• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    MIE
    MIE --- ---
    pomoc :-). Máme kvásek, jsme ve 4. dnu od založení. Vypadá, že je v kondici, ale dneska nestíháme upéct chleba. Co s ním? můžu ho jen přikrmit a nechat venku, nebo do lednice s ním. Lépe zavřít, nebo nechat dýchat? děkuji moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Výměna manželek USA VI (3) | PrimaPLAY
    http://play.iprima.cz/all/319624/all

    americká výměna manželek.

    Připravovači na apokalypsu, kteří kysají na co přijdou, jedí syrové maso a neuklízí protože bakterie jsou prospěšné...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LEMS: jj, cca sest 720ml sklenic + jedna porce na okamzitou spotrebu :)
    LEMS
    LEMS --- ---
    ZATAMOKO: dik! Romuluse mam v merku:) takze ze 4,8l je asi toliko materialu?
    ja dneska potkal dalsi vhodne se tvarici plastovy nadoby tak premyslim, ze to zkusim nejdriv s nima:)
    LEMS
    LEMS --- ---
    dik! jasne na zeli to chce asi neco velkyho a dalsim experimentum se meze nekladou8)
    FITH
    FITH --- ---
    LEMS: Já v klasickém zeláku, vždycky dělám várku 7 kg zelí a vydrží mi skoro celou zimu. Jinak na http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/209562221900006/?deid=1137&recept=590 používám obyčejnou zavařovačku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LEMS: v zavařovačkách, naopak dělám malá množství různých experimentů.
    LEMS
    LEMS --- ---
    v cem kvasite zeleninu? ja sem si nasel tuhle nadheru http://www.fler.cz/zbozi/kvasak-fe-red-2475086 ale 2 litry mi pride docela malo. tak premyslim alespon o 5 litrech tu http://www.czvyrobky.cz/obchod/keramika-a-porcelan/keramika/zelaky/zelak
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Hlásím (opožděně) jak dopadlo kořenění a kvašení zelí: dával jsem cca tři čtvrtě hlávky středně velkého červeného zelí (váha mohla být tak 1-1,5 kg odhadem), střední cibuli, menší jablko, trochu mrkve. Do toho přiměřeně celý pepř, cca 8 hřebíčků, nové koření, sůl. Výsledek: výborná chuť, kterou jsem nikdy nikde nezažil. Škoda byla, že jsem ho nechal na větší kusy a tak bylo trochu víc křupavé. Každopádně už je téměř fuč a mám zadělané červeno-bílé. Takže koření můžu jen doporučit.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Kysané zelí je bez vitaminů a bakterií mléčného kvašení, zjistily testy - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/kysane-zeli-testy-0m7-/hobby-domov.aspx?c=A130212_111536_hobby-domov_mce
    Takže další věc, co jedině domácí.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MALKE: Dělám to stejně, je to na poměru času/teploty, nikoliv jen na teplotě. Používám taky peřiny a v noci jde hrnec ke kamnům. :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    MRTVYKOTE: Cokoliv, co drží teplo, postačí. Dělala jsem jogurt v pomalém hrnci, ale i ty peřiny by byly v pohodě, zrovna na tomhle mi nepřijde moc co zkazit - nesmí se akorát přešvihnout začáteční teplota, pak je to jenom otázka různého času (nechávala jsem přes noc, povedlo se vždycky, trvanlivost jsme nikdy nezvládli vyzkoušet - do čtyř dnů byl jogurt v čudu).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: pokud máš slušnou termosku, tak dosáhneš. Ohřeješ mléko na 30 stupňů , přimícháš startér, naliješ do termosky a necháš být. Ty normální úzky se pak ale celkem blbě myjou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MRTVYKOTE: Prý jo, když se to nahřeje na 25 stupňů a nechá třeba v termosce nebo v peřinách. Ale bude to trvat dýl.
    BONEMINA: edit: tak 16% tuku měla a byl to žlutý kelímek s nápisem Billa. Ale IMHO budou fungovat všechny neškrobené.

    Včera jsem si dala repete a zpracuje se tak i plnotučné UHT mléko ze škatule. Příště zkusím, co to udělá z polotučného.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    BONEMINA: to se mi libi... vyzkousim ale myslis ze to pujde i za nizsi teploty? pres tricet stupnu asi nevytvorim....
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LADY_CANDAR: dala jsem do toho nějakou noname zakysanku z Billy, 12% tuku a žádný škrob ve složení.
    Asi půllitr jsem nechala vykapat a je to chuťově jemnější než vykapaný jogurtový nebo kefírový sýr, ideální do sladkého pečení na cheesecaky.
    A lžíci vzniklé syrovátky jsem ještě nalila do nejobyčejnější clever jablečné šťávy z koncentrátu. Výsledek je lehce zakalený, jemnější, sladší a moc dobrý, takže budu dělat častěji.
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    BONEMINA: To taky zkusim :) Jakou pouzivas smetanu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A perla měsíce - máme tu fungomorfa - kvasinku a dokonce i bakterii!

    (když tedy pomineme to, že kvasinky jsou houby)

    10 Candida Myths « Dr. Jeffrey McCombs, DC
    http://drmccombs.wordpress.com/2009/10/29/10-candida-myths/

    In an acid environment, candida exists in its yeast form, but once that starts to shift to a more alakline environment, the alkaline pH stimulates the conversion to the pathogenic, fungal form. The same is true for E. Coli.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Litr plnotučného mléka, polévková lžíce zakysané smetany, 34 °C a 9 hodin času se ukázalo jako dobrá věc. Bylo by to teda lepší, kdyby se mi nádoba uvnitř kynárny nepřeklopila, ale i tak mám třičtvrtě litru hutné "zakysané smetany light" a zasviněnou kynárnu jako bonus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam