• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    BONEMINA: to se mi libi... vyzkousim ale myslis ze to pujde i za nizsi teploty? pres tricet stupnu asi nevytvorim....
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    BONEMINA: To taky zkusim :) Jakou pouzivas smetanu?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Litr plnotučného mléka, polévková lžíce zakysané smetany, 34 °C a 9 hodin času se ukázalo jako dobrá věc. Bylo by to teda lepší, kdyby se mi nádoba uvnitř kynárny nepřeklopila, ale i tak mám třičtvrtě litru hutné "zakysané smetany light" a zasviněnou kynárnu jako bonus.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Bobkový list a jablko do kvašeného bílého zelí podepisuju.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Super, tak to jsem rád a něco zkusím. Trochu jsem se bál té chuti kyselé X sladké X hřebíček (třeba). Až bude hotové poreferuju.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: jasně - část koření jednak pomáhá kvalitě fermentačního procesu a ten zbytek vylepšuje chuť a navíc mají zajímavé výživové hodnoty
    (cha a díky za inspiraci na další článek)

    Hřebíček a jablka do červeného zelí budou moc dobré a tradičně se to kombinuje. Neuškodí v tom bobkový list a nebo třeba nové koření. Stejně tak cibule. Případně němci tam dávají jalovec (bez bobkového listu a nového koření). Hrozinky v něm taky budou celkem dobré.

    Jinak teď jsem z červeného dělala curtido (zelí, mrkev, cibule, oregano a chilli) a taky super.

    A dá se to zkvasit?: Curtido
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/02/curtido.html
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nemáte někdo zkušenosti s kořením a kysáním? Je možné něco přidávat pro dochucení, ale aby z toho nebyl úlný hnus. Chystám se na hlávku červeného zelí a, i když asi zvolím klasiku, tak mě napadlo přidat mimo jiné pro lepší kvašení kousky jablek a zkusti třeba hřebíček, ale vážně si nejsem jist, jestli by to nebylo hnusný a jestli by se ty chutě mezi sebou nepřetlačovaly. A co třeba nějaké bylinky a nejen pro č. zelí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak jedinné co mě napadá, že jak to pustí tu vodu, tak pak tedy jaksi se pochopitelně na objem koncentrace C vitaminu zvýší.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    http://www.bio-life.cz/clanky/tipy-a-rady/priprava-domaciho-pickles.html
    myslím, že střeva tam nedávají.

    Bez mučení přiznávám, že tomu tvému článku rozumím jen spojky, částice a citoslovce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - tak existujou -ale jsou to teda bakterie ze zvířecích střev. Jak že to zelí dělaj?

    Bacterial Production of d-Erythroascorbic Acid and l-Ascorbic Acid through Functional Expression of Saccharomyces cerevisiae d-Arabinono-1,4-Lactone Oxidase in Escherichia coli
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC91626/
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Já to četla v rámci reklamy na nějaké biokysané biozelí. Tak to vidím spíš na přehnaný popis pozitivních účinků.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Respektive je možné, že někde je nějaká bakterie, která umí produkovat ascorbovou, ale ty běžně dostupné nikoliv.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: nevzniká, ale to kyselé prostření zpomaluje oxidaci.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    BONEMINA: Mně se to stalo taky, určitě až po nějaký době, co jsem kefíráky používala. Poprvé jsem celou várku vylila, kefírky propláchla teplou převařenou vodou a pokračovala s nimi dál. Podruhý se mi to stalo znovu až po nějaký době a to jsem to (nadrsno) rozmíchala dovnitř, přilila trochu mléka a jela kysání dál v lednici. Fungujou vesele dál a žádná chlupatina se dál netvoří, tak to fakt byl možná produkt jejich množení?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jak je to vlastně s mléčným kvašením a vitaminem C? Skutečně při mléčném kvašení vzniká, nebo jen, na rozdíl od nakládání, nezaniká?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jj - jsem za tu pochvalu dost ráda. Jen jsem teda zvědavá, kolik to udrží lidí coby pravidelných čtenářů. A teda dost mě pobavila ta NOMA - mořské zelí?

    submarine kraut — Nordic Food Lab
    http://nordicfoodlab.org/blog/2012/10/submarine-kraut
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Tak to je dobrej zářez! :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kchůl. Článek o kefíru mám zaindexovaný v českém google jako druhý od shora
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    How to make nukazuke; japanese - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=ZXacDTEo-jI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ad natto - jedinný velký výrobce v ČR byl Sunfood a na dotaz mi napsali toto

    Dobrý večer!
    Bohužel v současné době z technologických důvodů natto nevyrábíme a tudíž jej nedodáváme do žádné prodejny.
    Děkuji za pochopení a přeji Vám příjemný večer.
    Radka Řeháková

    Vypěstovat divoké ze syrečků se ukázalo slepou cestou. Do ČR nikdo nedodává kulturu.

    Koncem ledna si budu někde nějaké kultury objednávat. Pokud byste se někdo chtěl přidat. Našla jsme pouze od jednoho výrobce na různých e-shopech a to tento krabička je zhruba na natto ze dvou a půl kil soji, ještě jsem nehledala nejlevnější zdroj, ale víc jak na cca 300 by to s poděleným poštovným nemuselo vyjít.

    Kdyžtak do pošty.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ty jo, vcera jsem po 14 dnech ochutnal svoje zeli. Delam ho docela casto a kvalita je vzdy vytecna, ale takhle chutny se mi jeste nepovedlo.

    Mnam, ted jenom abych nesezral 7litrovy zelak za tyden...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam