• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Však jo, mě kuchařská alchymie a verifikace/falzifikace teorií baví. Takže vždycky předem trochu počítám s tím, že výsledek bude kabům. A tady už nebylo co ztratit.
    O zrna už jsem se ti ozvala do pošty :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: No tak to s tím převařením byla teorie. Chceš další várku zrn? ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: To je v pohodě, umřel už na plíseň, teď jsme už jen hanobily jeho mrtvolu :)

    Každopádně pro všechny, kteří by chtěli zkusit převařit zrna a oživit je v kefírové lázni, nedělejte to. Jak už jsem psala, zrna se po převaření rozpadla na malé kousky a oslizla. Po dni v kynárně v kefírové lázni se dokonale oddělila syrovátka, tak jsem chtěla zkontrolovat, jak si zrna vedou. Jenže po zrnech ani památka, dokonale se v tom kefíru rozpustila. Navíc kefír získal dost nepříjemnou chuť, tak to šlo do výlevky komplet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak to mě mrzí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Resuscitace pomocí prokysání s kefírem nepomohla, v další dávce se zase objevila bílá chlupatina. Tak jsem ta zrna natvrdo vyvařila a pokouším se o kefírovou nekromancii. Vaření zrn bylo hnusné, rozpadla se na maličké kousky a oslizla. Moc šancí tomu nedávám.

    ALE abych si spravila chuť, zkusila jsem si experimentální kvásek s rumem podle Kláry z kopce http://conovehonakopci.cz/?p=105 Dnes ráno, na začátku třetího dne, byl rumový kvásek plně připravený na další použití, rovnou jsem z něj zadělala chleba a výsledný bochník je nejlepší ze všech kváskových chlebů, které se mi kdy povedly.
    Takže v čem je ta zrada? Kdyby bylo tohle založení kvásku tak jednoduché, proč by se lidi mořili s třístupňovým? Snažila jsem se o kvásku s rumem (a obecně s alkoholem) něco vygooglit, ale nikde nic.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tak pak prosím napiš tip.
    Ta slizká věc na rýži vypadá lákavě :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ještě udělám rešerši, protože bych to rovnou vzala s koji.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: kde budes objednavat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak syrečkové natto neprošlo. Verze z pařených bobů se jednoznačně zkazila, verze z vařených bobů smrdí tak normálně po syrečká a nějak je nafermentovaná, ale nedělá to ty slizké cancoury. Si to dám s rejží a sojovkou, protože to je celkem dobrý.
    Tudíž nic, jdu objednat kultůry.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě nevím, jak to zítra dopadne, ale tohle je smrtelné kombo

    Natto Marinated in Kimchi | Natto...
    http://ilovenatto.com/blog/2011/01/natto-kimchi-uber-food/
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Dík. Vyndám to teda zase ven a uvidíme, dostala jsem sice pořádnou hroudu, ale asi je kefír pořád trochu spící.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: tak to už se mě ptáš moc.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Já si myslím, že kov je pověra, obzvlášť inertní nerez... spíš to slunce. A ta slaná chuŤ se bere kde?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: ještě jim dej čas v teple. V chladu fakt kysaj pomalu. V pokojové teplotě lžíce zrn prokysá tak 2 dcl za cca 30 hodin.
    Ten kov je pověra - cedím to i přes kovovej cedník, míchám lžící a nic.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    Tak. Za kvásek jsem v úterý dostala kefírová zrna. Ačkoli kvásek mi bují pěkně, s kefírem to neumím - byla zamražená, tak jsem jen na den nechala při pokojové teplotě rozmrzat v mléku a pak dala do chladu, další dva dny... Mlíko nezhoustlo, jen je takový nakyslý a trochu slaný?... Moc mi kefír nepřipomíná. Obláčky se mi zdá nemá:)
    Jediné, co mě napadá, že jsem udělala špatně je přímé slunce - já vím, blbec, ale kvásek to v pohodě dává:) - a promíchala jsem nerez vidličkou, ale prolétla jsem teď nového Katze a nic jako "vyvarujte se kovu", jako se všude na přírodních stránkách píše, v kapitolce o kefíru nepíše. Nebo nečtu pozorně:)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Pro jistotu jsem ještě to chlupaté oné pořádně vysbírala vyvařenou lžicí. Jestli to byla začínající nová zrna, čest jejich památce.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Fajn, otestuju kynárku rovnou jako resuscitační jednotku :) Díky.
    Ale jsem na sebe naštvaná, nechci být zase masový vrah kvasinek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: dej je do tepla.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Ok, zítra vyšlu muže pro čerstvý kefír a zrna dostanou lázeň.
    Do té doby je lepší nechat to v lednici, nebo dát do tepla, ať ještě kefír zabojuje?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: křís by se na mlíce dělat neměl. Respektive i kdyby se tam udělal, tak nebude vidět - to je taková bílá blanka.

    Teoreticky by to mohla být nějaká vezre dělání nových zrn.

    Hele - přilej do toho kupovanej kefír, smíchej s trochou čerstvého mlíka a cukrem a nech to v teple prokysat do konce - tak dva, tři dny. A případně k tomu přisyp lžičku soli. Sůl, hodně kyselé prostředí a dostatek žádoucích kultur z kupovaného kefíru by mohly očistit vše. Pak to zceď, zrna propláchni a uvidíš, co udělá další nálev.

    Se mi nějak nezdá, že by kefír zplesnivěl za tři dny v ledničce. Navíc máš ty moje zrna, a ty jsou na pomalé kysání v ledničce zvyklá.

    Taky by šlo zrna vyvařit a obsadit kupovaným kefírem. Ale to jsem ještě nezkoušela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam