• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Takže tomu "any ordinary pineaple" radši nevěřit?
    Doufala jsem, že takhle spíš užitečně zlikviduju odpad, co by jinak skončil ve smetí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: má to zásadní háček - potřebuješ na to bio ananas :-/ Respektive chemicky neošetřený.

    Jinak spíš nech zkvasit ananasový džus (normálně vinnejma kvasinkama) a pak to ananasový čůčp dej do něčeho širokého, do tmy a pravidelně s ním míchej.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Právě že to nemám kvašený, jen nefiltrovaný.Fakt vůbec nekvasí, ještě jsem sirupy zavařovala v troubě, babiččiny, ač na pohled čisté, občas voněly trochu nakvašeně.
    Ve sklenici je to proto, už jsem neměla lahve, jinak je to obyč sirup. Tak dík za uklidnění!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: to je pyl - dělá se mi to i v sirupu. Respektive jestli ji máš kvašenou, tak ten oxid vybublává pevné částice dohromady + je můžou slepit mrtvé kvasinky dohromady. Takže je to pyl s Bvitamínem.

    Křís je taková hnusná bělavá mázdra na povrchu.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    Mám dotaz - v loňském bezinkovém sirupu se mi vytvořily takovýhle chuchvalce. Nezdá se mi, že by rostly, objevily se jak v lahvích ve spížích, tak v těch v lednici už krátce po zavaření... Je to nějaký křís, plíseň, nebo spíš chuchvalec pylu (kytky neperu, jen lehce oklepu). Nejsem si jistá jestli jsem cedila přes plátýnko, nebo jen přes cedník.
    Senzoricky je sirup zcela v pořádku, krásně voní, žádný náznak plísně ani kvašení, divný zápach, chutná stejně dobře... Ale pořád nevím, co to je a trochu se toho obávám:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem využila tropické teploty k pokus s namnožením koji. Pokus s červeným rýžovým vínem nevyšel (trocha kupované koji, red yeast rice, vařená rýže a voda), tak uvidíme jestli vyhodím zase část fakt drahé kultury.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DA_NIELA: Tyhle knizky od Ransoma jsem jako decko miloval. A nedavno jsem si rikal, ze si sezenu tech par, co jsem jeste necetl :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Mileráda ti tohle téma přenechám :)
    A jalovec zní inspirativně, beztak se mi tu válí v pytlíku, na svíčkovou ho potřebuju jen tak dvakrát do roka a zvěřinu nedělám. Mátu bych asi stejně dala až do hotového, pár lístků na ozdobu a provonění.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a máta během fermentace hnědne a hnusní, je potřeba používat nálev.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: zatím ne, ale zní to dobře. Imho to půjde jak na slano ala kvašáky s koprem a česnekem, tak nasladku s něčím sladkým a třeba jalovcem - podle okurkového sorbetu s ginem http://blog.trikopecky.cz/2012-07-01-okurka-je-jen-prevlecenej-meloun/

    Pokud nechceš o tom někde psát sama, tak bych to ráda zkusila a publikovala, až dorazí slušné okurky, myslím že to má potenciál.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Lidi, máte někdo zkušenost s kvašenou okurkovou limonádou? Samotná okurková šťáva by měla příznivě působit na dnu a revma, laktobacily navíc se vždycky hodí, ale nerada bych, aby to bylo hnusné. Google-fu mě odkazuje jen na různé verze nakládaček.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    LUCYA: Trosečníci z Vlaštovky ... já bych raději tábořila na ostrově, než pila limču, ale taky dobrý!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kchůl. Lajkuje mě na FB kuchař z La Degustation Bohême Bourgeoise (no ne Sahajdák, to zas ne)

    Ale koukám že to tu dost zanedbávám.

    Tak ke stažení Book of tempeh
    the_book_of_tempeh.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/x7V8Wfm/the-book-of-tempeh-pdf

    A teda sdělení, že startér na tempeh jde zcela bez problémů udělat z balíčku čertvého, bílého tempehu (ve zdravých výživách. Vybalit ho z igelitu a nechat na suchém, teplém místě (30-40 stupňů), dokud nenaroste dostatek tmavých spor. Pak to nakrájet na tenké plátky, nechat při nízkých teplotách usušit na horkovzduchu/slunci, rozmixovat na prášek a ten používat.

    Osloupaná soja funguje, cizrna funguje, ale teda nepřijde mi chuťově v tempehu nijak zázračná. Červená čočka dobrý a teď zkouším kroupy. Tempeh taky je ochotej žrát ledacos. Ale ten sojovej je chuťově asi zatím nejzajímavější.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    ZUZKAOU: nene, dobrý! nezachází to do detailů, to je jasný na takovým prostoru, ale hned by člověk něco běžel zkvasit.) Zvlášť tu zázvorovou limonádu, kterou taky znám z dětství.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCYA: no já ho ještě nečetla, bo mi jde výtisk poštou, tak se mi nechce kupovat ;-) Jsem zvědavá co z toho vylezlo, protože jsem nebohé redaktorce nedodala ani hluboký lidský příběh a i teda dotazy na zdravotní zázračnost jsem tak nějak trapně tlumila ;-)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    zajímavý rozhovor v respektu .)!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: to naštěstí neumí. Buď budou kvasit a nebo nebudou dělat nic.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    VIKY_K:
    ZUZKAOU:
    Moc děkuji, já se bála, aby třeba nedělaly něco, co normálně dělat nemají. Ale když o tom tak přemýšlím je to docela logické.
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    FURINKA: Jak píše Zuzkaou, pokud se po rozmíchání s cukrem v teple rozjedou, tak jsou v pořádku, Trvanlivost u těhle kvasinek jenom říká, že než uplyne, budeš tam mít hodně živých. Když uplyne doba trvanlivosti, tak se poměr živých ku mrtvým kvasinkám bude zvětšovat ve prospěch mrtvých.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam