artyčoky ;-) A třeba lopuchový, čekankový(melta) a nebo pampeliškový kořen. Nebo topinambury.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: obsahuje cesnek inulin? Ptam se, nebot jsem k repe sice nedal cibuli, zato cesneku ale pozehnane :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: aha, jsem nevedel, ze cibule pomaha, malem jsem ji tam dal:( Uz to vim:)

    MRMNK: budu chodit upijet lak abych vedel:)
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    LA_PIOVRA: cervena repa jen nasolena ve vode, cca 3 tydny, za 4 uz to bylo mnam :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: bez startéru buď trpěliv. A navíc v tom nemáš nic s inulínem (cibule a spol) ani jiná prebiotika a tak si chudáčci bakterie musí samy štípat složité cukry. To bude nadlouho.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: :)) Prefekt, presne takovou odpoved jsem potreboval. Zatim to mam na svetle od nedele)
    (je to pokus o vyrobu "veganskeho kvaseneho uheraku" z platkovane cervene repy a cerne redkve + bileho pepre, sladke papriky, cesneku.
    (starter jsem nedaval zadny, zatim mi vse kvasilo samovolne a k plne spokojenosti:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_PIOVRA: to záleží na startéru, velikosti řepných kusů, additivům do nálevu (cibule, jiná zelenina, slad, cukr...), teplotě a skvrnách na slunci.

    Ale tak 10 dní v teple to chce určitě a pak ideálně ještě pár týdnů v chladu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Kdyz tu zminujete, ze cervena repa kvasi dlouho - jak asi dlouho?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SISTA: jj, teď to míchám do bobů, takže zítra bude nafermentováno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam