• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak oprava. Kvetak JE kysely. To, co jsem prvne ochutnala, byl kousek celeru, ten kupodivu není skoro kysely. Uplne jsem zapomněla, ze jsem ho tam pridala. Kazdopadne hodnoceni "divny" sedi, zkusim to jeste par dni nechat, třeba to jeste není hotove...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Zkusila jsem kvasit platky cervene repy a ruzicky kvetaku, oboji ve stejny den, tak před 10 dny. Do repy jsem nasypala synovy laktobacily, do kvetaku jsem dala syrovatku z vykapaneho jogurtu. Obe sklenice radne bublaly, ted uz je klid. Dnes jsem ochutnala, repa je vynikajici, kvetak je takovy divny. Není prakticky vůbec kysely, není ani moc slany, spis ma jakoby mýdlovou pachut, po ochutnani jsem to vyplivla. Nemá to plisen, nesmrdi to, ale je to proste divny. Ma cenu jeste cekat, popr. s nim jeste něco delat, nebo je to na vyhozeni?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: pokud si to nezařívala nad 60 stupňů, tak nechat ještě pár dní stát, domnoží se tam očkovací kultura a bude to fungovat buď jako startér pro další kvašení, půjde s tím zadělat kynutý těsto a nebo jako ještě zdravější pití. Taky je to pak dobrý na pleť či vlasy.

    Ta vrzavost/moučnatost je způsobená čerstvostí sýra. Kdybys ho nechávala dozrát (jako alespoň týdny), tak by zmizela. Případně pokud byla sýřenina zahřívaná, tak ta v tom taky hraje roli.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    FRONEMA: Pokud ti chutná, vypít (případně vypít půl napůl smíchanou s ovocnou šťávou), pokud se ti chce hrát si s tím, tak ricottu (dost malá výtěžnost), pokud se chceš zkrásnit, nalej to do vany. Případně se inspiruj tu http://uvarim.blogspot.cz/2012/03/syrovatkova-buchta.html
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem zkousela vyrobit svuj prvni domaci syr ze setu ze sklizeno a dopadlo to nad ocekavani dobre.

    mam dve otazky
    zbylo mi z toho spoustu sytovatky, co se s ni da dobreho udelat?
    syr je chutove vybornej, jen ma takovou malinko jakoby mouncnivou soucast, nevite cim to je?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MALKE: respektive velmi v to doufám, protože teď se mi v pokusu o fire cider pomnožila taková ta chuť nakyslé cibule, která je prostě hnusná. Ale normálně jen fermentované prokvašené cibulky jsou super.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: Mně cibule taky nikdy nezhořkla, zjistila jsem to na internetech, když jsem pátrala po tom, proč mi mohl při mixování zhořknout ananas, hajzl jeden. Internety pravily, že cibule hořkne, předávám tedy informaci dál. Co to dělá při fermentaci, nemám, pravda, páru, ale osobně jsem radši, když je všechno od začátku, jak má, než abych doufala, že když to tam dám, stane se s tím něco pěkného a bude to k jídlu:))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MALKE: hele já to normálně mixuju a nějak jsem nic hořkého nepozorovala. Ale pokdu je to nějaká reakce něčeho v cibuli, tak si sem vcelku naprosto jistá, že během fermetnace se to ještě třikrát promění na něco jiného.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MALKE: jo, to zní velmi pravděpodobně, díky za tip. Příště otestuju, nebo pomelu na masovém mlýnku, při tom mi ještě nikdy nezhořkla.
    FLU: No, je mi jasné, že s originální směsí to bude to pravé a bez ní to nebude ONO. Ale pokud si můžu vybrat mezi skvělým kimči, na které se můžu akorát dívat, a celkem dobrým kimči, které budu moci jíst, mám docela jasno :).
    FLU
    FLU --- ---
    MALKE: aha, tak to se mi zatim nikdy nestalo. dik, tohle je dobre vedet :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    FLU: To nikterak nezpochybňuju, potíž je, že cibule někdy při mixování hořkne. Takže jedině rozmixovat samotnou, zkusit a pak teprve přidávat další věci.
    FLU
    FLU --- ---
    MALKE: do te smesi se to ma rozmixovat.
    MALKE
    MALKE --- ---
    IORETH: Nemixovala jsi cibuli? Nebo nestrouhala?
    FLU
    FLU --- ---
    IORETH: aha, no tak to bude tim.

    jinak chapu, ze ti treba vadi chilli, ale ta originalni korejska kimci smes je dle meho nazoru nenahraditelna (zejmena chutove), takze s paprikou to bude chutnat uplne jinak.
    IORETH
    IORETH --- ---
    FLU: chilli tam vůbec není, páč mi vadí i stopové množství. Jen sladká paprika, maďarský dovoz. Podezírala jsem najisto právě tu papriku, že zhořkla (ta hořkost připomínala paprikovou spáleninu), pročež jsem tu pastu udělala znovu a podruhé jsem ochutnala ještě dřív, než jsem tam tu papriku dala. Hořké to bylo už ve složení cibule-česnek-zázvor. Každá z těch složek zvlášť ale hořká nebyla. Asi to muselo nějak zreagovat, či co...
    FLU
    FLU --- ---
    IORETH: tezko rict, ale puvodcem horke chuti v paste muze byt snad jedine ta chilli smes (v reakci na ostatni ingredience?). nic jineho tu horkost dle meho nazoru zpusobovat nemuze.

    co jsi pouzivala za chilli smes?
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: Tož se nechám překvapit, díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: hořkou chuť netuším - ale pokud není úplně dominantní, tak je vcelku možné, že se fermentací ztratí.

    Tak to máš na malé kousky, no - rychleji to prokvasí, jinak je to věc pouze estetiky.
    IORETH
    IORETH --- ---
    Dělám poprvé kimči a narazila jsem na několik potíží. Budu vděčná za radu :)

    - Pasta chutná skvěle, až na ten protivný hořký tón. Moc netuším, čemu ho přiřadit (není to ani paprikou, ani rybí omáčkou). Je přítomnost hořké chuti v pastě žádoucí, nebo jsem někde udělala chybu?
    - Zelí jsem zřejmě nakrájela na příliš malé kousky (cca 2 - 3 cm), takže během solení zmenšilo svůj objem víc, než bylo žádoucí. Doprovodné zeleniny je nyní asi tak stejně jako samotného zelí. Je mi jasné, že ostatní zelenina se taky vypotí, ale nedokážu si představit, že až tolik. Asi to i tak bude jedlé, ale stejně... Jaká nejmenší velikost je ještě OK?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no vony se drží hlavně na kůrce a v řezu... Ale teda o tom, že by chleba třetí den zkysl jsem neslyšela a rozhodně se mi to nikdy nestalo - a to ani u mazlavejch žitnejch.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam